Ελλάδα

Συντονισμένη η στάση της ΕΕ έναντι των κρουσμάτων covid στην Κίνα

Μία «συντονισμένη προληπτική» προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα αποφάισε απόψε ο μηχανισμός Έκτακτης Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη έλαβαν υπόψη την ανάγκη για «επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα» και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, οι 27 χώρες μέλη συμφώνησαν:

  • Να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • Να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • Ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
  • Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:
  • Τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη ανάλογα με την περίπτωση και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • Έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα.
  • Συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Τέλος, η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας