Βέροια Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας εντυπωσιακοί και εκρηκτικοί, όπως πάντα!

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας χρόνια τώρα κρατάει την παράδοση με σεβασμό και συνέπεια, συσπειρώνοντας γύρω της τους Πόντιους της περιοχής μας, αλλά και προκαλώντας τον θαυμασμό στον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα οι Μωμόγεροι της Ευξείνου, αφού διέσχισαν τους δρόμους της Βέροιας εντυπωσίασαν με το δρώμενό τους τον πολύ κόσμο που μαζεύτηκε να τους δει στο κέντρο της  Αγοράς της Βέροιας, Ιπποκράτους και Προφήτη Ηλία.

Μεσημέρι, μουσική, λύρα, χορός με τον γνωστό εκρηκτικό ρυθμό! Περικεφαλαίες να λάμπουν, η αρκούδα, ο γιατρός, (“οικογενειακός” έγραφε στην ιατρική τσάντα), ο γέρος, η γριά και φυσικά η “γενειοφόρος νύφη”, σύμβολο της  γονιμότητας, που προσπαθούσε να βάλει και τον Δήμαρχο της Βέροιας στο χορό και τελικά τα κατάφερε!

Το δρώμενο εξελίχτηκε σε γλέντι για όλο τον κόσμο, που μπήκε στο χορό, ξεχνώντας, έστω για λίγο τα προβλήματα!

Κεράσματα, χαμόγελα, ελπίδα απ’ όλους για μια καλύτερη χρονιά. Κέφι!!!

Το έθιμο, που το μετέφεραν οι πρόσφυγες Πόντιοι από τις πατρίδες τους στην Ελλάδα είναι βαθιά ριζωμένο από τότε και επαναλαμβάνεται από το 1924, κοντά στα 100 χρόνια.

Οι ρίζες του είναι πολύ βαθιές. Οι μελετητές του δρώμενου λένε πως είναι συνέχεια του αρχαιοελληνικού δρώμενου, που ήταν αφιερωμένο στον αρχαίο θεό της σάτιρας Μώμο. Φυσικά με την επικράτηση του Χριστιανισμού πήρε άλλη διάσταση και χαρακτηριστικά, πάντα όμως ήταν και είναι συνδεδεμένο με την αναγέννηση της Φύσης και ενταγμένο στις γιορτές του 12ήμερου.

Η άλλη εκδοχή για την ονομασία του είναι η μίμηση γέρων, “Μωμοέρια” στην Ποντιακή.

Όπως και να έχει, οι Μωμόγεροι είναι ένα δρώμενο που ξεσηκώνει τον κόσμο, τον μαζεύει γύρω του, τιμά την παράδοση και προκαλεί ένα κλίμα γενικής ευφορίας, που ο κόσμος το έχει ανάγκη όσο ποτέ στους δύσκολους καιρούς που ζούμε!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

…………….

banner-article

Ροη ειδήσεων