Άρθρα Πολιτική

Θέλουν να κάνουν νόμο την «Θεωρία των Δύο Άκρων»; / γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος 

Δούρειος Ίππος η περίφημη τροπολογία που προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης για τον αποκλεισμό κομμάτων των καταδικασμένων ναζί;

Θυμίζουμε ότι την νομοθετική πρωτοβουλία αυτή έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ένα έντυπο που – παρεμπιπτόντως- πρωταγωνίστησε ποικιλότροπα στην ανάδειξη της Χρυσής Αυγής την προηγούμενη 10ετία. Στην συνέντευξη αυτή ερωτώμενος για το θέμα απάντησε χαρακτηριστικά πως «οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Νομίζω η πρόταση αυτή τα λέει όλα. Και να μην πω τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε σύντομα».

Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην αναφορά του ο πρωθυπουργός μίλησε γενικώς για «εγκληματικές οργανώσεις» και όχι συγκεκριμένα για την Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νομοθετική διάταξη που έχει παρουσιάσει στα κόμματα η κυβέρνηση δεν είναι προσαρμοσμένη στον αποκλεισμό των καταδικασμένων ναζί από την πολιτική ζωή και τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα νομοθετικό κείμενο γενικόλογο, που μάλιστα φέρεται να θέτει υπό αμφισβήτηση όχι τους πολιτικούς σχηματισμούς με νεοναζιστική ιδεολογία αλλά να διευρύνει το πλαίσιο με αναφορές σε συνδυασμούς που δεν ασπάζονται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα σύμφωνα με διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση «επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με  βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στη σύνταξη της εν λόγω πρότασης έχει συμβάλει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (προφανώς όχι ο πλέον κατάλληλος για να αντιμετωπίσει τον νεοναζισμό) αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλαδή το ίδιο πρόσωπο που είχε την ευθύνη της σύνταξης του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Μια υπόθεση που χρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία αφού στο όνομα της «προστασίας των επικοινωνιών του πολίτη» προτάθηκε η πλήρης απελευθέρωση της δυνατότητας της ΕΥΠ να παρακολουθεί σε μαζική κλίμακα οποιονδήποτε.

Αυτά ενώ αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ήταν η ακροδεξιά ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας στην μνημονιακή περίοδο ήταν ο βασικός πολιτικός λόγος που ενισχύθηκε εκλογικά η Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, τα πρώτα χρόνια της ίδιας περιόδου υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο χώρους.  Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως στην σημερινή Κ.Ο της Ν.Δ υπάρχει η ομάδα του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Πλευρής, Γεωργιάδης) καθώς και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου (που αναζητούσε την «σοβαρή Χρυσή Αυγή). Κι όμως το 2023 η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να εμφανιστεί ως …διώκτης της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να ενισχύσει την εκλογική της επιρροή στον χώρο του κέντρου.

Το ΚΚΕ  σε ανακοίνωση του με αφορμή τη ρύθμιση που έχει προαναγγελθεί αναφέρει:

«Για μια ακόμα φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” του οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι παράλληλα η υπόθεση αυτή της νομοθετικής ρύθμισης φαίνεται πως θα «εμπλακεί» και στην αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά τις πληροφορίες από την πλευρά της Κουμουνδούρου που θέλουν την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέτει τις επόμενες ημέρες δική της νομοθετική πρόταση. Σε αυτή αναφέρει ότι θα βασίζεται σε δύο ζητήματα: «Να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα», εκτιμώντας πως η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση έχει «σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο»,  όπως και «να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία».

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική πτυχή του θέματος η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει την πλειοψηφία για να «περάσει» την τροπολογία από το κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά στοχεύει να ζητήσει ευρύτερη πολιτική αποδοχή, πιθανότατα για να την αξιοποιήσει προεκλογικά, στοχεύοντας σε αρνήσεις.

imerodromos.gr

Το σκίτσο από την εφ συν του Μιχάλη Κουντούρη

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας