Βέροια Εργασιακά Ρεπορτάζ Τοπικά

Με συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας και πορεία στους δρόμους της πόλης τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά

Στην Πλατεία Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Μάη η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση για να τιμήσει  τους αγώνες των εργατών της χώρας μας αλλά και όλου του κόσμου, να αποτιμήσει τους αγώνες που έγιναν, αλλά και να σχεδιάσει τους αγώνες που έρχονται για την κατάκτηση του δίκιου των εργατών, των εργαζόμενων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, χωρίς όμως να τον καρπώνονται.  

Στην απεργιακή συγκέντρωση  χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας Βάσω Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας Θεόδωρος Κακαγιάννης,  από την ΕΛΜΕ Ημαθίας ο Αλέκος Μόσχος και εκ μέρους του ΔΣ των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας η Άννα Κοκοζίδου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κυριάκος Μαυρομάτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας, ο ποίος μεταξύ των άλλων είπε:

Βαδίζουμε σήμερα, Πρώτη του Μάη,  στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο.
Σήμερα, παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, τιμάμε τους 200 της Καισαριανής.
Εμπνεόμαστε από την εργατική εξέγερση τον Μάη του ’36 στην Θεσσαλονίκη.
Από τους χιλιάδες αγωνιστές εργάτες που δεν δίστασαν να δώσουν την ζωή τους για το δίκιο της τάξης μας.

Για την απελευθέρωσή μας από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που έχει σαν αποτέλεσμα κάθε τρεις μέρες  έναν νεκρό εργάτη στην Ελλάδα, που κάνει την εργατική τάξη πιο φτωχή, που αιματοκυλά τον πλανήτη με  ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στον νόμο του κέρδους βασίζεται η καπιταλιστική «ανάπτυξη», που εξασφαλίζει μόνο κεφάλαια και κέρδη για τις επιχειρήσεις και όχι  να ζει καλύτερα ο λαός.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης. Με μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Με επίκεντρο τον άνθρωπο! Αυτό φοβούνται και αυτό τρέμουν!

Εμείς ορθά κοφτά τους απαντάμε: οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!  (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στο τέλος)

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, , μαθητές, νέοι και οι νέες. Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας-Πέλλας και το Εργατικού Κέντρου Νάουσας χαιρετίζει την σημερινή συγκέντρωση.

Βαδίζουμε σήμερα, Πρώτη του Μάη,  στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο.

Σήμερα, παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, τιμάμε τους 200 της Καισαριανής.

Εμπνεόμαστε από την εργατική εξέγερση τον Μάη του ’36 στην Θεσσαλονίκη.

Από τους χιλιάδες αγωνιστές εργάτες που δεν δίστασαν να δώσουν την ζωή τους για το δίκιο της τάξης μας. Για την απελευθέρωσή μας από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Έτσι και εμείς με την σειρά μας, συνεχίζουμε, δυναμώνουμε την πάλη μας για την ικανοποίηση των αναγκών μας. Προβάλλουμε τα δίκαια αιτήματα μας. Δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες, εκατομμύρια εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους. Απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Κυβερνήσεις που δεν νοιάζονται για τις ανάγκες, την υγεία και την ασφάλεια του λαού.

Αυτοί λοιπόν που δεν ενδιαφέρονται, μας καλούν να μείνουμε με σκυμμένο το κεφάλι. Να κάνουμε υπομονή. Να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές επιλογές του «μικρότερου κακού». Να περιμένουμε μία «σταθερή» κυβέρνηση για να μας λύσει τα προβλήματα. Να μείνουμε στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών.

Ορθά κοφτά τους απαντάμε: οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Οι εργατικές κινητοποιήσεις στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης. Οι αγώνες είναι η απάντηση, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν ότι δεν φέρνουν αποτελέσματα. Τα λένε επειδή φοβούνται. Τρέμουν στην σκέψη να οργανωθούν οι εργάτες και να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους.

Για αυτό, τα διδάγματα του Σικάγου παραμένουν επίκαιρα, ζωντανά!

Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο όνομα του κέρδους δεν υπολογίζουν τίποτα! Ούτε την ανθρώπινη ζωή. Φάνηκε ξεκάθαρα η αιτία. Αιτία είναι ο νόμος του κέρδους και όχι ένα απλό ανθρώπινο λάθος.

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός για τον οποίο οι εργοδότες κάνουν «εκπτώσεις» σε μέτρα υγείας, ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.  Κάθε τρεις μέρες και ένας εργάτης νεκρός στην Ελλάδα.

Για αυτό τον νόμο διαλύθηκε ο σταθερός εργάσιμος χρόνος, έγινε η ζωή μας λάστιχο. Δουλεύουμε μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια, για κάποια ψίχουλα, και χωρίς να ξέρουμε αν και πως θα γυρίσουμε σπίτι από το μεροκάματο.

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός, που κάνει την εργατική τάξη πιο φτωχή. Που καταδικάζει τον λαό να κόβει από τις βασικές ανάγκες για να τα βγάλει πέρα, να ψάχνει στα  διάφορα pass και στα καλάθια της κοροϊδίας για να ενισχυθεί το εισόδημα του.

Όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, με κοινό πρόγραμμα αυτόν το νόμο, περνούσαν νόμους, μοίραζαν χρήματα στα αφεντικά, έκοβαν δικαιώματα, και κατακτήσεις από τους εργάτες.

Όπως στην Επιθεώρηση εργασίας. Πλέον χρειάζονται 13 ολόκληρα χρόνια για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Άλλωστε, μια βδομάδα μετά τον θάνατο του εργάτη στην EMFI (πρώην εβγα) στην Εύβοια, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχε πάει στον χώρο. Αντίθετα, σε «χρόνο dt» η κυβέρνηση κινητοποίησε τα ΜΑΤ για να χτυπήσει την απεργία των εργατών και να μην χάνει χρήμα ο εργοδότης!

Ο νόμος του κέρδους είναι αυτός που αιματοκυλά τον πλανήτη με  ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Που εμπλέκει τις χώρες σε ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Όπως πριν από λίγες μέρες, που για ακόμη μια φορά λερώθηκε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με Αμερικανό-Νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Δυνάμεις που στάθμευσαν για να συμμετέχουν σε σειρά ασκήσεων στη Ρουμανία. Και από αυτό το βήμα τους λέμε:

Δεν σας θέλει ο λαός!

  • Να πάρουν δρόμο όλες οι φονικές μηχανές του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην χώρα μας!
  • Να μην περάσει ούτε σφαίρα από την περιοχή μας για να μακελεύονται οι λαοί!

Η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια την βάζει στο στόχαστρο και φέρνει τον πόλεμο μέσα στο σπίτι μας.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή την δική μας και των παιδιών μας για τα κέρδη τους!

Στον νόμο του κέρδους βασίζεται η καπιταλιστική «ανάπτυξη», που εξασφαλίζει μόνο τα κεφάλαια των επιχειρήσεων και όχι  να ζει καλύτερα ο λαός. Για το κέρδος μπούκωσαν με εκατομμύρια επιδοτήσεις τους μεγαλοξενοδόχους της Χαλκιδικής, την ίδια ώρα που σε όλο το νομό υπάρχει ένα ασθενοφόρο!

Για όλα αυτά θα έπρεπε να ντρέπονται οι επίδοξοι «σωτήρες». Που διεκδικούν την ψήφο στις εκλογές μιλώντας για ένα δικαιότερο εκμεταλλευτικό σύστημα και ότι τα κέρδη δε θα είναι πάνω από τη ζωή.         

ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ! Αφού λόγω του κέρδους:

  • Ζούμε με μισθούς πείνας
  • δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς,
  • κλείνουν τα νοσοκομεία και υποβαθμίζεται η υγεία,
  • τα σχολεία είναι ετοιμόρροπα, καυστήρες σκάνε και σκοτώνουν μαθητές,
  • γίνονται οι πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών,
  • τα ενοίκια είναι απλησίαστα,
  • προχωράνε σε διακοπές ρεύματος και νερού σε λαϊκές-εργατικές οικογένειες.

Και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και αυτοί που διεκδικούν να πάρουν τη διακυβέρνηση της χώρας είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία, θωρακίζουν, προστατεύουν το νόμο του κέρδους με αντεργατικά μέτρα.

Για αυτό και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν ο ένας τον άλλο. Έτσι φτιάχτηκε για ακόμη μια φορά ένα προεδρείο «λειτουργικό», που μια βδομάδα μετά το έγκλημα στα Τέμπη, δεν θεωρούσε σημαντικό να πάρει απόφαση για απεργία.

Στον ίδιο δρόμο και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας που δεν θεώρησε σημαντικό να πραγματοποιηθεί στην Βέροια συγκέντρωση σήμερα 1η Μαίου και σε μια προσπάθεια να βάλει τρικλοποδιά στο εργατικό κίνημα κάλεσε σε συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη! Κάνουμε στην άκρη  τους ξεπουλημένους εργατοπατέρες και παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Πλέον ξέρουμε:

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Η μόνη  πραγματική ελπίδα βρίσκεται στα σωματεία, στην οργάνωση και τον αγώνα των εργαζόμενων. Η ζωή μας το αποδεικνύει πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έχει αποτελέσματα.

Ο δρόμος της οργάνωσης και δράσης μέσα από τα συνδικάτα μας είναι που μπορεί να μας εξασφαλίσει κατακτήσεις, δικαιώματα. Η μαζικοποίησή τους με νέα μέλη, η δημιουργία καινούργιων σε κλάδους και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν. Ένα πλατύ σχέδιο όλων των σωματείων ώστε να μην μείνει κανένας εργάτης μόνος και ανοργάνωτος απέναντι στα αφεντικά και το κράτος τους. Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας.

Φάνηκε στις συγκλονιστικές και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη των χώρα, με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη! Συγκεντρώσεις που συντάραξαν και έδειξαν ότι ο λαός και οι νέοι έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Είναι η μόνη ανησυχία που έχουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Μην τυχόν και εκφραστεί, στους χώρους δουλειάς και στις εκλογές, η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας! Μη τυχόν και πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και μπουν στο στόχαστρο οι πραγματικοί ένοχοι! Ας τους το χαλάσουμε.

Απάντηση, οδηγός και ελπίδα στην λαίλαπα που αντιμετωπίζουμε είναι οι εργατικοί αγώνες σε κάθε κλάδο. Αγώνες που χρειάζεται να δυναμώσουν, σε Ιδιωτικό και Δημόσιο για το δικαίωμα στην εργασία, για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής.

Ξέρουμε πως μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, τι είναι αποτελεσματικό:

Το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε σήμερα. Αποδείχθηκε:

  • με την πραγματική ενότητα των εργαζομένων στις γειτονιές κόντρα στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές νερού και ρεύματος
  • με την αλληλεγγύη και δράση στις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα,
  • με την αλληλεγγύη σε εργάτες που απεργούσαν και συναντούσαν την εργοδοτική βία,
  • με την στήριξη στους μετανάστες-εργάτες κόντρα στις ρατσιστικές απόψεις των χρυσαυγιτών,
  • με την διεθνής αλληλεγγύη προς τους λαούς άλλων χωρών.

Να μη δεχτούμε το μέλλον που μας προδιαγράφουν. Να μη δεχτούμε να ζούμε με αυξήσεις-ψίχουλα και ανικανοποίητες τις βασικές μας ανάγκες. Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του. Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων που ψάχνει μόνο ανθρώπινα λάθη.

Δε φταίει ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, αλλά η υποταγή όλων αυτών στο νόμο του κέρδους.

Εμείς οι πολλοί, που εργαζόμαστε και παράγουμε τα πάντα, ζούμε χωρίς να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες, αρκετοί στα όρια της φτώχειας και εξαθλίωσης. Ενώ εργοδότες, βιομήχανοι και άλλα λίγα παράσιτα αρπάζουν όλο αυτό τον πλούτο και τον απολαμβάνουν.

Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας. Ένα σύστημα σάπιο που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης. Με μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Με επίκεντρο τον άνθρωπο! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!

banner-article

Ροη ειδήσεων