Άρθρα Κοινωνία

“Το δημογραφικό ζήτημα ως εθνική απειλή” / γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Από αυτά τα στοιχεία αναδύεται σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο το ζέον δημογραφικό ζήτημα στην χώρα μας, κάτι το οποίο εντοπίζεται και τονίζεται από δεκαετίες χωρίς ωστόσο να διαγράφεται κάποια δυναμική προοπτική για την επίλυσή του
============

Αναστάσιος Βασιάδης

Κατά την διάρκεια  της  τρέχουσας προεκλογικής περιόδου αναδείχθηκαν με ιδιαίτερη ένταση μέσα από τις πολιτικές τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις, τα διαχρονικά  ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερες αναφορές επιφυλάχτηκαν για το δημογραφικό  ζήτημα  το οποίο λαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικής απειλής.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε σχέση με την πληθυσμιακή εξέλιξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται συνολικώς, η Ελλάδα παρουσιάζει σταδιακή μείωση του πληθυσμού της, η οποία καθίσταται διαρκώς εμφανέστερη.

Από αυτά τα στοιχεία αναδύεται σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο το ζέον δημογραφικό ζήτημα στην χώρα μας, κάτι το οποίο εντοπίζεται και τονίζεται από δεκαετίες χωρίς ωστόσο να διαγράφεται  κάποια δυναμική προοπτική για την επίλυσή του.

Αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με το φαινόμενο του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην χώρα μας, οδηγεί ανενόχλητα στην αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας μας, πράγμα το οποίο αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης.

Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύεται  ακόμα περισσότερο από την γενικότερη εκτίμηση ότι παρά τα αποσπασματικά μέτρα που ανακοινώνονται, απαιτείται  η θέσπιση   μόνιμων, ουσιαστικών  και ενισχυτικών  κινήτρων για  τα νεαρά ζευγάρια προκειμένου να εμπλουτίσουν τις οικογένειες τους με  περισσότερα παιδιά, αλλά και η ουσιαστική στήριξη των πολυτέκνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν από  το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

Αποτρεπτικά ως προς την δημιουργία πολυμελών οικογενειών δρα και η προσέλκυση των νέων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει το δέλεαρ των περισσότερων ευκαιριών αφού η περιφέρεια σταδιακά ερημώνεται και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της.

Η κατάσταση αυτή επιτείνεται με την έξαρση της μετανάστευσης των νέων σε άλλες χώρες όπου αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής.

Θεωρείται επομένως εθνικά αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναστροφή του φαινόμενου της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων στα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση παιδιών, ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και γενικότερη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και δημιουργία γενικότερων προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των νέων ζευγαριών στην περιφέρεια.

Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση για τις παραμέτρους του εθνικού πια προβλήματος, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις επιπτώσεις του.

Ο χρόνος κυλάει ήδη αντίστροφα για την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι δυσοίωνες για όλους.

Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται ήδη στην ολοκλήρωση της και  η επόμενη ημέρα θα ξημερώσει με τα διαχρονικά ζητήματα υπαρκτά  και το  δημογραφικό πρόβλημα της χώρας επιτακτικό.

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο κατά γενική εκτίμηση θα αντιστοιχεί στις δημοσκοπικές προβλέψεις οι οποίες συνήθως δεν ανατρέπονται, το Πολιτικό Σύστημα της χώρας, οι Φορείς και οι Παράγοντες οφείλουν από την επόμενη ημέρα να προσεγγίσουν από κοινού με ευθύνη το δημογραφικό ζήτημα και να ενεργοποιήσουν τις απαιτούμενες δράσεις, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας