Βέροια Ρεπορτάζ

Μ.Α.μ.Α. – «Παράθυρα στην ελπίδα» για ένα Κέντρο Ημέρας των Παιδιών με Αυτισμό στην Ημαθία

Συνέντευξη Τύπου ενόψει των εορταστικών  δράσεων Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Συνέντευξη Τύπου, ενόψει των Χριστουγέννων, και με αφορμή το ρεσιτάλ του δεξιοτέχνη πιανίστα Παναγιώτη Τροχόπουλου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 20.00, στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας, ως δράση οικονομικής ενίσχυσης, παραχώρησαν μέλη του ΔΣ της «Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό» (Μ.Α.μ.Α) στο νέο σπίτι του Συλλόγου επί της οδού Μητροπόλεως , στη Βέροια.

Τη συνέντευξη πλαισίωσαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Γεωργιάδου – Στεφανάκη, η Αντιπρόεδρος κ. Ευδοξία Ακρίβου, η Γραμματέας κ. Λουκία Μήτσα και η Ταμίας κ. Καλλιόπη Μέλλιου, ενώ παραβρέθηκε και η Ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου – Ιδρυτικό Μέλος και Επιστημονική Σύμβουλος του Μ.Α.μ.Α.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος, τόσο το Χριστουγεννιάτικο Bazaar,που ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου, όσο και η προγραμματισμένη εκδήλωση με τον διεθνούς κύρους και Βεροιώτη πιανίστα Π. Τροχόπουλου, αφιερωμένη σε διάφορες εκφάνσεις της μουσικής δημιουργίας του εικοστού αιώνα (τίτλος Παράθυρα στον 20ο Αιώνα) εντάσσονται στην εξωστρεφή δράση του Συλλόγου προς την τοπική κοινωνία, ώστε το Μ.Α.μ.Α. μέσα από την οικονομική στήριξη των συμπολιτών μας να μπορέσει να αποκτήσει «σάρκα και οστά» καθ’ ολοκληρία, ως μια οργανωμένη υπερσύγχρονη δομή, ικανή να στεγάσει με πληρότητα και λειτουργικότητα τα όνειρα των παιδιών με αυτισμό αλλά και των οικογενειών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεξιοτέχνης πιανίστας προσφέρθηκε αφιλοκερδώς, με δική του πρωτοβουλία να υλοποιήσει το ρεσιτάλ, με την ανοιχτή στήριξη του Δήμου Βέροιας, τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Χώρου Τεχνών από την ΚΕΠΑ, καθώς και την πολύτιμη αρωγή των χορηγών για την κάλυψη των λειτουργικών  εξόδων της εκδήλωσης. Μεταξύ αυτών αναφέρονται οι:  Tasty Fruit, Vascular Office και Dental Spot & Aesthetic Lab.

Το συμβολικό εισιτήριο ανέρχεται στα 10€, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις, όπως τόνισε η κ. Γεωργιάδου – Στεφανάκη θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στους σκοπούς και τις δράσεις του Μ.Α.μ.Α. και πιο συγκεκριμένα στην κάλυψη δρομολογίων του λεωφορείου του Συλλόγου (ήδη τα δρομολόγια επεκτείνονται σε όλη την Ημαθία), στο πλαίσιο της καμπάνιας «Πάμε βόλτα τα όνειρά μας με τον Άλκη», η οποία επεκτείνεται με το «Φουλάρουμε τα όνειρά μας», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος.

Επιπλέον αποκάλυψε ότι η συγκινητική, όπως τη χαρακτήρισε, έκπληξη, αφορά πρόταση του Βεροιώτη Ηθοποιού Γιώργου Καραμίχου, στο πλαίσιο καμπάνιας στήριξης της ιδέας για τη δημιουργία ενός αυτόνομου Κέντρου Ημέρας για τα Παιδιά με Αυτισμό μέσα στο 2023, ν’ αφιερώσει το πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο της εκπομπής του στην ΕΡΤ1, με τίτλο «Πες τη λέξη», με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την επίτευξη του στόχο, ενώ στην ίδια συνάφεια θα κινηθεί και ο σεφ Ανδρέας Λαγός στην εκπομπή του την ίδια μέρα, στο ίδιο πρόγραμμα.

Οι κυρίες του Μ.Α.μ.Α, στο περιθώριο της συνέντευξης ξενάγησαν τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου στα νέα γραφεία του Συλλόγου, το λεγόμενο σπίτι, που όπως μας είπαν έγινε αποκλειστικά και μόνο από δωρεές των συμπολιτών μας, ενώ εστίασε με έμφαση σε έναν ειδικό χώρο, την Αίθουσα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, «Η φωλιά του Άλκη» όπου οι ωφελούμενοι μαθαίνουν την καθημερινότητα, μέσα από το δια δραστικό παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την καθαριότητα, την οικιακή ευταξία κ.α.

Άλλωστε, όπως διαβεβαίωσε η κ. Γεωργιάδου – Στεφανάκη, τα παιδιά που δραστηριοποιούνται στο σπίτι του Μ.Α.μ.Α προσπαθούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή κοινωνική ζωή, με τη βοήθεια των φροντιστών τους, ως φυσιολογικοί άνθρωποι που ψωνίζουν στην αγορά, πληρώνουν λογαριασμούς σε υπηρεσίες, βγαίνουν για καφέ, παρακολουθούν ταινίες στο NETFLIX κ.ο.κ. Η Αίθουσα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, επιπροσθέτως,  φιλοδοξεί να φιλοξενήσει την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων, όπως ψυχοθεραπεία κ.α.

Όπως συμπλήρωσε η Πρόεδρος, τα παιδιά από όλη σχεδόν την Ημαθία, ήδη συμμετέχουν σε εξωτερικές της δομής δραστηριότητες,  όπως «θεραπευτικής γιόγκα», ομάδας εφήβων στίβου, αλλά και εκπαιδευτικής ρομποτικής, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Μάλιστα κάποια από αυτά θα λάβουν μέρος και σε σχετική διοργάνωση αγώνων τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το μεγάλο όραμα του Κέντρου Ημέρας Μ.Α.μ.Α.

Κλείνοντας, η Πρόεδρος κ. Γεωργιάδου Στεφανάκη, όσο και η Αντιπρόεδρος κ. Ευδοξία Ακρίβου αναφέρθηκαν στο υπό υλοποίηση όραμα του Συλλόγου να αποκτήσει από το νέο έτος το δικό του Κέντρο Ημέρας με το δικό του ΚΔΑΠ ώστε να απορροφήσει δημιουργικά τις ημερήσιες δραστηριότητες παιδιών πολλών οικογενειών (από 12 θα φτάσουν τις 40), ανακουφίζοντας πρακτικά και τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του οικείου περιβάλλοντος των ωφελούμενων που, όπως είπαν, είναι τόσο επιφορτισμένοι από τη συνεχή φροντίδα των παιδιών που το σκέφτονται ακόμη και να… αρρωστήσουν, ελλείψει προσωπικού χρόνου!
Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η νέα δομή, που θα ξεκινήσει και πάλι με γενναιόδωρες χορηγίες και δωρεές, ωστόσο πρέπει να τύχει κρατικής μέριμνας για την χρηματοδοτική στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, φιλοδοξεί να γίνει η «φωλιά αυτών των παιδιών», στο δικό τους κτίριο που μελλοντικά θα επεκταθεί στη δική τους κοινότητα, στο δικό τους χωριό – αγρόκτημα.

Τέλος οι κυρίες του Συλλόγου ευχαρίστησαν για τη διαχρονική και σταθερή υποστήριξη, και ειδικότερα με την παρουσία και τη συνεισφορά τους στο φετινό bazaar,  όλους τους τοπικούς Συλλόγους και Φορείς κοινωνικής αναφοράς, τους τοπικούς άρχοντες, και σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα.

banner-article

Ροη ειδήσεων