Βιβλίο

Μεσολόγγι: Πλήθος κόσμου στην βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης για το έργο του Γιώργη Έξαρχου «Ω, Μεσολόγγι, Αθάνατο!..»

Με την παρουσίαση βιβλίου ολοκληρώθηκε η 13η ημέρα των εορτών εξόδου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

 Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, σε μια λιτή αλλά ουσιώδη εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτών «Εξόδου» 2023, παρουσία του Δημάρχου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου, έλαβε χώρα η παρουσίαση του αξιολόγου βιβλίου του Γεωργίου Έξαρχου με τίτλο: «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!…», το οποίο χρηματοδότησε ο φιλομεσολογγίτης Ελ. Σαΐτης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στον ιερό χώρο, στη Πινακοθήκη, στην  καρδιά της πόλης και της ιστορίας της, όπου εκεί φυλάσσονται τα ιερά κειμήλια μιας θυσίας των Ελλήνων για τα μέγιστα αγαθά της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, και δήλωσε σχετικά:

«Κάθε στιγμή από την ιστορία αυτού του τόπου,  όπως και κάθε σπιθαμή γης κουβαλά μια ανείπωτη τραγωδία αλλά και μια μεγάλη στιγμή για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό όσα και να γράψει, όσα και να πει κανείς για το Μεσολόγγι θα είναι λίγα.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον συγγραφέα κ. Έξαρχο λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε και δημιουργήθηκε με  πολύ αγάπη και σεβασμό και για το λόγο αυτό συγχαίρω τον συγγραφέα κ. Έξαρχο, έναν άνθρωπο με ήθος, αρχές και ευγένεια, για την πολύ σοβαρή δουλειά και  την κατάθεση ψυχής στο πόνημά του.  Η ιστορική συγγραφή του «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!..» είναι ένα έργο αληθινό μνημείο – παρακαταθήκη για την Ιερή μας Πόλη».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Κώστας Λύρος και στον  χορηγό του βιβλίου Ελ. Σαΐτη κάνοντας παράλληλα μνεία για τη συνολική του πορεία και τη μακροχρόνια διαδρομή του στο παγκόσμιο επιχειρείν που διακρίθηκε για τις υψηλές επιδόσεις του. πρωτοποριακό τρόπο σκέψης και  το καινοτόμο πνεύμα του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου, που και σήμερα ήμουν παρών σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση και θα έλεγα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη, όχι μόνο γιατί είχε την αναφορά της στο κορυφαίο γεγονός του τόπου μας, το οποίο θα εορτάσουμε σε λίγες μέρες, αλλά γιατί είχε στο επίκεντρό της ανθρώπους που έγιναν γνήσιοι Μεσολογγίτες, χωρίς να γεννηθούν σε αυτόν τον τόπο και χωρίς να ρέει μέσα τους αίμα Μεσολογγίτικο».

Ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την επιτυχημένη εκδήλωση και αναφέρθηκε ξεχωριστά στον συγγραφέα και στον ομιλητή λέγοντας ότι «από τα λίγα που άκουσα, αλλά από τα πολλά που διέκρινα στο βλέμμα σας πιστεύω, ότι ανήκετε σε αυτούς, που ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ονόμαζε «Πανέλληνες». Είναι μία κατηγορία Ελλήνων που δεν ανήκουν σε έναν τόπο, αλλά σε ολόκληρη την πατρίδα, για αυτό και μπορούν να αγαπούν ολόκληρη την Ελλάδα, για αυτό και μπορούν να εξέρχονται από τα όρια της επιχειρηματικότητας, να μετουσιώνουν το οικονομικό κέρδος σε αγάπη για την πατρίδα, σε εκφράσεις φιλανθρωπίας και στήριξης μνημειωδών έργων όπως αυτό του κ. Γ. Έξαρχου, για το Μεσολόγγι. Θερμά σας συγχαίρω για την μέχρι τώρα επιχειρηματική σας πορεία, για την αγάπη σας για την ανάδειξη της Ελληνικής Ιστορίας και για τις φιλανθρωπικές σας δράσεις».

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης πρότεινε στον Δήμαρχο να ανακηρύξει ο Δήμος Μεσολογγίου τους κυρίους Έξαρχο και Σαΐτη επίτιμους δημότες του.

Το σπουδαίο έργο παρουσίασε ο καθηγητής Παναγιώτης Μυλωνάς ενώ τοποθετήθηκαν επ’ αυτού διεξοδικά, ο φιλίστωρ του Εξοδίτικου Έπους, κ. Ελευθέριος Σαΐτης και ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Έξαρχος. Παράλληλα, μαθητές και μαθήτριες της ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου μεταφέροντας το κοινό πίσω στα συνταρακτικά γεγονότα της ηρωικής «Εξόδου».

Το έργο διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Από αριστερά: ο συγγραφέας Γ. Έξαρχος (με μάσκα), ο μητροπολίτης Μεσολογγίου κ. Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κ. Λύρος, ο κ. Ελευθέριος Σαΐτης.
Ο παρουσιαστής του βιβλίου του Γιώργη Έξαρχου, φιλίστορας επιχειρηματίας και χορηγός της εν λόγω έκδοσης κ. Ελευθέριος Μ. Σαΐτης, ο οποίος παρουσίασε τις αποκαλυπτικές αλήθειες και τα όσα συμπεράσματα συνάγονται από τα κομιζόμενα αποδεικτικά στοιχεία στο «Ω, Μεσολόγγι Αθάνατο!…», και το γιατί το Μεσολόγγι αποτελεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Ροη ειδήσεων