Ελλάδα Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία

Εκποιείται η ΛΑΡΚΟ με αντίτιμο όσο τα έσοδα… 4 ημερών παραγωγής! / αβέβαιο το μέλλον των εργαζόμενων!

«Το αντίτιμο της εκποίησης  6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα έσοδα 4 ημερών παραγωγής, για τα μοναδικά μεταλλεύματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για 1 εκατ. στρέμματα, 2 εκατ. τόνους νικελίου αξίας 60 δισ. ευρώ, για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου, τον εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά, τις εγκαταστάσεις, τους 2 οικισμούς κ.τ.λ.», αναφέρει χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως το «σκάνδαλο των σκανδάλων…»

Την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ παραδίδονται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS καθώς η συγκεκριμένη κοινοπραξία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη δεύτερη φάση των διαγωνισμών εκποίησης.

Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν παράλληλα από το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, για τη μεταβίβαση, αφενός, του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας, και αφετέρου, των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καταγγέλλοντας ως σκάνδαλο και ορισμό της ξεφτίλας το αντίτιμο στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης και απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της εταιρείας, των θέσεων εργασίας και του δεδουλευμένου μόχθου που τους οφείλεται.

Με βάση την ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος «μετά την αξιολόγηση των προσφορών από την Ειδική Διαχείριση, αναδείχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS» στους δύο διαγωνισμούς «για τη μεταβίβαση, αφενός, του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας, και αφετέρου, των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς». Δεν αναφέρονται ποσά στην ανακοίνωση, ενώ για την «ολοκλήρωση υπογραφής των σχετικών συμβάσεων απαιτείται στη συνέχεια η γνωμοδότηση επί της σύμβασης μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ακολουθήσει η κύρωση της υπογραφείσας σύμβασης από τη Βουλή των Ελλήνων».

Στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αποφεύγουν να αναφερθούν στην τύχη των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα καταγγέλλοντας ως σκάνδαλο και ορισμό της ξεφτίλας το αντίτιμο στους δύο διαγωνισμούς εκποίησης και απαιτώντας από την κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της εταιρείας, των θέσεων εργασίας και του δεδουλευμένου μόχθου που τους οφείλεται.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των δύο διαγωνισμών εκποίησης και την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι τις 15 Ιουλίου 2023, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πέσουν στην παγίδα του εφησυχασμού και της αναμονής της προεκλογικής περιόδου που καλλιεργεί η κυβέρνηση και δηλώνει την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Σημειώνεται ότι η β’ φάση των εγκληματικών διαγωνισμών εκποίησης ολοκληρώθηκε, αναδεικνύοντας προτιμητέο επενδυτή και στους δύο διαγωνισμούς την κοινοπραξία συμφερόντων «Περιστέρη – Δασκαλάκη», με την κυβέρνηση να κρατά «σιγήν ιχθύος». Και όπως σημειώνει το Σωματείο, «η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με τη μορφή που γνωρίζουμε είναι στον “αέρα”. Οι θέσεις εργασίας κάτω από την πίεση του αγώνα πήραν μια “ανάσα” 5μισι μηνών και πάνω από τα κεφάλια μας κρέμονται τα ψηφισμένα προγράμματα ανεργίας της “κοινωφελούς εργασίας και της παγκοσμιοποίησης”. Μετά τις εκλογές τι;», αναφέρει με αγωνία.

Επισημαίνει μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον ξέρουν στην κυβέρνηση τα σχέδια των επενδυτών, έχουν συναποφασίσει μαζί τους για τον τρόπο παράδοσης – παραλαβής, γιατί άραγε κρύβονται;».

«Το αντίτιμο της εκποίησης είναι ο ορισμός της ξεφτίλας. 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα έσοδα 4 ημερών παραγωγής, για τα μοναδικά μεταλλεύματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για 1 εκατ. στρέμματα, 2 εκατ. τόνους νικελίου αξίας 60 δισ. ευρώ, για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου, τον εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά, τις εγκαταστάσεις, τους 2 οικισμούς κ.τ.λ.», αναφέρει χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως το «σκάνδαλο των σκανδάλων…».

Αναδεικνύει ακόμα ότι «τα τελευταία 3 χρόνια σπαταλήθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την απώλεια παραγωγής για την πλήρη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, κεφάλαια που θα μπορούσαν να την έχουν εκσυγχρονίσει και αναπτύξει εξασφαλίζοντας την εργασία μας, τα δικαιώματά μας, ανοίγοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Πετσόκοψαν τους μισθούς και τα δικαιώματα, παρέσυραν στην οικονομική εξαθλίωση, μαζί με εμάς, τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Εδώ και 6 μήνες, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα ύψη και η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να προσφέρει 1,8 εκατ. ευρώ ημερησίως, κατά απαίτηση των επενδυτών και εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει σταματήσει η λειτουργία της. Εδώ και 6 μήνες κατ’ απαίτηση των επενδυτών και εντολή της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έχουμε απολυθεί, βρισκόμαστε στην ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και περιμένουν τον χρόνο που θα μας πετάξουν σαν “στυμμένες λεμονόκουπες”.

Μας ήθελαν να ήμασταν ήδη έξω από τις δουλειές μας και από τα σπίτια μας. “Βαρίδια” μας ονομάζουν. “Οι επενδυτές θα πάρουν την επιχείρηση χωρίς τους εργαζόμενους” λένε από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα», αναφέρει.

Καμιά υποχώρηση στον αγώνα που αφορά τη ζωή μας

 Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και όξυνση της πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων του τρίχρονου μεγαλειώδους αγώνα που δίνουν.

«Εμείς είμαστε αυτοί που μετρούμε νεκρούς, σακατεμένους, αρρώστους, βάσανα, ανασφάλεια και ζημιές. Εμείς είμαστε αυτοί που έχτισαν τη ΛΑΡΚΟ με αίμα και ιδρώτα. Αυτοί την γκρέμισαν και εμείς θα την ξαναχτίσουμε. Εμείς είμαστε οι “σπιτονοικοκύρηδες” και οι επενδυτές που φέρνει η κυβέρνηση οι “μουσαφιραίοι”.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους, τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και το δημόσιο συμφέρον, είναι υπόλογη και υπόχρεη να απαντήσει για το τι έχει πράξει για την εξασφάλιση της ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ και την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου μας.

Ο αγώνας και η αλληλεγγύη που έχει πραγματοποιηθεί μας κρατούν μέσα στη ΛΑΡΚΟ. Προεκλογικά και κατά τη διάρκεια των εκλογών θα τον εντείνουμε, έτσι ώστε μετεκλογικά να είμαστε πιο δυνατοί εμείς, πιο αδύναμοι αυτοί που θα κυβερνήσουν, όποιοι και να είναι. Θα συνεχίσουμε μέχρι την νίκη».

Το Σωματείο σημειώνει ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση για συνάντηση και ενημέρωση των εργαζομένων, θα επιδιώξει ουσιαστικό διάλογο το επόμενο 15ήμερο για το σύνολο των προβλημάτων και άμεσα θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, για να μην τους πιάσει η κυβέρνηση «στον ύπνο».

«Ή η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ θα ξανακαπνίσει μέσα από μία ενιαία λειτουργία, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία, στα πόστα μας και στα σπίτια μας, ή θα μας βρουν απέναντί τους», καταλήγει.

Από 902.gr, με πληροφορίες ΑΠΕ/ΜΠΕ

banner-article

Ροη ειδήσεων