Πολιτική

Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η μοναρχία έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανώτερα χρώματα

«Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. 

Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανώτερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία.»

«Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή  μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Ο λαός το ’74 έβαλε το στέμμα στα σκουπίδια

Την επίσημη θέση του ΚΚΕ για τον θάνατο του τέως και την περίοδο της μοναρχίας στη χώρα επί Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εμφανιζόμενος στον ΑΝΤ1.

«Τον Δεκέμβρη του ’74 ο λαός κατάργησε τη μοναρχία, οριστικά και αμετάκλητα. Δηλαδή έβαλε το στέμμα στα σκουπίδια», τόνισε

Ο κ. Συντυχάκης σημείωσε ότι ο τέως βασιλιάς και η οικογένειά του «ταυτίστηκαν με τις πιο μαύρες και σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που για το ΚΚΕ και χιλιάδες αγωνιστές αυτά είναι ακόμα στις μνήμες, δεν φεύγουν. Και μιλάμε για παρανομίες, διωγμούς, εξορίες και εκτελέσεις. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε: Ούτε να το σκέφτονται για τιμές και δημόσιες δαπάνες. Αρκετά πλήρωσε εν ζωή ο λαός, δεν θα πληρώσει και τώρα».

ΜέΡΑ25: Καμία ανοχή σε θεσμικές εκτροπές για την ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ

Το ΜέΡΑ25 σέβεται ανθρώπινα τον κάθε θάνατο. Δεν θα ανεχθούμε όμως την παραμικρή θεσμική εκτροπή που θα συνιστούσε είτε η ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ στο Τατόι, το οποίο ο λαός πλήρωσε ακριβά για να περάσει στην κυριότητά του, είτε ταφή δημοσία δαπάνη για πολίτη που δεν δέχθηκε ποτέ την συνταγματική νομιμότητα που διέπει το εν λόγω δημόσιο.

banner-article

Ροη ειδήσεων