Κουζίνα

Το καλάθι του νηστευτή

Μετά τα διάφορα passαπόρτια που πέφτουν τελευταία σαν το χαλάζι, κατέβασα κι εγώ μια πρωτότυπη φαεινή ιδέα: ιδού λοιπόν, το καλάθι του νηστευτή! Οπως με πληροφόρησαν όμως οι ρεπόρτερ μας, κάτι τέτοιο κυκλοφορεί ήδη στην αγορά με ελαφρώς παραλλαγμένη ονομασία και μας έχει νοικοκυρέψει για τα καλά. Μήπως, λέω μήπως, εκτός από νηστεία να βάλω και… προσευχή;

● Νόστιμα είναι τα νηστίσιμα και η νηστεία νόστιμη όταν δεν είναι… αναγκαστική.


Ταραμοσαλάτα με πατάτα

120 γραμμ. λευκό ταραμά
1 μέτρια πατάτα
1 κρεμμύδι
1 μεγάλο λεμόνι
1/2 – 3/4 φλιτζανιού λάδι

Βράζουμε την πατάτα με τη φλούδα. Την ξεφλουδίζουμε και τη λιώνουμε με πιρούνι. Στύβουμε το λεμόνι. Βάζουμε τον ταραμά με τον μισό χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι χοντροκομμένο σε μπλέντερ. Τα πολτοποιούμε και προσθέτουμε την πατάτα και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε εναλλάξ χτυπώντας το λάδι και τον υπόλοιπο χυμό. Βάζουμε τόσο λάδι όσο χρειάζεται μέχρι να πήξει η ταραμοσαλάτα.


Φασόλια πιάζ

Dreamstime.com
200 γραμμ. φασόλια λευκά
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ντομάτα
3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
ελιές
αλάτι, πιπέρι
● Για το ντρέσινγκ:
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά μουστάρδα
2-3 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό
πιπέρι

Μουλιάζουμε τα λευκά φασόλια από το προηγούμενο βράδυ και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη σκάσουν και διαλύονται. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα μαζί με τα φασόλια κονσέρβας. Κόβουμε σε κύβους την ντομάτα και τις πιπεριές και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε σε σέικερ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Την ανακατεύουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσουν οι γεύσεις.


Σαλάτα με κριθαράκι

200 γραμμ. κριθαράκι
5 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ντομάτα
1 πιπεριά Φλωρίνης
5-6 αγγουράκια τουρσί
100 γραμμ. καλαμπόκι
1 κουταλιά κάππαρη
μαϊντανός
λεμόνι και ξύσμα λεμονιού
αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεσποριάζουμε και κόβουμε σε κυβάκια την ντομάτα, την πιπεριά και τα αγγουράκια. Τα ρίχνουμε στο κριθαράκι και προσθέτουμε το καλαμπόκι που έχουμε βράσει ή κονσέρβας. Ρίχνουμε και την κάππαρη, πιπέρι και λίγο αλάτι, τα κρεμμύδια, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.


Ρεβίθια με μελιτζάνες

Dreamstime.com
500 γραμμ. ρεβίθια
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι λάδι
2 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουταλάκι μπούκοβο
1 κουταλιά πελτέ
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
500 γραμμ. ντομάτες
αλάτι, πιπέρι

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε φέτες. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις γυρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο και τον πελτέ. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμισθεί και ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, τα ρεβίθια και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή λίγο περισσότερο ώστε να σκεπάζει το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρέξ, βάζουμε και τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το σκεύος με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο 30 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.


Σουπιές με αρακά

Dreamstime.com
1 κιλό σουπιές
500 γραμμ. αρακά
1/2 φλιτζάνι λάδι
1φλιτζάνι λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές, τις στεγνώνουμε και τις κόβουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τις σουπιές για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σοτάρουμε 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Οταν εξατμιστεί βάζουμε τον πελτέ και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά, τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και ο αρακάς. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.


Λαγάνα με ελιές και λιαστή ντομάτα

Dreamstime.com
3 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλιτζάνια αλεύρι χωριάτικο
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/2 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι κομμένες ελιές
10-12 λιαστές ντομάτες
● Για την επικάλυψη:
κλαδάκια δενδρολίβανου
χοντρό αλάτι
λίγες ελιές + λιαστές ντομάτες

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το νερό και το λάδι. Ζυμώνουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλεύρι ή νερό μέχρι να έχουμε εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε τις ελιές και τις ντομάτες ψιλοκομμένες, ζυμώνουμε να ενσωματωθούν, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Το ξαναζυμώνουμε. Ντύνουμε το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και φτιάχνουμε δύο λαγάνες, όσο πιο λεπτές μπορούμε. Τις ακουμπάμε στο ταψί, τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τουλάχιστον μισή ώρα. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια, σκορπίζουμε ελιές και ντομάτες, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά. Τις βγάζουμε και σκορπίζουμε λίγα κλαδάκια δενδρολίβανου στην επιφάνεια. Τις αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.


Χαλβάς με πορτοκάλι

Dreamstime.com
1 φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια χονδρό σιμιγδάλι
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
3 κουταλιές καβουρντισμένο κουκουνάρι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
κανέλα

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε 3 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 2 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 4-5 λεπτά να ξανθίσει, προσέχοντας μην κολλήσει και καεί. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι. Ανακατεύουμε με την κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κουκουνάρι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον χαλβά να γίνει χλιαρός. Τον φορμάρουμε και τον πασπαλίζουμε με κανέλα.


Σοκολατένιος χαλβάς

Dreamstime.com
1 φλιτζάνι λάδι
(μισό ηλιέλαιο και μισό ελαιόλαδο)
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
4-5 κουταλιές κακάο
κανέλα
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
3 κουταλιές αμύγδαλα χοντροκομμένα
+ λίγα για το σερβίρισμα

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 4-5 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι. Ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, σε χαμηλή θερμοκρασία. Πασπαλίζουμε με κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα. Τον αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με αμύγδαλα.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας