«Εκδήλωση στο Δημαρχείο Βέροιας για την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων, παρέα με τον Άξελ» / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη
Σήμερα το πρωί έγινε στο Δημαρχείο Βέροιας μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εκδήλωση
Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης – Άρδευσης – Αγροτικής οδοποιίας – Ποιότητας ζωής και Κ.Ε.Π, κ. Τσιφλίδης Ηλίας, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων κυρία Συρμούλα Τζήμα – Τόπη, η διευθύντρια για τη διαχείριση των αδέσποτων στο Δήμο Βέροιας κ. Βίλμα Μαυροματίδου, ο κ. Δημήτριος Πυρινός, πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βέροιας, και η κυρία Γιάννα Καραγιαννάκη από το φιλοζωικό σωματείο «Γη των Αδέσποτων» το οποίο συνεργάζεται με όλα σχεδόν τα φιλοζωικά σωματεία της Βέροιας, και η οποία βοήθησε κι αυτή, από ότι πληροφορήθηκα, ώστε να γίνει αυτή η εκδήλωση, καθώς γνώριζε προσωπικά την κ. Κατερίνα Παπαπαστόλου, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια …
Πρωταγωνιστές ήταν μαθητές της Έκτης τάξης του 3ου αρχικά Δημοτικού Σχολείου και αργότερα του 8ου Δημοτικού Σχολείου, η κυρία Κατερίνα Παπαποστόλου, η οποία είναι Διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου – Πρασινάδας Ημαθίας, αλλά και ο πανέξυπνος, γλυκύτατος Άξελ!
Η κ. Κατερίνα Παπαποστόλου είναι και εκπαιδεύτρια σκύλων πιστοποιημένη ως Ζωοθεραπεύτρια από τη Γαλλία όπου σπούδασε, έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή επίσης, και όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονεί έχουν την έγκριση του ΥΠΕΠΘ.
Για να γίνει βέβαια αυτό, η έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, πέρασε όπως έχει πει σε μία παλιότερη συνέντευξη από 40 κύματα και χιλιάδες εμπόδια…
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας , και αφού αυτήέκανε τα πρώτα περιβαλλοντικά προγράμματα στην τάξη της σχετικά με τη φιλοζωία, κατάφερε σήμερα να εντάξει στην τάξη της και στο σχολείο της τον σκύλο.
Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site , είναι συγγραφέας του «Δώρου» του Δώρου της Διώνης και της «Μεγάλης Επιστροφής» που ανήκουν στις εκδόσεις του welIdone.
Η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος είναι οι τρεις πιστοποιημένοι σκύλοι της, σαν σκύλοι εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι είναι ισότιμα μέλη της μαθητικής κοινότητας…
«Τη μέρα που συνάντησα λοιπόν τη Διώνη ετοιμοθάνατη να εκλιπαρεί για λίγο έστω νερό πλάι σε μια παρέα εκπαιδευτικών που έπιναν τον καφέ τους ανενόχλητοι, τότε μάζεψα όλη μου τη δύναμη κι αποφάσισα πως ήρθε η στιγμή να κάνω πράξη αυτό που είχα οραματιστεί πολλά χρόνια πριν. Πέρασα από πολλές στεναχώριες και από πολλά εμπόδια, ωστόσο δεν τα παράτησα…» από το βιβλίο της «Το Δώρο »
Σε παλιότερη συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριξε ότι ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης αναλαμβάνει παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή φοβία ή ακόμα και άρνηση για να έρθουν στο σχολείο..
Έχει βοηθήσει ένα παιδί που είχε μεγάλη άρνηση να έρθει στο σχολείο και σε μία εβδομάδα δεν ήθελε να φεύγει από το σχολείο…
Ο σκύλος, επανέλαβε και σήμερα, γίνεται διαμεσολαβητής όταν τα παιδιά έχουν μαλώσει για παράδειγμα στο διάλειμμα κι έρχονται στο γραφείο μου.
Οι μαθητές γνωρίζουν τον σκύλο, αγαπούν τον σκύλο και αποκτούν μία συμπάθεια και για τον συμμαθητή τους κι όλα λύνονται, εξήγησε.
Σήμερα 4 Απριλίου που είναι ημέρα που έχει επιλεχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, βρέθηκε στο Δημαρχείο της Βέροιας για να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εκπαιδευμένων σκύλων, για τις φοβερές ικανότητες τους, αλλά επίσης μίλησε και για τα αδέσποτα ζώα.
Πότε τα προσεγγίζουμε, πώς τα προσεγγίζουμε, τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε και για τη δική μας ασφάλεια.
Για παράδειγμα υποστήριξε πως δεν κοιτάζουμε ποτέ τα αδέσποτα που δεν γνωρίζουμε στα μάτια, δεν μιλάμε φιλικά σε αυτά, γυρίζουμε την πλάτη και φεύγουμε…
Όμως ταΐζουμε ένα πεινασμένο ζώο και όταν δούμε ένα χτυπημένο ζώο αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το πάμε στον κτηνίατρο, όπως θα κάναμε για έναν άνθρωπο σε παρόμοια κατάσταση που θα φροντίζαμε να μεταφερθεί σε γιατρό ή στο Νοσοκομείο.
Τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, συμμετείχαν στη συζήτηση με ωριμότητα και απέδειξαν ότι όλοι είμαστε ευαίσθητοι όταν είμαστε παιδιά και το συναίσθημα και η αγάπη μας προς τα ζώα είναι πολύ έντονο τότε , το οποίο καθώς μεγαλώνουμε χάνεται και εξαφανίζεται πολλές φορές.
Συνοδεύονταν από τους δασκάλους τους που τους αξίζει ένα μπράβο γι’ αυτή τους την υποστήριξη.
Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της κ. Παπαποστόλου, τα παιδιά κατανόησαν πως αλληλεπιδρά μαζί τους ένας σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης , τι σημαίνει κάθε του κίνηση και πόσο πολύ δεμένος είναι με τον ιδιοκτήτη του που αγαπά, ο οποίος καθορίζει τις ενέργειες του σκύλου αυτού, χωρίς να υψώνει τον τόνο της φωνής του!
Ο σκύλος επικοινωνεί με την ουρά του, με το κεφάλι του, με τη γλώσσα του σώματος γενικά, με το γαύγισμα του…
Η κ. Κατερίνα Παπαποστόλου χρησιμοποιεί πρωτοποριακές μεθόδους και τα αποτελέσματα των θεραπευτικών της παρεμβάσεων είναι εντυπωσιακά.
Έχει ιδρύσει τις Ζω. ΕΣ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και με τα βιβλία της βοηθάει αδέσποτα ζωάκια να μπουν τη ζωή που τους αξίζει….
«Το να γίνει κάποιος εθελοντής στην ομάδα αυτή, χρειάζεται σαφέστατα αγάπη για τα ζώα αλλά κυρίως αγάπη για τα παιδιά! Όλο αυτό θέλει πολύ λεπτό χειρισμό από όλους εμάς γιατί διαπλάθουμε ευαίσθητες ψυχές που δεν γνωρίζουμε καν τι καταγραφές κουβαλάνε. Κ. Παπαποστόλου»
Στις Ζω. ΕΣ σήμερα συμμετέχουν και συνεργάζονται περισσότερα από 550 σχολεία Και περισσότεροι από 350.000 μαθητές.
Στο τέλος τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι στειρώσεις και πως έχουμε τον πιο αυστηρό νόμο από όλες τις χώρες της Ευρώπης που αν εφαρμοστεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα, θα εκλείψει…
Πρότεινε τις υιοθεσίες ζώων από το κυνοκομείο της Βέροιας και η κ, Συρμούλα Τζήμα με την ευδιάκριτη ευαισθησία της είπε στα παιδιά για τα όμορφα σκυλιά του κυνοκομείου προτείνοντας μάλιστα στα παιδιά να το επισκέπτονται οργανωμένα και να υιοθετούν σκύλους, κυρίως από εκεί .
Ει. Δα.