Άρθρα Κοινωνία Πολιτική

“Αιρετοί και εργαζόμενοι υπέρ της δημοκρατίας” / γράφει ο Στέργιος Ζιαμπάκας

«Εάν αυτό δεν είναι παρέμβαση στον πυρήνα της Δημοκρατίας, να στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κάποιος που εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος του δεν μπορεί χωρίς εργαζομένους, τότε τι;», επισήμανε η κ. Ανδρούτσου, ζητώντας «να μας επιτρέψει ο κ. υπουργός να διαχειριστούμε τα του οίκου μας με σοβαρότητα, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, αλλά και σεβασμό στην αποστολή μας»
Οι εξελίξεις στον Δήμο Αγ. Δημητρίου δυνάμει του νόμου Βορίδη πυροδοτούν έναν πολιτικό αγώνα για την υπεράσπιση της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δυνατότητάς της να μπορεί να λειτουργεί με δικαιοσύνη απέναντι στους εργαζομένους της ● Πανελλαδική στάση εργασίας για το θέμα σήμερα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας αγώνας υπεράσπισης της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και βεβαίως της Δημοκρατίας- μοιάζει να ξεκινάει με αφορμή τις εξελίξεις στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, του οποίου 27 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν κληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να απολογηθούν απέναντι στην κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», επειδή σεβάστηκαν δύο πρωτόδικες αποφάσεις και δεν άσκησαν εφέσεις στη μετατροπή συμβάσεων 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Η υπόθεση έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της πόλης.

Πριν από τη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (11.00 έως λήξη ωραρίου) και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (12.00), το θέμα θα τεθεί στην πρωινή (10.00) συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με αίτημα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ – κάτι που έχει ζητήσει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου έχει βγάλει ψήφισμα συμπαράστασης στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, ενώ ανάλογο ψήφισμα αναμένεται να εισαχθεί σε επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου. «Δεν νιώθουμε “μοναξιά”. Υπάρχει μια συσπείρωση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δήμου μας και η τοπική κοινωνία είναι δίπλα μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.».

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», οι 27 αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις στον απόηχο της διάταξης που προώθησε τον Μάρτιο του 2021 ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να εφεσιβάλλουν κατά ευνοϊκών για εργαζομένους δικαστικών αποφάσεων.

Οπως εξήγησε χθες η δήμαρχος, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Δημητρίου είχε αποφασίσει ομόφωνα να σταθεί στο πλευρό εργαζομένων που διεκδικούσαν εργασιακά δικαιώματα, καθώς οι δημοτικές υπηρεσίες της πόλης έχουν ανάγκη από προσωπικό.

«Ξαφνικός θάνατος»

Η «διάταξη Βορίδη» ήρθε «αιφνιδιαστικά, χωρίς διάλογο» και αποτέλεσε έναν «ξαφνικό θάνατο στο αυτοδιοίκητο των συλλογικών οργάνων των δήμων», τόνισε η δήμαρχος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εργαζόμενοι όπως οι 34 «συμβασιούχοι-Covid» δεν μισθοδοτούνται από κρατικούς αλλά από δημοτικούς πόρους.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος», τόνισε η δήμαρχος. Όπως εξήγησε, οι 27 αιρετοί θα κληθούν να απολογηθούν εγγράφως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εάν αυτή δεν πειστεί από τα υπομνήματά τους, τότε θα παραπεμφθούν στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο με το ερώτημα της παύσης τους και στέρησης του δικαιώματός τους να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

«Εάν αυτό δεν είναι παρέμβαση στον πυρήνα της Δημοκρατίας, να στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι κάποιος που εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμος του δεν μπορεί χωρίς εργαζομένους, τότε τι;», επισήμανε η κ. Ανδρούτσου, ζητώντας «να μας επιτρέψει ο κ. υπουργός να διαχειριστούμε τα του οίκου μας με σοβαρότητα, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, αλλά και σεβασμό στην αποστολή μας».

Αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις είναι 27 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν την εντολή των δημοτών τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πόλης. Οπως τόνισε η δήμαρχος, για να ανταποκριθούν οι αιρετοί στη λαϊκή εντολή, απαιτείται επάρκεια προσωπικού.

«Αν στη συνείδηση των πολιτών οι δήμοι μπουν στο κάδρο της αδιάφορης διεκπεραίωσης, τότε δημιουργείται έλλειμμα Δημοκρατίας», τόνισε η δήμαρχος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «ενέργειες που δεν είναι απλά άστοχες, αλλά αποτελούν πολιτικές σύγκρουσης σε βάρος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καθώς «οι φορείς που ασχολούνται με τις τοπικές υποθέσεις καλούνται να είναι φορείς-μαριονέτες και ετεροδιοίκησης».

Η κ. Ανδρούτσου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει άλλους αιρετούς άλλου δήμου να έχουν κληθεί σε απολογία για αντίστοιχες αποφάσεις, αν και, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος των 34 εργαζομένων, Δ. Πετρόπουλος, υπάρχει πλήθος δήμων που έχει αποδεχθεί -επίσης ομόφωνα- πρωτόδικες αποφάσεις που διατηρούν συμβασιούχους στην εργασία. Ονομάτισε τους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Καρδίτσας -με δημοτικές αρχές προσκείμενες στη Ν.Δ.- τονίζοντας ότι τα πινάκια των δικαστηρίων καταγράφουν πλήθος ανάλογων υποθέσεων.

«Βόμβα στη Δημοκρατία»

Υπενθυμίζεται ότι ευνοϊκή στάση υπέρ «συμβασιούχων-Covid», με παραίτηση από ένδικα μέσα, έλαβε την 1η Μαρτίου 2022 ο ΕΔΣΝΑ -φορέας ελεγχόμενος από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη- μόλις λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση της «διάταξης Βορίδη» με τη μορφή τροπολογίας (κάτι που αποκαλύπτει ότι κάποιοι αυτοδιοικητικοί είχαν έγκαιρη εσωτερική ενημέρωση).

«Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βόμβα στα θεμέλια τους κράτους. Δεν σέβεται τη Δημοκρατία, δεν σέβεται τη Δικαιοσύνη, δεν σέβεται τους εργαζομένους. Πολιτικές πλήρους ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εφαρμόστηκαν επί χούντας», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου (και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ), Χριστ. Ευθυμίου, αναφέροντας ότι το «δώρο» που θα δώσει στη σημερινή της κινητοποίηση η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον υπουργό Εσωτερικών δεν θα είναι άλλο από το έμβλημα της Ομοσπονδίας: ο Κλεισθένης, ο θεμελιωτής της Δημοκρατίας.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων