Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Μελικιώτικο Καρναβάλι: Έκλεισε σήμερα πανηγυρικά με παρέλαση, πολύ κέφι και έξυπνη σάτιρα

Μια ολόκληρη εβδομάδα το Μελικιώτικο Καρναβάλι ήταν παρόν στη ζωή των κατοίκων της Μελίκης και περιχώρων με πολλές εκδηλώσεις. Κορυφαίες ο “Καλόγερος”, δρώμενο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση, και η σημερινή, παρέλαση αρμάτων, καρναβαλιστών και παραδοσιακών συγκροτημάτων.

Και, βέβαια, το τελευταίο είναι σύνηθες σε πάρα πολλούς τόπους. Το Καρναβάλι όμως της Μελίκης, πέρα από το θέαμα, έχει δύο ατού.  Το πρώτο είναι  η έξυπνη σάτιρα και το δεύτερο η ρουμλιουκιώτικη προφορά. H Μελίκη ανήκει στην περιοχή της Ημαθίας που λέγεται Ρουμλούκι, με ιδιάζουσα προφορά.

Πώς αυτά τα δύο κερδίζουν τον επισκέπτη; Η σάτιρα και το γενικότερο πνεύμα της είναι λεπτή, πιάνει τη σύγχρονη πραγματικότητα, τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο,  προβάλλοντας τα οικονομικά αδιέξοδα του Νεοέλληνα και φτάνει μέχρι την … Καϊλή και τη φυλακή της!

Άρματα αυτοσχέδια, φορεσιές, επιγραφές και προπαντός πολύ κέφι προμήνυαν την παρέλαση που θα ακολουθούσε.

Στην εξέδρα οι επίσημοι, βουλευτές, ο Δήμαρχος και λοιποί και το  φιλοθεάμον κοινό πίσω από τα σκοινιά να περιμένει.

Και τότε, μαζί με τις χαρούμενες λατινοαμερικάνικες νότες, που ταυτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με το καρναβάλι κι εδώ στην Ελλάδα, άρχισε η παρέλαση.

Και την έκανε ενδιαφέρουσα όχι μόνο το θέαμα, αλλά ιδιαίτερα οι παρουσιαστές της με τη ρουμλουκιώτικη προφορά τους.

Άνεση στο λόγο, χιούμορ όχι επίπλαστο αλλά ρέον, και  έξυπνες ατάκες που δεν χαρίζονταν σε κανέναν.

Σημαντικό πως στο Καρναβάλι της Μελίκης συμμετείχαν καρναβαλιστές και από άλλα μέρη, Νάξο, Δράμα, από χωριά της Ημαθίας και όλοι σ’ ένα κλίμα χαράς και γλεντιού.

Τώρα, γιατί Καθαρή Δευτέρα και όχι χθες Κυριακή, όπως είθισται; Αυτό συμβαίνει εδώ και 60 χρόνια, ειπώθηκε, και έχει κατακτηθεί μέσω του Εθιμικού Δικαίου.

Και πέρασαν συγκροτήματα, και πέρασαν άρματα, με βασιλιάδες και βασίλισσες του καρναβαλιού, με σχολεία που κάτι σκαρφίστηκαν για να διακωμωδήσουν! Και, βέβαια, το κελί της Καϊλή ήταν το πιο έξυπνο με τις λεπτομέρειες και τους συμβολισμούς του!

Και του χρόνου, Μελικιώτες! Πάντα άξιοι!

Και από αύριο… καλή Σαρακοστή!

far

Φωτογραφίες: faretra.info 

banner-article

Ροη ειδήσεων