Κόσμος Σκίτσα Χιούμορ Χιουμοριστικά

Ο… Άγγλος ασθενής

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται – όπως πολλοί διατείνονται – οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά η χρόνια υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και ο διακαής πόθος των συντηρητικών κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίησή της.

Είναι πια αρκετοί οι ασθενείς, οι οποίοι δέχονται ιατρική φροντίδα στους διαδρόμους των νοσοκομείων και εντός ασθενοφόρων, ενώ σχηματίζουν ουρές έξω από νοσοκομεία, καθώς προηγείται η διαχείριση των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν μάχη για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού αλλά και νοσοκομειακών κλινών.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να διαθέσει πρόσθετες δαπάνες 200 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (227,16 εκατομμυρίων ευρώ) στην Αγγλία προκειμένου να εξασφαλίσει χώρους προσφοράς ιατρικής φροντίδας για μικρό χρονικό διάστημα, επιτρέποντας σε ασθενείς για τους οποίους οι γιατροί κρίνουν ότι δεν έχουν άμεση ανάγκη νοσηλευτικής φροντίδας να εξεταστούν εκτός νοσοκομείου, ενώ 50 εκατομμύρια λίρες (56,78 εκατομμύρια ευρώ) θα διατεθούν για τη βελτίωση των υποδομών προσφοράς ιατρικής φροντίδας που ήδη υπάρχουν. Στην κυβερνητική ανακοίνωση δεν έγινε καμία αναφορά για επιπλέον χρηματοδότηση των υγειονομικών υπηρεσιών σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Η υπομονή των Βρετανών εξαντλείται για ένα σύστημα που υπήρξε κάποτε πηγή εθνικής υπερηφάνειας ενώ οι απεργοί-εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης ως προς τα αιτήματά τους. Οι τραυματιοφορείς και τα πληρώματα ασθενοφόρων, οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που μπήκαν στον χορό των απεργιών, δηλώνουν «απολύτως προδομένοι» από το κράτος και την εκστρατεία δυσφήμισής τους. Το Συνδικάτο τους με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορεί τον Ρίσι Σούνακ για «δαιμονοποίηση» των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν καλύτερες αμοιβές και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Δριμεία κριτική για τη διαχείριση της κρίσης ασκεί η πλειονότητα των Βρετανών σκιτσογράφων καθημερινά.

Ο Ντέιβ Σίμοντς παρουσιάζει ένα NHS στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας:

Ο Μπεν Τζένινγκς, σκιτσογράφος του Guardian, παρομοιάζει την υγεία με τα θαύματα… της θρησκείας:

Το NHS είναι σαν την εθνική μας θρησκεία ή κάνω λάθος;, λέει ο ασθενής
Ναι, ο κόσμος περιμένει το θαύμα και κανείς δεν ακούει τις προσευχές μας, απαντά ο νοσηλευτής

Αρκετά πιο μακάβριο το σκίτσο του Πίτερ Μπρουκς αναφέρεται στην έλλειψη των ασθενοφόρων και στη λογιστική λογική των κυβερνώντων:

banner-article

Ροη ειδήσεων