Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

“Αυτά κάνουν έναν άνθρωπο κομμουνιστή σήμερα, Κυριάκο Μητσοτάκη” / γράφει ο Δημήτρης Κούλαλης

Δημήτρης Κούλαλης

Θα έβγαινε για μπύρες με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να μάθει τι κάνει έναν άνθρωπο κομμουνιστή σήμερα. Αυτό δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του pretador σε συνέντευξή του στον Alpha. Είναι κουτός;  Όχι. Είναι αφελής; Όχι και πάλι. Νεοφιλελεύθερος είναι και προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει τον μοναδικό και εν πολλοίς πραγματικό του αντίπαλο: τους κομμουνιστές.

Ας δούμε όμως μερικούς από τους λόγους που κάνουν κάποιον κομμουνιστή σήμερα.

Πρώτο πεδίο το… δυνατό σημείο της κυβέρνησης, η οικονομία. Στην ενότητα «προτάσεις πολιτικής» της τελευταίας Εκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος περιλαμβάνονται τα εξής ωραία:  

Η «διασφάλιση της περιοριστικής κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής» (λέγε με ματωμένα πλεονάσματα),

Το τσεκούρι στα όποια επιδόματα και τα λογιών λογιών «pass». Συγκεκριμένα ο τοποτηρητής της ΕΚΤ σημειώνει ότι ναι μεν «οι σχετικές δράσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να στηριχθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική», αλλά «υπό τις παρούσες συνθήκες» τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι «α) προσωρινά, β) στοχευμένα και γ) προσαρμοσμένα στην ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης».

Το ξέρω. Το γνωρίζω. Το καταλαβαίνω. Τα διάφορα «pass» αποτέλεσαν την φτηνιάρικη «φόλα» που ήρθε να συμπληρώσει το αφήγημά σου περί «αντιμετώπισης»  κρίσεων της ΝΔ. Σε προεκλογική δε περίοδο επιχειρείς χωρίς τσίπα να εξαγοράσεις τους πολίτες. Αντιγράφω από το άρθρο του Κοττάκη στην Εστία: «Το κρίσιμο(…) για τη Νέα Δημοκρατία είναι (…) η βελτίωση του ποσοστού της σε κοινά στα οποία χωλαίνει, όπως η νεολαία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εξ ου και οι διαρκείς ανακοινώσεις παροχών και μέτρων, (…)  πλέον του προγράμματος».

Όμως, τι κρίμα για σένα, λουδοβίκειε αντιγραφέα του Νίξον. Η πραγματικότητα του ζόφου που εσύ δημιούργησες δεν κρύβεται στη θέα 3 πενηντάρικων.

Τα παιδιά βλέπουν. Βλέπουν τα υποστελεχωμένα και απαρχαιωμένα σχόλιά τους. Τις ελλείψεις στις σχολές τους. Τα ανύπαρκτα εργασιακά τους δικαιώματα. Τον πατέρα και τη μητέρα τους να μετρούν τα τάλαρα για το ρεύμα, το ενοίκιο, τα φροντιστήρια, το σούπερ μάρκετ.

Σου χω και στοιχεία άμα θες, θρασύδειλε κληρονόμε του επωνύμου του αποστάτη. Σημείωνε:

– Το 32,2% των «φτωχών» νοικοκυριών και το 4,9% των «μη φτωχών» στη χώρα μας δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο , κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας,

– Το 73% των «φτωχών» και το 28,4% των «μη φτωχών» νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

Τα ξέρεις αυτά; Εννοείται. Πρόκειται άλλωστε για την στατιστική αποτύπωση (ΕΛΣΤΑΤ) των πολιτικών του ευρωενωσιακού εξανδραποδισμού της κοινωνίας μας που με τόση ζέση υπηρέτησες.

Τολμάς ακόμη, μόνιμε παραθεριστή των ακτών της ολιγαρχίας να μιλάς για ενίσχυση του ΕΣΥ. Με 35 και βάλε χιλιάδες νεκρούς στην πανδημία, όταν προστάτευες σαν κόρη οφθαλμού τους μεγάλους κλινικάρχες. Με τον λαουτζίκο να βάζει χοντρά το χέρι στην τσέπη μέσω της αύξησης της συμμετοχής του ως ασφαλισμένους, όταν σε πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας στη χώρα γίνεται όργιο εκατομμυρίων με ατιμολόγητες δαπάνες. Τσάκο το πρόσφατο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να δεις το ΕΣΥ της τετραετίας σου. Φάρμακα, σύριγγες, γάζες και, για να μην το κουράζουμε, ο, τιδήποτε  χρειάζεται ένας γιατρός (αναλώσιμος και αυτός για το σύστημα σου, όπως και τα υλικά του) βρίσκονται από δω και από κει, εκτεθειμένα, χωρίς σύστημα παρακολούθησης στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Τα ξέρεις αυτά; Αν όχι, ρώτα τους διοικητές νοσοκομείων που διόρισες, με μόνο τους προσόν για να αναλάβουν καθήκοντα την προσήλωσή τους στην αναρρίχηση σου στην εξουσία.

Τελευταία στροφή, σπουδαγμένε γελωτοποιέ της Φρανκφούρτης, τα εργασιακά.

Στην ίδια «χαλαρή», μα πάντα προστατευμένη εμφάνισή σου είπες ότι «έχεις μια πολιτική συνολικής αύξησης των μισθών» κι «ότι όσο μειώνεται η ανεργία οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη». Τι κρίμα για σένα. Δεν έλαχε να είσαι «κυβερνήτης» την εποχή που αρκούσαν δυο «πιασμένοι» τηλεπαρουσιαστές-όργανα των αφεντικών σου για να πουλήσεις το παραμύθι. Τώρα, με ένα « κλικ» στο Εργάνη έχουμε μπροστά μας όλο το εργάκι.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Για τον μήνα Απρίλη, οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν στις 309.324 και οι απολύσεις στις 186.245. Θετικό ισοζύγιο βγαίνεις και πανηγυρίζεις. Έλα όμως που 4 στις 10 προσλήψεις ήταν με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και 3 στις 10 (31,1%) μερικής.

 Πανηγυρίζεις επίσης για το «θετικό ισοζύγιο 180.566 θέσεων εργασίας το πρώτο τετράμηνο του 2023», όταν, κάθε μέρα, το ίδιο διάστημα 6.238 άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους.

Πανηγυρίζεις χωρίς ντροπή την αύξηση των μισθών όταν οι 5 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν 3.558 μισθωτούς δεν προβλέπουν καμία μεταβολή μισθών (με τον πληθωρισμό να τους ροκανίζει τα ψίχουλα στην τσέπη), ενώ άλλες 7 επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 3.155 μισθωτούς, προβλέπουν ονομαστική αύξηση μετά βίας 5,57%, πάνω κάτω δηλαδή όσο και το ύψος του επίσημου πληθωρισμού και ενώ σύμφωνα με τη Eurostat η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 18,5%.

Αυτά τα ολίγα. Και δεν αναφερθήκαμε στο έγκλημα των Τεμπών, στην παιδεία,  στο φάρμακο, στις υποκλοπές, στη μετατροπή της χώρας σε παρακολούθημα των ΗΠΑ, στα χαριεντίσματα με τους φασίστες, στο κλείσιμο του ματιού στους αναθεωρητές της ιστορίας στο Βερολίνο. Αυτά κάνουν έναν άνθρωπο κομμουνιστή σήμερα Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κυριότερο όμως όλων: Η πίστη του σε έναν κόσμο που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει.

imerodromos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας