Βέροια Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Πολιτισμός Τοπικά

Μπαρμπούτα – Η Εβραϊκή Συνοικία της Βέροιας. Ένα τοπόσημο γεμάτο μνήμες

Βέροια χωρίς τη Μπαρμπούτα, χωρίς την Εβραϊκή Συνοικία της πόλης, δεν υπάρχει. Είναι ένα παρόν χωρίς παρελθόν, μια τοιχογραφία  λειψή, μια εικόνα χωρίς άρωμα.

Για μας όλους, που γεννηθήκαμε εδώ, αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης, η εικόνα της   συμπληρώνεται και πλουτίζεται απ’ αυτό το παλιό τρίγωνο ζωής και μνήμης

Στα δυτικά του ποταμού Τριπόταμου, σε έδαφος επικλινές, η συνοικία της Μπαρμπούτας απλώνεται περίκλειστη, κρατώντας στα παλιά της σπίτια τα μυστικά μιας εποχής που αιωρούνται στην ατμόσφαιρά της και την κάνουν μέσα στην αχλή του μύθου γοητευτική.

Εδώ στην παλιά βρύση της Μπαρμπούτας όσοι έπιναν το νερό της γίνονταν γαμπροί στη Βέροια,  παντρεύονταν τα κορίτσια της. Τυχεροί ή άτυχοι, η ζωή το αποδείκνυε.

Στη μέση της συνοικίας δέσποζε και δεσπόζει η Εβραϊκή Συναγωγή, που ήδη ο Σουλτάνος το 1850 φρόντισε να τη συντηρήσει. Τα σπίτια γύρω της με τη Μακεδονίτικη Αρχιτεκτονική, με τα σαχνισιά τους, με τα χρώματα που τα κοσμούν παραπέμπουν σ’ έναν άλλο κόσμο.

Εδώ έζησαν οι εβραίικες οικογένειες χρόνια και χρόνια, σε απόλυτη σύμπνοια με τους Έλληνες αλλά παλιότερα και με τους Τούρκους, μέχρι το ξερίζωμά τους από τον Ναζισμό και το φόρτωμά τους στα τρένα των στρατοπέδων της εξόντωσης.

Εδώ, σ’ αυτήν τη συνοικία ακούστηκαν τα τραγούδια τους, ο θρήνος της απόγνωσης, εδώ γράφτηκε η Ιστορία.

Τώρα, αυτή η γειτονιά, πέρα από το τουριστικό της ενδιαφέρον για τους ξένους, για τους κατοίκους της πόλης αποτελεί ένα φυσικό σκηνικό για βραδιές Τέχνης, που φιλοξενούνται εδώ τα καλοκαίρια και υποβάλλουν με την  περιρρέουσα ατμόσφαιρά όσους τις παρακολουθούν.

Είμαστε ευτυχείς που την έχουμε, μας προσδιορίζει ιστορικά αλλά και συναισθηματικά, αποδεικνύοντας πως οι λαοί μπορούν να ζουν αδελφωμένοι, μακριά από τα συμφέροντα που άλλοι δημιουργούν και τους οδηγούν στις αδελφοκτόνες συγκρούσεις.

………………….

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

…………………….

……………………………….

 

banner-article

Ροη ειδήσεων