Σχόλια Τοπικά Υγεία

Τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας (και της Ημαθίας) δεν χρειάζονται μόνο κτίρια, χρειάζονται γιατρούς και νοσηλευτές

Αφορμή για το σχόλιο που ακολουθεί στάθηκε ανακοίνωση του νέου Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου.

Γράφει: «Τρία ακόμη μεγάλα έργα με τη σφραγίδα της ΝΔ για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ημαθία μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης».

Βεβαίως, και ποιος θα έλεγε όχι!

Απ’ ό,τι διαβάζουμε στην ίδια ανακοίνωση, πρόκειται για έργα κτιριακών υποδομών στις δομές υγείας της Ημαθίας.  Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τόση έμφαση στις κτιριακές υποδομές και όχι και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπου τα κενά είναι τεράστια; Γιατί έπιασε ο πόνος τους στυγνούς κατά τα άλλα δανειστές να χρηματοδοτούν υλικοτεχνικές υποδομές και όχι το διορισμό μονίμου προσωπικού; Αυτήν τη στιγμή το προσωπικό κατά κανόνα, λόγω της μεγάλης έλλειψης, εργάζεται μέχρι τα όρια της εξάντλησης.

Έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από υγειονομικούς φορείς η δραματική έλλειψη προσωπικού, έχει καταγγελθεί ο κίνδυνος που υπάρχει για ιατρικά λάθη, όταν γιατροί αναγκάζονται να εργαστούν και δυο συνεχόμενα 24ωρα. Και, βέβαια, αδιοριστία απ’ τη μια και χαμηλοί μισθοί από την άλλη αναγκάζουν γιατρούς να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν εκεί καλύτερες συνθήκες.

Επίσης, έχουν καταγγελθεί  οι μεγάλες αναμονές σε εξετάσεις και χειρουργεία για περισσότερο από ένα χρόνο, μ’ αποτέλεσμα πολλούς απ’ αυτούς που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς να τους προλαβαίνει ο θάνατος πριν το χειρουργείο.

Έχοντας ως δεδομένο την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής από τη μια και τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών απ’ την άλλη -για να αγανακτήσει ο κόσμος από την λεγόμενη Δημόσια Υγεία- μήπως ετοιμάζουν το έδαφος για να παραδώσουν και αυτήν -με δόξα και τιμή- στους ιδιώτες; Και το όνομα απλώς να παραπέμπει στο παρελθόν όπως αυτό της ΔΕΗ;

ΥΓ. Με την ευκαιρία ποιο είναι το υγειονομικό προσωπικό που λείπει καθώς και ο χρόνος αναμονής για εξετάσεις και εγχειρήσεις στις δομές υγείας της Ημαθίας; Μπορεί κάποιος αρμόδιος φορέας να μας απαντήσει;

Τεύκρος

Σημείωση Φαρέτρας: Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του κ. Βεσυρόπουλου  στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Στην τελική ευθεία τρία έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές της δημόσιας υγείας σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια»

banner-article

Ροη ειδήσεων