Ελλάδα Εργασιακά Πολιτική

Το ΚΚΕ για το νέο εργατικό ατύχημα εργατριών καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης / άθλιες οι συνθήκες εργασίας

Το νέο εργατικό “ατύχημα”, με τον τραυματισμό δύο εργατριών καθαριότητας σε απορριματοφόρο κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους το Σάββατο 4/2 ,στην οδό Κωλέτη της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης,φέρνει στο προσκήνιο ξανά τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αφού έρχεται να προστεθεί στα συνολικά 120 (!) τέτοια περιστατικά, μόνο την τελευταία τριετία στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία τους είναι σε εργαζομένους στην υπηρεσία καθαριότητας.

Είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα γιατί :

  • Κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η μεγάλη πίεση χρόνου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό ενώ σημαντικός αριθμός διατίθενται σε άσχετες υπηρεσίες
  • Απουσιάζουν τα ελάχιστα μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας, ενώ η διοίκηση του Δήμου στέλνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους όταν διεκδικούν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπουν οι νόμοι. Χαρακτηριστικά την ώρα του “ατυχήματος”, δεν λειτουργούσε η πίσω κάμερα του απορριματοφόρου, δεν είχαν οι εργαζόμενες ούτε τα απαραίτητα μποτάκια ασφαλείας!
  • Δεν εξασφαλίζεται η απαραίτητη συντήρηση και ανανέωση των μηχανημάτων και οχημάτων.

Αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά “η κακιά στιγμή”. Κάθε εργατικό ατύχημα έχει την ίδια υπογραφή: την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που ακολουθούν πιστά και οι διοικήσεις των Δήμων, όπως και η διοίκηση Ζέρβα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι μεθοδευμένες ελλείψεις προσωπικού ή Μέσων Προστασίας τους, καταδικάζουν τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις συνθήκες δουλειάς, τη πόλη στη δραματική χειροτέρευση της καθαριότητας. Καλλιεργούν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση και της καθαριότητας που προωθούν τόσο η ΝΔ και οι δήμαρχοι της με τις «εμφανείς» προτάσεις τους,όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη «συγκαλυμμένη» πρόταση για ΚΟΙΝΣΕΠ («εργολαβίες των ίδιων των εργαζόμενων»).

Εδώ οδηγούν η γενικευμένη υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών που καλύπτουν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες,οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και σε αυτόν τον τομέα σε βάρος των εργαζόμενων, του λαού που θα πληρώνει ακόμα ακριβότερα σε όφελος των μεγαθηρίων – εργολάβων. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται μεγαλεπήβολα σχέδια εκατομμυρίων για την πόλη της Θεσσαλονίκης,που ή καταλήγουν ανέκδοτο (Μετρό) ή δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους με την τεράστια ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ενέργεια, τους πλειστηριασμούς και τόσα άλλα.

Για άλλη μια φορά μόνο ο λαός θα σώσει το λαό, γιατί χρειάζεται οργάνωση και αγώνας για να γυρνούν όλοι οι εργαζόμενοι σώοι και αβλαβείς πίσω στις οικογένειές τους κάθε μέρα, με συλλογικές συμβάσεις και μισθούς αντίστοιχους των πραγματικών αναγκών τους.

Το ΚΚΕ στο πλάι των εργαζομένων των υπηρεσιών καθαριότητας διεκδικεί:

  • Άμεση διασφάλιση όλων των ατομικών μέσων προστασίας με ευθύνη του Δήμου και αποζημίωση τους,όταν τα πληρώνουν οι ίδιοι.
  • Καμία σκέψη για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας!Με καμία μορφή από καμία κυβέρνηση.
  • Συλλογικές συμβάσεις- μισθοί και εργασιακά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων!
banner-article

Ροη ειδήσεων