Συν & Πλην Σχόλια

Η “άγουρη βία” προκαλεί τρόμο

Το ότι αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό η εγκληματικότητα έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια και στατιστικά και από τις συνεχείς αναφορές στα ΜΜΕ, που, αν και δικαιολογημένα προβάλλουν τα ανάλογα περιστατικά, οι διαστάσεις που δίνουν φωτίζουν περισσότερο το αποτέλεσμα παρά τα αίτια που προκαλούν τις πράξεις.

Σπάνια θα δεις στην τηλεόραση έρευνες που να ψάχνουν το “γιατί” κι όχι ρεπορτάζ  που να δείχνουν το “πώς”. Κι αυτό γιατί το “γιατί” είναι δύσκολο και θίγει και τα κακώς κείμενα των προτύπων που προβάλλονται πανταχόθεν, ενώ το “πώς”  εξασφαλίζει σίγουρη θεαματικότητα, πολλές διαφημίσεις κι επομένως σίγουρο κέρδος.

Η εγκληματικότητα και η βία στους μεγάλους τρομάζει. Ακόμη, όμως, περισσότερο τρομάζει η εγκληματικότητα και η βία στη ζωή των παιδιών. Κι αυτή η “άγουρη βία” έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η οικογένεια που πολλές φορές είναι απόμακρη ή και αδιάφορη και “παρκάρει” το παιδί μπροστά στο τάμπλετ ή αντίθετα ζητάει εναγωνίως να βγάλει το μεροκάματο και δεν έχει καιρό ν’ ασχοληθεί με το παιδί, και προπαντός τα πρότυπα του πλούσιου ή του δυνατού, που πατάει και περνάει θερίζοντας τους γύρω του, πρότυπα που μας ήρθαν απέξω, έχουν προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στον ηθικό και αξιακό κώδικα των παιδιών.

Η λέξη τρόμος δεν είναι υπερβολική. Είναι εκείνη που ταιριάζει σ’ αυτό που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στις ειδήσεις εδώ, στη μικρή χώρα μας και έξω.

Πώς είναι δυνατόν μικρά κορίτσια να παρακολουθούν και να απολαμβάνουν το βιασμό συνομηλίκου τους; Πως είναι δυνατόν 14χρονη να απειλεί φίλη της με περίστροφο και τελικά να σκοτώνει κατά λάθος 11χρονο; Πώς είναι δυνατόν να σπάζουν τη γνάθο συνομηλίκου τους στο σχολείο μόλις χθες, ξυλοκοπώντας τον; Σήμερα στη Σκωτία να γρονθοκοπεί μαθήτρια συμμαθήτριά της αλύπητα, θυμίζοντας σκηνή βίας από σκληρή ταινία; Για να μην αναφερθούμε στην άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού, πριν από ένα χρόνο…

Αν εμείς παραδίδουμε έναν κόσμο στα παιδιά μας, γιατί παραδίδουμε έναν τέτοιο κόσμο; Μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο που μας οδηγεί στην άβυσσο; Τι πρέπει να γίνει; Το θέμα της άγουρης βίας έφτασε στο Αγγλικό Κοινοβούλιο. Εμείς τι κάνουμε;

………….

Παρακάτω το video με  το περιστατικό άγριας βίας σε σχολείο της Σκωτίας. Εκείνο που είναι ανατριχιαστικό είναι πως κανείς δεν επεμβαίνει, ούτε μαθητές, ούτε καθηγητές… Σαν να πρόκειται για κάτι φυσιολογικό!

far

banner-article

Ροη ειδήσεων