Ελλάδα Πολιτισμός

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση ενάντια στην εκμηδένιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών

Την άμεση ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρεί να εκμηδενίσει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών απαιτούν σύσσωμοι οι καλλιτέχνες καλώντας σε μαζική κινητοποίηση την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (ώρα 11:00) στο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Η τακτική τους να μεταθέτουν τις ευθύνες από το ένα Υπουργείο στο άλλο είναι παλιά και γνωστή σε όλους μας. Διαχρονικά έχουμε ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις ανάγκες των πολλών στις οποίες μέσα είναι ο Πολιτισμός, οι Τέχνες και η ανάγκη του κοινού σε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν, αλλά και των εργαζόμενων που παλεύουν να επιβιώσουν από την άσκηση της Τέχνης τους» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, συμπληρώνοντας πως «η στάση του Υπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων είναι σταθερά απαξιωτική απέναντι στο αίτημά μας για Δημόσια Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα».

«Την ώρα που μαθαίνουμε πως μέσω του νόμου Κεραμέως ήδη δύο ιδιωτικά κολέγια σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια διαμορφώνουν πρόγραμμα σπουδών υποκριτικής για να δίνουν στους αποφοίτους τους τίτλους Bachelor, υψηλότερους δλδ από τα απολυτήρια Λυκείου που δίνουν οι σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού, την ώρα που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν κάνει δεκτούς τους αποφοίτους έως το 2003 καλλιτέχνες, την ώρα που εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της προσφυγής μέρους των θεατρολόγων εναντίον της ΚΥΑ που ισοτιμούσε τα διπλώματά μας, κανείς δεν μπορεί να μας πείσει πως όλο αυτό δεν είναι μια μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας και μια συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση των καλλιτεχνών» σημειώνει από την πλευρά του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.3

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), «πίσω από όλα αυτά υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περαιτέρω υποβάθμιση των Σπουδών μας. Διεκδικούμε:

  • Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.
  • Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».
    • Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

kosmodromio.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας