Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία / Νέα σφαγή στο Κραματόρσκ

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την εξόντωση 600 Ουκρανών στρατιωτών έπειτα από επίθεση με ρουκέτες σε στρατώνες στο Κραματόρσκ.

Με ακόμη ένα λουτρό αίματος ολοκληρώθηκε χτες η χριστουγεννιάτικη μονομερής «εκεχειρία» που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά απέρριψε –εμπράκτως, με νέους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στο Ντονέτσκ– ανήμερα της γιορτής ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δήλωσε ότι επρόκειτο για τέχνασμα του Κρεμλίνου για να ξεκουράσει και να ανεφοδιάσει τους στρατιώτες του.

Ετσι, επαναλήφθηκαν νομοτελειακά σχεδόν οι εχθροπραξίες στο «σφαγείο» του Μπαχμούτ, και ιδιαίτερα στο βόρειο «παράρτημα» του μετώπου, τη μικρή πόλη-προάστιο Σολεντάρ. Οπου τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις κρούσης (ένα ετερόκλητο σώμα αποτελούμενο από μισθοφόρους της «Βάγκνερ», επίλεκτους αλεξιπτωτιστές VDV, Τσετσένους εθελοντές της «ομάδας Αχμάτ» και ντόπιους πολεμιστές από το Ντονέτσκ, υποστηριζόμενους από εκατοντάδες πυροβόλα, ρουκετοβόλα και βομβαρδιστικά αεροσκάφη) φαίνεται πως κατέλαβαν αρκετές οχυρωμένες γειτονιές, χωρίς ωστόσο να έχουν ώς τώρα καταφέρει την πλήρη κατάληψη του οικισμού.

Αν πέσει το Σολεντάρ, κάτι που μοιάζει όλο και πιθανότερο, θα κοπεί οριστικά η βασική οδός εφοδιασμού του μετώπου, ένας αυτοκινητόδρομος που ήδη έχει τεθεί σε «επιχειρησιακό έλεγχο» από το πυροβολικό των Ρώσων, το οποίο έχει προωθηθεί στα γύρω στρατηγικά υψώματα. Τα βίντεο που δημοσιεύονται από την περιοχή περιλαμβάνουν πάντως εξαιρετικά σκληρές εικόνες και δείχνουν δεκάδες νεκρούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, που έχουν εγκαταλειφθεί στο πεδίο.

Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για μια από τις αγριότερες αλλά και πλέον καθοριστικές μάχες ολόκληρου του πολέμου, καθώς κατά μήκος της λεγόμενης «γραμμής Ζελένσκι» μεταξύ Σεβέρσκ-Σολεντάρ και Μπαχμούτ, φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από δέκα ουκρανικές ταξιαρχίες, με συνολική δύναμη που ίσως ξεπερνά τους 30.000 άντρες – ανάμεσά τους και τα επίλεκτα υπερεθνικιστικά (διάβαζε: ναζιστικά) τάγματα «Αϊντάρ» και «Αζόφ», αλλά και εκατοντάδες μπαρουτοκαπνισμένοι εθελοντές/μισθοφόροι από χώρες του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα από την Πολωνία.

Πέρα από την προώθησή τους στο Σολεντάρ (βορείως του Μπαχμούτ) και την Οπίτνε (στα νότια), οι Ρώσοι έχουν ήδη διώξει τους Ουκρανούς από τις πρώτες γραμμές άμυνας στην είσοδο των περίφημων αλατωρυχείων της πόλης, κάτω από τα οποία υπάρχει μια ολόκληρη υπόγεια πόλη από γιγάντιες σήραγγες. Θα ζήσουμε άραγε μια επανάληψη του θρίλερ με την περιβόητη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» της Μαριούπολης, που οδήγησε στην ατιμωτική παράδοση σχεδόν δυόμισι χιλιάδων Ουκρανών πολεμιστών;

Όμως η μεγαλύτερη σφαγή φαίνεται πως έγινε βορειότερα, στο Κραματόρσκ του βορειοδυτικού Ντονμπάς. Αργα το απόγευμα της Κυριακής, δηλαδή την επομένη των Χριστουγέννων για τους παλαιοημερολογίτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «κατέστρεψε» περισσότερους από 600 Ουκρανούς στρατιώτες σε επίθεση με ρουκέτες σε δύο κτίρια που λειτουργούσαν ως προσωρινοί στρατώνες για τις ουκρανικές εφεδρείες, οι οποίες στέλνονται συνεχώς στο συγκεκριμένο θέατρο του πολέμου.

Οι Ρώσοι υποστήριξαν ότι στους δύο στρατώνες στεγάζονταν συνολικά περίπου 1.300 άντρες και χαρακτήρισαν τη διπλή επίθεση «αντίποινα» για το αντίστοιχο πρωτοχρονιάτικο, μεσονύχτιο ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα σε ρωσικό στρατώνα στη Μακίιβκα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 89 (ή περισσότερο από 400, αν πιστέψουμε τις ουκρανικές πηγές) έφεδροι Ρώσοι στρατιώτες.

Είχαν προηγηθεί πάντως και νέα ουκρανικά χτυπήματα ακριβείας –πιθανότατα από το αμερικανικό σύστημα ρουκετών HIMARS– σε δύο θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους τμήμα του Ντονέτσκ, κατά τα οποία –πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση– αναφέρεται ότι σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη άμαχοι.

Και κάτι τελευταίο: Η Ουκρανία μπορεί να μη συζητά καν για ολιγόωρη εκεχειρία, αλλά σε άλλα μέτωπα τα πράγματα «τρέχουν»: αύριο συναντιούνται τελικά στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας, με μεσολαβητή τον Σεργκέι Λαβρόφ και «μενού» τον οριστικό τερματισμό του συριακού εμφυλίου και τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων προσφύγων. Αν η συνάντηση πάει καλά, μπορεί να δούμε το περίφημο ραντεβού Ερντογάν-Ασαντ-Πούτιν να υλοποιείται ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο…

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων