Καιρός Καιρός

Εξαπλώνεται η «Μπάρμπαρα» / Χάρτης ζωντανής απεικόνισης της κακοκαιρίας

Βασικός στόχος των αρχών, να μην υπάρξουν τα περσινά τραγικά φαινόμενα με την κακοκαιρία «Ελπίς», όπου εκτός από τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες, υπήρξαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Από τη Φλώρινα ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου η επέλαση της κακοκαιρίας, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ η χιονόπτωση είναι έντονη ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται μέσα στη νύχτα να επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα. Οι χιονοπτώσεις από τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα επηρεάσουν την Κυριακή το πρωί τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη, ενώ από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις. Από το απόγευμα της Κυριακής χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Τη Δευτέρα κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση

Μηνύματα 112

Προειδοποιήσεις μέσω του 112 έλαβαν οι πολίτες στα κινητά τους τηλέφωνα σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων για ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνο στις απολύτως απαραίτητες.

Ανάλογα μηνύματα θα λαμβάνουν οι πολίτες σε όλες τις περιοχές, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Η πρόγνωση της Κυριακής

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr, την Κυριακή αναμένονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Tοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλώνονται σε τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Πριν από τις μεσημβρινές ώρες και με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, αναμένονται στην Κρήτη ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού. Τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες αναμένεται ένταση και γενίκευση των χιονοπτώσεων στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -11 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 8 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -12 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 10, στα Επτάνησα από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από -2 έως 5 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 Μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια/βορειοανατολικά του νομού. Γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και πιθανώς χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα του νομού.

Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν αλλά θα διατηρηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 6-7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4-5 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια, δυτικά και ανατολικά θα είναι τοπικά έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση από τις βραδινές ώρες.

Μέτρα και προειδοποιήσεις

Το απόγευμα του Σαββάτου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών (βάρους άνω των 3,5 τόνων) στην εθνική Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική οδό, στην Δυτική Περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και στη Περιφερειακή Αιγάλεω, όπως και στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών.

Επίσης, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής. Ήδη, λόγω της μεγάλης ζήτησης για χιονοαλυσίδες, ελλείψεις καταγράφονται στην αγορά, με τους οδηγούς να σχηματίζουν ουρές στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτων και τα πρατήρια καυσίμων.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων σε Αττική και άλλες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία, οι αποφάσεις αναμένονται την Κυριακή, με την ΟΙΕΛΕ να μιλά για «πρόχειρους και επικοινωνιακούς σχεδιασμούς που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών».

Φωτ. αρχείου  ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Νέα, ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ώστε να αξιολογηθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα για τη λήψη νέων αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι για όσο διαρκέσει η κακοκαιρία, δεν θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για τη συντήρηση του δικτύου στις περιοχές που θα πληγούν από την «Μπάρμπαρα».

Συστάσεις

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις
  • Οι οδηγοί να μην μετακινούνται χωρίς αλυσίδες και να μη σταθμεύουν τα οχήματα τους παραπλεύρως των δρόμων προκειμένου να μην παρεμποδίζουν το έργο των εκχιονιστικών μηχανημάτων.
  • Να συμμορφώνονται με τις οδηγίες Υπ. Πολιτικής Προστασίας και της Τροχαίας, και σε κάθε περίπτωση αν πρέπει υποχρεωτικά να μετακινηθούν, κατά την έξαρση των καιρικών φαινομένων να φροντίσουν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, μέχρι την εκτόνωση των φαινομένων.

Η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει ότι έχει διασφαλίσει 5.000 τόνους αλατιού και επιπλέον 3.000 τόνους εφεδρικούς εάν απαιτηθεί, ενώ θα έχει διάσπαρτα σε όλη την Αττική πάνω από 85 εκχιονιστικά μηχανήματα όλων των τύπων. Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχει μέριμνα για τη διάθεση μικρών εκχιονιστικών που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε νοσοκομεία, εάν απαιτηθεί, αλλά και oχήματα 4Χ4 μισθωμένα από την πολιτική προστασία που θα συνδράμουν πολίτες που πρέπει να μετακινηθούν π.χ. για λόγους υγείας.

Σώοι οι εγκλωβισμένοι στον Κίσσαβο

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια εννέα νεαρών ατόμων, έξι ανδρών και τριών γυναικών, που εγκλωβίστηκαν το Σάββατο στον Κίσσαβο εξαιτίας της χιονόπτωσης. Έχουν όλοι απεγκλωβιστεί, είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνία.

Μετά από κλήση τους στο 112, εστάλησαν στο σημείο όχημα της 8ης ΕΜΑΚ με τρεις άνδρες, όχημα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αγιάς με επίσης, τρεις άνδρες καθώς και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων