Πολιτισμός Σχόλια

Ο Γιώργης Έξαρχος υποψήφιος για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022 (για τις εκδόσεις 2021), των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης (εκδόσεις 2021) και των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2022 (εκδόσεις 2021).

Η ανακοίνωση των ονομάτων έδωσε μεγάλη χαρά στη Φαρέτρα γιατί ανάμεσα στους υποψήφιους για βράβευση είναι και ο στενός συνεργάτης μας ο Γιώργης Έξαρχος.

Η κατηγορία στην οποία έχει επιλεγεί το όνομά του είναι  η Κατηγορία Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά, κατηγορία εξαιρετικά δύσκολη γιατί ένα τέτοιο βραβείο προϋποθέτει πέρα από την επιστημονική γνώση της γλώσσας και την απόδοσή της στη Νέα Ελληνική με τρόπο ελκυστικό, ώστε να ενδιαφέρει τον αναγνώστη.

Οι δύο υποψήφιοι για το βραβείο και τα έργα τους είναι:

  • Αριστοφάνης, Νεφέλαι, μετάφραση Γιώργης Σ. Έξαρχος, εκδόσεις Ερωδιός.
  • Ανθολογία της αρχαίας ελληνικής ερωτικής λογοτεχνίας (Τόμ. Α’ Ποίηση & Τόμ. Β’ Πεζογραφία), μετάφραση Νικόλαος Π. Μπεζαντάκος, εκδόσεις Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.

Ο Γιώργης Έξαρχος συνεργάζεται πάνω από δύο χρόνια με τη Φαρέτρα και όλες οι συνεργασίες του αποδεικνύουν έναν ερευνητή που με πάθος μελετά το αντικείμενό του, πολλές φορές ταράζοντας τα νερά.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα και οι εκδόσεις των πάρα πολλών βιβλίων του, φωτίζουν μια ανήσυχη προσωπικότητα, που πέρα από το ερευνητικό της πάθος τη χαρακτηρίζει η πολυποικιλότητα των θεμάτων με τα οποία ασχολείται και ένα ιδιαίτερο χιούμορ με το οποίο διανθίζονται πολλά του κείμενα.

Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο νικητής του βραβείο. Το να βρεθεί όμως ο Γιώργης Έξαρχος σ’ αυτήν τη διεκδίκηση και μάλιστα μόνο με έναν συνεδιεκδικιτή είναι από τη φύση του  γεγονός πολύ σημαντικό!

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία!

far

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας