Κόσμος Πολιτισμός Ταξίδια

Ταξιδεύοντας / Ανδαλουσία, εκεί, όπου γεννιέται το πάθος

Γράφει η Νάντια Σουφλή

Φλαμένκο, το ρυθμικό τέμπο της καστανιέτας, κόκκινο, πλουμιστά φορέματα, τραγούδια πάθους, Λόρκα, Πικάσο, παραλίες και βουνά στο σταυροδρόμι Ισπανίας και Αφρικής. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν την Ανδαλουσία έναν προορισμό με έντονο ταμπεραμέντο όπου θα μπορούσαν κάλλιστα να γραφτούν ιστορίες πάθους. Σίγουρα, μπορούμε να μιλάμε για έναν τόπο που εμπνέει δυνατά συναισθήματα, και με αυτά ακριβώς στη βαλίτσα σου, η Ανδαλουσία σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις.

Η Ανδαλουσία είναι η κοινότητα που βρίσκεται στην Νότια Ισπανία και έχει πρωτεύουσα τη Σεβίλλη, μια πόλη που μοιάζει να έχει πλαστεί με καλλιτεχνία και μουσική.  H Σεβίλλη είναι γνωστή για το ήπιο κλίμα της, τους διαφορετικούς ρυθμούς αρχιτεκτονικής (από gothic μέχρι renaissance) και την καλοπέραση ή την απόλαυση, ανάλογα με το πού κατατάσσει ο καθένας τη μουσική, τον χορό, τη διασκέδαση και το καλό φαγητό (θα πάρουμε μια γεύση για αυτά αναλυτικά σε επόμενο άρθρο)! Αυτό που κάνει αδιαμφισβήτητα την Ανδαλουσία μυστήρια και τόσο ξεχωριστή, είναι το παρελθόν της, που αποτελεί ένα κράμα χριστιανισμού και Ισλάμ. Οι Άραβες μάλιστα ήταν εκείνοι που της χάρισαν αρχιτεκτονική και μνημεία σπουδαίου κάλλους καθώς και πολιτιστικό πλούτο.

Το μονοπάτι της αδρεναλίνης.

Τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να αφεθεί στη γοητεία της Ανδαλουσίας είναι πολλά και διαφορετικά, ανάλογα με τα γούστα και τις διαθέσεις. Προτείνω να ξεκινήσεις με κάτι κάπως αντισυμβατικό για τον περισσότερο κόσμο. Βέβαια τώρα μιλάει και ένας άνθρωπος που αγαπά το περπάτημα και τις πεζοπορίες αλλά νομίζω ότι το πρίσμα μου, στην προκειμένη περίπτωση, δε θα σε απογοητεύσει! Φύγαμε λοιπόν για το περίφημο Caminito del Rey!

Ανδαλουσία: Εκεί που γεννιέται το φλογερό πάθος!

Το Caminito del Rey έχει μήκος 8 χιλιόμετρα, βρίσκεται βορειοδυτικά της Μάλαγα και θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα μονοπάτια στον κόσμο. Το El Caminito χτίστηκε μεταξύ 1901 και 1905 ως ένας πιο σύντομος δρόμος για το περπάτημα γύρω από το βουνό και για τους εργάτες που δούλευαν για την αποκατάστασή του. Το 1921, το μονοπάτι ονομαζόταν “The King’s Little Pathway” από τον Βασιλιά της Ισπανίας Alfonso 13th, ο οποίος έκανε πεζοπορία στα εγκαίνια του μονοπατιού

Οι εικόνες κόβουν την ανάσα! Ομολογώ, θα δίσταζα για μερικά λεπτά, και ακόμα το σκέφτομαι. Αλλά αν υπάρχει το κατάλληλο πρόγραμμα και οι σωστοί οδηγοί, όλα μοιάζουν πιο εύκολα, ξεπερνάς τις φοβίες σου και κάνεις focus στη συγκλονιστική διαδρομή. Δες εδώ! Θα πρέπει να σημειώσω φυσικά – για να νιώσεις ασφαλής – ότι ολόκληρη η διαδρομή έχει αποκατασταθεί πολύ προσεκτικά. Οπότε, ετοιμάσου για μονοπάτια που κρέμονται πάνω από 100 μέτρα σε έναν απότομο γκρεμό, με τον εντυπωσιακό ποταμό Guadalhorce να ρέει κάτω από τα πόδια σου. Βράχοι, φαράγγια, κοιλάδες, αιγυπτιακοί γύπες, χρυσαετοί, αγριογούρουνα, ιβηρικά αγριοκάτσικα, και ποιος ξέρει ποια άλλα περίεργα πλάσματα, συνθέτουν την παρέα των “συνοδοιπόρων σου” από τη μία άκρη του μονοπατιού στην άλλη.

Ανδαλουσία: Εκεί που γεννιέται το φλογερό πάθος!

Η καρδιά της Ανδαλουσίας χτυπά στο Φλαμένκο!

Και από τα ύψη… στην καρδιά της Ανδαλουσίας, η οποία χτυπάει σε έναν πασίγνωστο χορό, το φλαμένκο! Έχοντας διδαχθεί φλαμένκο για κάποια χρόνια, σας εγγυώμαι ότι πρόκειται για ένα χορό ατόφιο, αληθινό, δυναμικό, παθιάρικο. Το φλαμένκο έχει τέμπο, χρώμα, συναίσθημα, μουσική, τραγούδι, χτύπο… Όλα δηλαδή όσα χρειάζονται για να ξεσηκώσει τις αισθήσεις. Δεν μπορείς να παραμείνεις ασυγκίνητος και αδιάφορος στην πρόκληση αυτού του καλέσματος. Γυναίκες και άντρες που εκφράζονται με όλα τα μέλη του σώματός τους σε παρασύρουν στην αφήγηση μιας ιστορίας με τόπο, χρόνο και πρωταγωνιστές που θα ορίσεις εσύ! Και αν και είθισται, το φλαμένκο να τραγουδά λυπητερές ιστορίες, εγώ είμαι σίγουρη ότι αυτό που θα νιώσεις είναι μια φλόγα να σε ζωντανεύει!

Γυναίκες και άντρες που εκφράζονται με όλα τα μέλη του σώματός τους σε παρασύρουν στην αφήγηση μιας ιστορίας με τόπο, χρόνο και πρωταγωνιστές που θα ορίσεις εσύ. 

Είμαστε στη Σεβίλλη και δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνεις στον εαυτό σου το δώρο ενός flamenco show στη γενέτειρά του. Το φλαμένκο αναπτύχθηκε μεταξύ των επαρχιών Κάντιθ, Σεβίλλης, Ρόντα, Χερέθ ντε Λα Φροντέρα. Το τσιγγάνικο φλαμένκο και οι τοπικές ανδαλουσιανές μορφές φλαμένκο ήταν σε σύγκρουση στην αρχή. Στη συνέχεια ο χορός εξελίχθηκε σε κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας λαϊκά μουσικά στοιχεία σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια κι η Εξτρεμαδούρα.

 
Αυτό που κάνει το φλαμένκο μοναδικό είναι η συνύπαρξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη “Ρεκονκίστα” (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλείς κατέκτησαν ξανά την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους. Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο είναι η κιθάρα φλαμένκο, που πράγματι ξεχωρίζει από τα πρώτα λεπτά.

 

Ανδαλουσία: Εκεί που γεννιέται το φλογερό πάθος!

Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

………………..

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας