Κόσμος

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι στους δρόμους ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν

  Η χθεσινή πανεργατική απεργία στη Γαλλία πλαισιώθηκε από μεγάλες κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 200 μεριές της χώρας.

Η παράταξη 11.000 αστυνομικών από τον Μακρόν και η αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών στις 19 Ιανουαρίου δεν απέτρεψαν τους Γάλλους από το να κατέβουν και χθες στο δρόμο για «τον 2ο γύρο» ενάντια στο ανέβασμα του κατώτατου ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη.

Από μικροσκοπικά νησιά μέχρι μεγάλες πόλεις, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους της Γαλλίας.

Τα εργατικά συνδικάτα στόχευαν να κινητοποιήσουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο διαδηλωτές (τον ίδιο αριθμό υπολόγιζε και η αστυνομία) σε αυτό που ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν περιέγραψε ως «εξέγερση των πολιτών».

Σε μεγάλες πόλεις όπως η Μασσαλία και η Λυών, καθώς και πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Ρενς και του Μονπελιέ, περισσότεροι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους από ό,τι στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση τόσο της αστυνομίας όσο και των συνδικάτων.

«Είναι καλύτερα από ό,τι στις 19… Είναι ένα πραγματικό μήνυμα που στάλθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν θέλουμε τα 64 χρόνια», είπε ο Λοράν Μπερζέρ, ο οποίος ηγείται του συνδικάτου CFDT, πριν από την πορεία στο Παρίσι.

Η CGT είπε ότι 500.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι.

«Για τον πρόεδρο, είναι εύκολο. Κάθεται σε μια καρέκλα… μπορεί να δουλέψει μέχρι τα 70 του», είπε η οδηγός λεωφορείου Ισαμπέλ Τεξιέ σε μια διαδήλωση στο Σαιν-Ναζαίρ στις ακτές του Ατλαντικού. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από αυτούς που χτίζουν στέγες να δουλέψουν μέχρι τα 64, δεν είναι δυνατό».

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία

Οι μεταφορές, τα σχολεία και ο ενεργειακός τομέας πάγωσαν. Δύο στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν να κινούνται και μόνο δύο γραμμές του μετρό χωρίς οδηγό λειτούργησαν κανονικά στο Παρίσι.

Η CGT δήλωσε ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των εργαζομένων είχαν αποχωρήσει από τα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου και τις αποθήκες καυσίμων της TotalEnergies, αν και η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός ήταν μικρότερος.

Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ανέφεραν μειωμένη παραγωγή μετά την απεργία των εργαζομένων στην κύρια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, EDF.

Ένα από τα κύρια συνδικάτα δασκάλων είπε ότι περίπου το 55% των δασκάλων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απεργεί, αν και η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το ποσοστό ήταν κοντά στο 30%.

Περίπου οι μισοί από το σύνολο των νηπιαγωγών και των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απήργησαν, σύμφωνα με το κύριο σωματείο των δασκάλων. Στο Παρίσι, περισσότερα από 100 σχολεία έκλεισαν, καθώς το 60% των εκπαιδευτικών απήργησε, ανέφερε στο Twitter το μεγάλο εκπαιδευτικό σωματείο FSU.

Μαθητές λυκείου πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από ορισμένα σχολεία και φοιτητές δήλωσαν ότι θα καταλάβουν το Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι για να υποστηρίξουν τους απεργούς.

Ορισμένα δημαρχεία έκλεισαν πλήρως ή εν μέρει σε ένδειξη αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου του Παρισιού, πυροδοτώντας την οργή των υπουργών. Στη διαδήλωση στο Παρίσι, η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, χαρακτήρισε «ντροπιαστικά ψέματα» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας