Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Πολιτισμός

Λόρδος Έλγιν, ο εραστής της… Τέχνης!

Ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν, που οι συμπατριώτες του προφέρουν και σήμερα τον τίτλο του με απόλυτο σεβασμό αποκαλώντας τον λόρδο, έχει συνδεθεί με την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Για τους Έλληνες δεν αποτελεί “εραστή της Τέχνης”, όπως ήθελε να παρουσιάζεται ο ίδιος, αλλά έναν κοινό κλέφτη που χρησιμοποίησε τους τίτλους και τη θέση σου για να εκμεταλλευτεί έναν χειμαζόμενο λαό  από δουλεία 400 χρόνων και να του αφαιρέσει μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Ποιος ήταν όμως ο περίφημος Έλγιν;

Σκωτσέζος, θαυμαστής της Ελληνικής Τέχνης, αφού και τον πύργο του στη Σκωτία τον έχτισε σύμφωνα με μελετητές της Αρχαιοελληνικής Αρχιτεκτονικής, θεώρησε ότι ένας θαυμαστής μπορεί και να αφαιρεί δείγματα του Πολιτισμού τον οποίο θαυμάζει!!

Πώς;

Ο Έλγιν διορίζεται πρεσβευτής της Βρετανίας στην αυλή του Σουλτάνου και εκμεταλλευόμενος την ενίσχυση των δεσμών Αγγλίας και  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κόντρα στη Γαλλία, την εποχή των Ναπολεοντείων Πολέμων, ζητά από τον Τούρκο διοικητή της Αθήνας την  άδεια για εργασίες στον Παρθενώνα και τοσ ναό της Απτέρου Νίκης.

Δεν είναι εξακριβωμένο απόλυτα  αν η άδεια δόθηκε γραπτά ή προφορικά. Πάντως τα συνεργεία του Έλγιν εργάζονταν ή καλύτερα “δρούσαν” στην Ακρόπολη για μία τριετία από το 1801 μέχρι και το 1804, προκαλώντας καταστροφή και στα αφαιρούμενα γλυπτά και στα μέρη από τα οποία  αφαιρούνταν.

Φυσικά και ήξεραν οι οθωμανικές αρχές τι γινόταν επί τρία χρόνια. Αλλά είτε  δεν νοιάζονταν, είτε δεν ήξεραν την αξία των γλυπτών,  είτε δωροδοκούνταν για να σιωπούν, είτε έγινε παράφραση από τη μεριά του Έλγιν της εντολής του Διοικητή να γίνουν οι εργασίες, πράγμα  κι αυτό πιθανό. Στην περίπτωση όμως αυτή δεν μετράει τόσο το πώς, όσο το αποτέλεσμα. Η αφαίρεση έγινε, κλάπηκε ο μισός γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα και τα κλοπιμαία  – γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαν να ονομαστούν – μεταφέρθηκαν από τον Έλγιν στην Αγγλία.

Κακοποιημένα από την πρόχειρη μεταφορά έμειναν σε αποθήκες και τελικά αγοράστηκαν από το Αγγλικό Κράτος, το 1816, όταν τα οικονομικά του Έλγιν δεν πήγαν καλά για προσωπικούς λόγους, στην τιμή των σημερινών 500. 000 δολαρίων!!

Τώρα, πώς ένας αριστοκράτης όπως ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης του Έλγιν- που ο πατέρας του, Τσαρλς, 5ος κόμης ήταν Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Τεκτονικής Στοάς της Σκωτίας, ο γιος του, Τζέιμς, 8ος κόμης ήταν Κυβερνήτης της Τζαμάικα, του Καναδά και της Ινδίας και Ύπατος Αρμοστής στην Κίνα και την Ιαπωνία και ο εγγονός του Βίκτωρ, 9ος κόμης, Αντιβασιλέας της Ινδίας, μπορεί με μια τέτοια πράξη να θεωρείται  μέγας εκφραστής του βρετανικού μεγαλείου  και όχι κλέφτης, ενώ ο Γιάννης Αγιάννης των “Αθλίων” του Ουγκώ να διώκεται σ’ όλη του τη ζωή για το ψωμί που έκλεψε πεινώντας, είναι μια άλλη Ιστορία.

Και το ότι δεν θα επιστραφούν  τα γλυπτά, σχεδόν το συνειδητοποιήσαμε, αλλά το μας λένε και οι φίλτατοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας ότι δεν είναι κλεμμένα, αλλά νόμιμα, αυτό πάει πολύ…

……………………….

Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρ-εν-θέσεις.

………………………….

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας