Κόσμος

Σε πλειστηριασμό σπάνιος θησαυρός παλιών αυτοκινήτων

Ολλανδός συλλέκτης κατάφερε να αποκτήσει 240 σπάνια αυτοκίνητα αντίκες, χαζεύοντας τα, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ώσπου ήρθαν τα γεράματα και οι αρρώστιες.

Επί δεκαετίες ο Ολλανδός συλλέκτης παλιών, κλασσικών αυτοκινήτων, γνωστός με το ψευδώνυμο κύριος Πάλμεν, τα αγόραζε μεθοδικά από τα κέρδη που αποκτούσε μέσω των έξυπνων επενδύσεων σε ακίνητα. Στη συνέχεια τα «μάντρωνε» μέσα σε μία κλειστή παλιά εκκλησία και δύο τεράστιες αποθήκες εκτός κέντρου της πόλης και τα καμάρωνε προσέχοντας να μην πάρει κανείς χαμπάρι τον σπάνιο θησαυρό του.

Ο εραστής των παλιών αυτοκινήτων κατάφερε να αποκτήσει 240 σπάνια συλλεκτικά κομμάτια, κάθε ένα εκ των οποίων σήμερα κοστίζει πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο άκληρος κύριος Πάλμεν κράταγε το εφτασφράγιστο μυστικό του για δεκαετίες, ώσπου λόγοι υγείας και κάποια σοβαρά κόστη ιατρικής περίθαλψης τον ανάγκασαν να πουλήσει τους θησαυρούς του.

Η αντιπροσωπεία αγοραπωλησίας αυτοκινήτων αντίκας, Gallery Aaldering, κατάφερε να βάλει στο χέρι την θαυμαστή συλλογή μιας που ο κύριος Πάλμεν δεν είχε ούτε κληρονόμους, αλλά ούτε και τις αντοχές να τα περιεργάζεται στην ασφάλεια των τριών τεράστιων γκαράζ.

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, Νίκο Ααλντερινγκ, παρομοιάζει τον κύριο Πάλμεν σαν έναν ερημίτη που «απολάμβανε τα αυτοκίνητά του καθημερινά, βάζοντάς τα μπρος τακτικά για να κρατά τις μηχανές σε φόρμα».

Η πλούσια συλλογή συμπεριλαμβάνει σπάνια μοντέλα εταιριών όπως η Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ferrari, Facel Vega, Aston Martin και Jaguar. Ένα από τα πιο σπάνια αυτοκίνητα είναι μοντέλο Lancia Aurelia B24 Spicer America με δεξί τιμόνι που θα μπορούσε να πωληθεί ακόμη και 2,5 εκατομμύρια ευρώ καθώς κατασκευάστηκαν μόνον 240 τέτοια αυτοκίνητα και μόνον 57 από αυτά είχαν δεξί τιμόνι.

Όπως είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο νέος ιδιοκτήτης της τεράστιας συλλογής που σκοπεύει να τα βγάλει σε πλειστηριασμό:

«Δε θα βρεις πουθενά τέτοια συλλογή σε τόση μεγάλη ποσότητα και τόσο άριστα διατηρημένα αυτοκίνητα».

Ο διαδικτυακός πλειστηριασμός έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου.

banner-article

Ροη ειδήσεων