Οικονομία

Η αξία των εγχώριων πηγών και του λιγνίτη στις τιμές της ενέργειας / μια σημαντική παρατήρηση

Στέργιος Μποζίνης*

Είναι χαρακτηριστική ημέρα η 15/12/22 για τα ενεργειακά μας. Από τις λίγες φορές που η τιμή της χονδρικής προημερήσιας ( DAM), στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι από τις χαμηλότερες, με 276€/MWh, έναντι άλλων χωρών που κυμαίνονται στη ζώνη των 400 κ άνω €/MWh. (Εξαιρείται η Ιβηρική που πήραν μέτρα πλαφόν, η Πολωνία με το λιγνίτη και συνήθως οι Σκανδιναυικές χώρες με τα πολλά Υδροηλεκτρικά).

Ο λόγος είναι απλός. Το σύνολο των εγχωρίων καυσίμων αύριο φθάνει τα 56,7%.
Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο πέφτει η τιμή της χονδρικής. Υπήρξαν μέρες που το ποσοστό ξεπέρασε το 70% και η τιμή έπεσε στα 150 €/MWh. Αύριο η συμμετοχή του λιγνίτη ανεβαίνει επιτέλους στο 22,1%

Στην αυριανή ημέρα , παρακολουθώντας την μπλε καμπύλη των τιμών, βλέπουμε στο κρίσιμο πεντάωρο του μεσημεριού 11:00 -15:00, που η ζήτηση ανεβαίνει πάνω από 8000 MW, η συμμετοχή του λιγνίτη φθάνει στα 1730 MW.

Στις δυο πιο υψηλές ώρες της ζήτησης, στις 12:00 και στις 13:00 η τιμή πέφτει στα 100 €/MWh! Επειδή μπήκε ο λιγνίτης. Φαντασθείτε να έφθανε η συμμετοχή του φθηνού λιγνίτη στο 30% .Αυτό για να συμβεί θα πρέπει να σταθεροποιηθεί σε ετήσια βάση η καύση του Εθνικού μας καυσίμου στο 20%, ώστε ημερησίως να κυμαίνεται από 15% μέχρι 30% , στα πικ της ζήτησης.

Δυστυχώς η μέση ετήσια συμμετοχή του μέχρι σήμερα δεν υπερβαίνει το 10%. Αν πιαστεί το 20% και μειωθεί ισόποσα το φυσικό αέριο, τότε η τιμή της κιλοβατώρας στη χονδρική θα πέσει μονίμως κατά 25 -30%, όπως στο παράδειγμα που αναλύθηκε.

Τι χρειάζεται γι αυτό;
1. Πολιτική βούληση .
2. Μακροχρόνιος επανασχεδιασμός των λιγνιτωρυχείων.
3. Προσλήψεις του απαραίτητου τεχνικού προσωπικού στη λιγνιτοπαραγωγή. (Να σημειωθεί ότι για 300 νέες προσλήψεις κατ’ αρχήν από τη ΔΕΗ, δε θα χρειασθούν πάνω από 20εκ.€ ετησίως. Μπροστά στα εκατοντάδες εκατ.υπερκέρδη, που ανακοίνωσε η ΡΑΕ για τους παρόχους).
Ιδού η Ρόδος λοιπόν!!!

————
*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας