Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Συνέκθεση φωτογραφικών ομάδων Βέροιας & Έδεσσας / Οι “Αντίθεσις” και “Απελλής” ενθουσίασαν το κοινό τους

Στο Φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα η κοινή έκθεση των Ομάδων Βέροιας και Έδεσσας “Αντίθεσις” και “Απελλής”.

Και μόνο η ιδέα της συνύπαρξης και της συνέκθεσης αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που αναπτύσσει δεσμούς, αλληλεπιδράσεις και γόνιμες προσδοκίες και για περαιτέρω επικοινωνία των δύο πόλεων μέσα από την Φωτογραφική Τέχνη.

Οι καλλιτέχνες φωτογράφοι και των δύο πόλεων έδωσαν για ακόμη μία φορά τη φύση, τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του, αλλά και η τεχνική της φωτογραφίας προχωρά και η οπτική της Τέχνης της διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Αλλού οι  μαυρόασπρες κυριαρχούν, πάντα ατμοσφαιρικές, ακόμη κι αν η θεματολογία τους πατά γερά στη γη, αλλού το χρώμα  τονίζει συναισθηματικά ή υποβλητικά τα θέματα κι αλλού το παιχνίδι των αντιθέσεων αιχμαλωτίζει το μάτι και μάλιστα δρα πολλές φορές κατά ζεύγη, περνώντας μέσα από την αντίθεση ένα συγκεκριμένο μήνυμα.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδου, πρόεδρος της Φωτογραφικής Ομάδας της Βέροιας “Αντίθεσις” στέκεται μπροστά στις φωτογραφίες της και  μιλά για την αγαστή συνεργασία με την Ομάδα της Έδεσσας, πιστεύοντας πως αυτή η συνέκθεση ανοίγει νέους ελπιδοφόρους δρόμους.

“Η φωτογραφία μπορεί να είναι ως ένα βαθμό τεχνική και να διδάσκεται, σίγουρα όμως είναι περισσότερο Τέχνη και εκφράζει τον βαθύτερο συναισθηματικό κόσμο του καθένα. Χρειάζεται αγάπη για την Τέχνη, χρειάζεται ευαισθησία, για να σταθείς μπροστά στην καθημερινότητα, που για τους πολλούς περνά απαρατήρητη και να την αποδώσεις με τη δική σου ματιά.

Σ’ αυτόν τον γοητευτικό κόσμο της φωτογραφίας καλούμε όσους ενδιαφέρονται να τους μυήσουμε στην Τέχνη και την τεχνική της, στα γραφεία μας που εξακολουθούν να στεγάζονται στη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σήμερα χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί είναι μια πρώτη μεγάλη μας καλλιτεχνική έξοδος μετά την περίοδο του εγκλεισμού”.

Η Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου της Έδεσσας “Απελλής”, Κατερίνα Μπόνου, συλλόγου με 30 χρόνια ζωής, που πέρα από άλλες καλλιτεχνικές ομάδες διαθέτει και τη φωτογραφική Ομάδα που συνεξέθετε απόψε με την “Αντίθεσις”, μιλά για το ξεκίνημα μιας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο ομάδες με κοινές ευαισθησίες και στόχους, που  θα οδηγήσει όχι μόνο σε μια επικοινωνία μεταξύ τους εξαιρετικά ωφέλιμη με την ανταλλαγή ιδεών αλλά και επαφή του κοινού των δύο πόλεων που πάντα είναι γόνιμη. Δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει και την ζεστασιά του βεροιώτικου κοινού.

“Η φωτογραφία δεν είναι ένα απλό κλικ, είναι η καταγραφή του εσωτερικού κόσμου αυτού που φωτογραφίζει. Η φωτογραφία διδάσκεται αλλά και διδάσκει καλαισθησία  σ’ αυτούς που θέλουν να την προσεγγίσουν, είτε είναι φωτογράφοι, είτε είναι το κοινό, που όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για τις εκθέσεις μας. Τα γραφεία μας είναι στους καταρράκτες κι έχουμε την υποστήριξη, ευτυχώς, του Δήμου”.

Ειδικά ο υπεύθυνος της Ομάδας Φωτογραφίας του “Απελλής” και αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ηλίας Κεσίσογλου, μιλώντας με πάθος για τη φωτογραφία μπροστά στα έργα του και για το παιχνίδι των αντιθέσεων, που γι’ αυτόν είναι πολλές φορές πηγή έμπνευσης, μιλά για την εξαίρετη συνεργασία ανάμεσα στα 30 μέλη της ομάδας αλλά και για τη γενικότερη επικοινωνία ανάμεσα στην ομάδα φωτογραφίας και τους άλλους καλλιτέχνες, ζωγράφους, κεραμίστες, αγιογράφους, που “συλλειτουργούν” στον “Απελλή”.

Νέος άνθρωπος, με ενθουσιασμό για την Τέχνη της Φωτογραφίας αλλά και εκτίμηση για την καλλιτεχνική δουλειά των υπόλοιπων της ομάδας του, ανοιχτός σε κάθε καλλιτεχνικό διάλογο!

Οι καλλιτέχνες φωτογράφοι που συμμετέχουν είναι:

Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας “Αντίθεσις”

Συμεών Καραγαβριηλίδης

Ιωάννης Καραμήτρος

Χάρης Κουρουζίδης

Ελένη Μαυροκεφαλίδου

Θανάσης Παπαδημητρίου

Κώστας Παπακώτας

Αντώνης Στεφανόπουλος

Άσπα Στυλπνοπούλου

Νίκη Τριανταφυλλίδου

Γεωργία Τσουμίτα

Μαρίνα Ορφανίδου

Φωτογραφική Ομάδα Έδεσσας “Απελλής”

Χρήστος Βαταντζής

Φανή Βόικου

Ηλίας Κεσίσογλου

Μαρία Κουζούφη

Δημήτρης Λιόφης

Γιούλη Μηλιάδου

Νίκος Μητρίας

Κατερίνα Μπόνου

Παναγιώτης Σάρμας

Φανή Ταρασίδου

Τάσος Τζιώγας

Δήμητρα Τσομλεκτσόγλου

Αλεξία Τυριακίδου

Σταυρούλα Φράγκου

………………….

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και 28/1/2023, 10 το πρωί με 9 το βράδυ. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Έδεσσα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων