Άρθρα Κόσμος

Η «Μαντόνα της Μαριούπολης», έναν χρόνο μετά / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Αντίθετα, επιβεβαιώνουν τις αφηγήσεις εκατοντάδων ρωσόφωνων Μαριουπολιτών, ότι δηλαδή οι Ουκρανοί νεοναζί του «Αζόφ», που τρομοκρατούσαν την πόλη από το 2014, είχαν μετατρέψει όχι μόνο το μαιευτήριο Νο 3 αλλά και δεκάδες ακόμη πολυώροφα δημόσια κτίρια και εκατοντάδες πολυκατοικίες σε θέσεις μάχης, χρησιμοποιώντας τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες

Ομως τίποτε από αυτά δεν συνέβη: το θέμα «θάφτηκε» εντελώς. Η επέτειος πέρασε απαρατήρητη. Βλέπετε, μετά την ταπεινωτική παράδοση των νεοναζί του τάγματος «Αζόφ» και την οριστική κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους, η Μαριάνα -που στο μεταξύ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, τη Βερόνικα- επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στα προάστια του Ντονέτσκ, μια πόλη που επί οκτώ χρόνια βομβαρδιζόταν από το ουκρανικό πυροβολικό, με χιλιάδες νεκρούς αμάχους. Εκεί, στους μήνες που ακολούθησαν, έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις στη μητρική της γλώσσα, τα ρωσικά – αφού τόσο εκείνη όσο και ο άντρας της Γιούρι είναι ρωσόφωνοι, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Ντονμπάς.

Ομως τα όσα είπαν τόσο αυτή όσο και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες της «επίθεσης» στο μαιευτήριο, ο Νικολάι, η Βικτόρια, τόσοι άνθρωποι, δεν αναπαρήχθησαν ποτέ από τα δυτικά ΜΜΕ: δεν υπηρετούσαν, βλέπετε, το αφήγημα περί «βάρβαρων Ρώσων».

Αντίθετα, επιβεβαιώνουν τις αφηγήσεις εκατοντάδων ρωσόφωνων Μαριουπολιτών, ότι δηλαδή οι Ουκρανοί νεοναζί του «Αζόφ», που τρομοκρατούσαν την πόλη από το 2014, είχαν μετατρέψει όχι μόνο το μαιευτήριο Νο 3 αλλά και δεκάδες ακόμη πολυώροφα δημόσια κτίρια και εκατοντάδες πολυκατοικίες σε θέσεις μάχης, χρησιμοποιώντας τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ δεν δίστασαν να κλέψουν ακόμη και το φαγητό και το νερό που είχαν αποθηκεύσει οι έγκυες και οι συνοδοί τους! Οτι η περίφημη φωτογραφία ήταν κατά πάσα πιθανότητα στημένη, καθώς η έκρηξη στον περίβολο του νοσοκομείου δεν προήλθε από ρωσική βόμβα και κανένα αεροσκάφος δεν έπληξε το μαιευτήριο – για την ακρίβεια, ο «μιλημένος» φωτογράφος περίμενε εκ των προτέρων έξω από το νοσοκομείο για το αποφασιστικό κλικ: αλλά οι εγκυμονούσες και οι γιατροί δεν ήξεραν τίποτε γι’ αυτό, ο πανικός τους ήταν αληθινός, όπως και τα τραύματά τους.

Κι ακόμα, ότι οι δημοσιογράφοι του AP, του BBC και των New York Times που την αναζήτησαν τις επόμενες μέρες έκαναν μοντάζ στα σχόλιά της και όταν διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε την ανάρτηση ολόκληρων των συνεντεύξεων, αυτοί έκοψαν κάθε επαφή μαζί της. Και ότι δυστυχώς μια άλλη ετοιμόγεννη κοπέλα που φωτογραφήθηκε να μεταφέρεται καταματωμένη από τέσσερις πάνοπλους στρατιώτες και κανείς δεν ξέρει έως και σήμερα το όνομά της πέθανε από αιμορραγία…

«Το μόνο καλό που βγήκε από τη “διασημότητά μου” είναι ότι η οικογένειά μου έμαθε πως ήμουν ζωντανή», λέει σήμερα η πανέμορφη Μαριάνα, που αυτές τις μέρες βρίσκεται για επαγγελματικό ταξίδι στη… Μόσχα! Και που πρόσφατα είδε το όνομά της να περιλαμβάνεται στην ουκρανική λίστα προγραφών Myrotvorets, ως «εχθρός του ουκρανικού έθνους».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων