Κόσμος

ΗΠΑ: Έμεινε στη φυλακή 18 χρόνια για φόνο που δεν έκανε – Τον είχε «παγιδεύσει» η αστυνομία

Νεοϋορκέζος αφέθηκε ελεύθερος χθες Πέμπτη, έπειτα από 18 χρόνια, από τη φυλακή όπου κρατείτο μετά την καταδίκη του για φόνο που δεν διέπραξε, αφού κατηγορήθηκε άδικα, με πρόθεση και με δόλο, από την αστυνομία.

Ο δικαστικός γολγοθάς του Σέλντον Τόμας, 35 ετών, μετά βίας μπορεί να γίνει πιστευτός.

Ο νεαρός αφροαμερικανός καταδικάστηκε το 2004 για τον φόνο άλλου εφήβου, 14 ετών, στο Μπρούκλιν.

Ο πραγματικός δράστης του φόνου παραμένει άγνωστος και ασύλληπτος.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη Νέα Υόρκη, ο Σέλντον Τόμας διαβεβαίωσε πως συγχωρεί τους ερευνητές, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, τους εισαγγελείς και ευχαριστεί τον δικαστή που τον αθώωσε.

«Περίμενα πολύ καιρό», είπε απλά.

Ο Σέλντον Τόμας είναι πλέον ελεύθερος καθώς δικαστής της μεγαλούπολης έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο εισαγγελέας Έρικ Γκονσάλες έκανε γνωστό πως η αναψηλάφηση της συγκεκριμένης υπόθεσης έδειξε πως ο νεαρός κατηγορήθηκε άδικα από αστυνομικούς, που χρησιμοποίησαν φωτογραφία άλλου αφροαμερικανού με το ίδιο όνομα για να τον συλλάβουν.

«Ο κατηγορούμενος συνελήφθη εξαιτίας μάρτυρα που είπε πως ήταν κάποιος άλλος (με βάση φωτογραφία), που είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο, σφάλμα που κατόπιν αποκρύφτηκε και δικαιολογήθηκε στην ποινική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γκονσάλες.

Η μάρτυρας υπέδειξε τον Σέλντον Τόμας όταν της επιδείχθηκε φωτογραφία κάποιου άλλου Σέλντον Τόμας, που αστυνομικοί ανέσυραν εσκεμμένα και με δόλο από βάση δεδομένων.

Με βάση αυτή τη λάθος ταυτοποίηση, ο Σέλντον Τόμας συνελήφθη στο σπίτι του και κατόπιν υποδείχθηκε από την ίδια μάρτυρα. Η ταυτοποίηση οδήγησε στην προσαγωγή του σε δίκη για φόνο και στην καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το National Registry of Exonerations («Εθνικό Αρχείο Αθωώσεων»), που τηρείται από αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που αθωώθηκαν μετά τις καταδίκες τους από την αμερικανική δικαιοσύνη τα τελευταία 30 χρόνια πέρασαν κατά μέσον όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή άδικα.

Μέγιστη διάρκεια άδικης φυλάκισης: 47 χρόνια και δυο μήνες.

Τον Νοέμβριο του 2021, εξηντάρης αφροαμερικανός αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος στην πολιτεία Μιζούρι έπειτα από 43 χρόνια στη φυλακή εξαιτίας δικαστικού λάθους.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων