Βέροια

Για την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας για τις ΣΣΕ στην Βέροια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στην Βέροια  για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην οποία συμμετείχαν σωματεία από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που συνέβαλλαν να αναπτυχθεί ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα των συμβάσεων εργασίας.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Νατζμέ Νικόλαος πρόεδρος του ΕΚΝ στην οποία αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων εκ των οποίων η μία έκοβε και η άλλη έραβε στην αντιλαϊκή πολιτική που οδήγησε στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με υπουργική απόφαση και την μείωση του μέσου μισθού. Τονίστηκε η σημασία να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου η πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ, και επισημάνθηκε η πολύτιμη πείρα των αγώνων που έχουν αναπτυχθεί στην χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τελευταίο διάστημα. Αγώνες που δίνουν την δυνατότητα μέσα από τη οργάνωση της πάλη να αποσπασθούν κατακτήσεις. Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο απεργιακό ραντεβού της Πρωτομαγιάς. Βάζοντας το εξής διεκδικητικό πλαίσιο:

  • μείωση του χρόνου εργασίας και όχι εργασία λάστιχο για 7ωρο – 5νθήμερο- 35ωρο στην πρόταση μας για την ΕΓΣΣΕ
  • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.
  • Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού , με ρήτρα αναπροσαρμογής μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του.
  • Την επαναφορά κατακτήσεων , όπως τριετίες , την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.
  • Στο Δημόσιο την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού , την χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων , την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης.
  • Το επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Την κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στην απόλυση με η χωρίς προειδοποίηση.
  • Την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων γυναικών και της μητρότητας.

Τον λόγο από τα σωματεία πήραν: ο Παπαναστασίου Ανδρέας μέλος του ΔΣ  του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ, ο Χατζησάββας Παναγιώτης γραμματέας του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ημαθίας και μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Βέροιας, η Μπόλα Χρυσάνθη Αντιπρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΝ, ο Δήγκας Δημήτρης πρόεδρος του σωματείου γάλακτος – τροφίμων & ποτών Ημαθίας – Πέλλας, και ο Κύρκας Αλέκος μέλος του ΔΣ του σωματείου στο Βαρβαρέσο και γραμματέας του ΕΚΝ.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς:

Νάουσα στις 10:00 στην Κεντρική πλατεία της πόλης

Βέροια στις 10:30 στην πλατεία Δημαρχείου.

banner-article

Ροη ειδήσεων