Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Πρόεδρος Μηχανοδηγών: Επικοινωνιακή φιέστα με φόντο τους σιδηροδρόμους ετοίμαζε σήμερα ο Πρωθυπουργός

«Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος διαβάζω μόλις σε site. Μπορεί κάποιος να μας πει που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση & τηλεδιοίκηση στην βόρεια Ελλάδα;»

Όμως, όπως ανέφερε χθες, σε καταγγελτικό ύφος, στην ανάρτησή του ο Κώστας Γενηδούνιας, το κέντρο αυτό δεν υπάρχει. Μάλιστα, κατήγγειλε τις γενικότερες συνθήκες εγκληματικής παραμέλησης και υποχρηματοδότησης που επικρατούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας τα τελευταία πολλά χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Στην ανάρτησή του συμπεριέλαβε κιόλας φωτογραφία από τις προετοιμασίες για τη φιέστα που ετοιμαζόταν, η οποία φυσικά ματαιώθηκε ελέω πολύνεκρης τραγωδίας. Πρόκειται αναμφίβολα για τραγική ειρωνία.

«Ο Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο στο Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος διαβάζω μόλις σε site. Μπορεί κάποιος να μας πει που είναι και που λειτουργεί η σηματοδότηση & τηλεδιοίκηση στην βόρεια Ελλάδα; Προς Δράμα δεν υπάρχει, μετά το ΠΛΑΤΥ προς Φλώρινα μονή γραμμή, ενώ προς Αθήνα όλα σβηστά, μετά το τχ1 κόκκινο, σε λειτουργία η Σίνδος, η γραμμή προς Στρυμώνα ζούγκλα. Στην φωτό, οι ετοιμασίες.. Ρε τι ζουμε;;;;;;», έγραψε ο Κώστας Γενηδούνιας στην ανάρτησή του.

«Όλα λειτουργούν χειροκίνητα, τα συστήματα δε λειτουργούν χρόνια»

Ο ίδιος, μίλησε στην ΕΡΤ λίγο μετά το τραγικό περιστατικό και κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας και πρόληψης τέτοιων περιστατικών. «Δεν λειτουργεί τίποτα, γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual και σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Ούτε τα φωτοσήματα λειτουργούν. Αν λειτουργούσαν οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως», είπε.

Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι οι μηχανοδηγοί κινούνται στα τυφλά, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών απάντησε ότι «οι πληροφορίες δίνονται από σταθμάρχη σε σταθμάρχη μέσω ασυρμάτου. Μας λέει ο σταθμάρχης στην Αθήνα “θα πάτε μέχρι το μενίδι, μετά μέχρι την Οινόη”, συνολικά αυτό γίνεται 15 φορές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη».

Ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα, δεν λειτουργούν, ρωτήστε τους υπευθύνους».

Ερωτηθείς για τις συνθήκες του δυστυχήματος είπε ότι «στο σημείο έχει διπλή γραμμή, ένα ανεβαίνει, ένα κατεβαίνει, δεν ξέρω γιατί τα τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή».

«Εμείς ακολουθούμε εντολές. Όπου μας πουν πηγαίνουμε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής είναι διπλή η γραμμή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα υπάρχουν διακλαδώσεις. Όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά. Είναι χρόνια που δεν λειτουργούν τα συστήματα» κατέληξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας