Βέροια Βιβλίο Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του συγγραφέα – ψυχολόγου Πασχάλη Λαμπαρδή «Πρόβα ζωής»

 Η «Πρόβα Ζωής» του συγγραφέα και ψυχολόγου Πασχάλη Λαμπαρδή, Εκδόσεων «Αρμός» παρουσιάστηκε το απόγευμα της  Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2022 στη Δημόσια  ΚεντρικήBιβλιοθήκη Βέροιας, σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το «Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο».

Για το βιβλίο μίλησαν η ψυχολόγος Ευδοξία Αδαμίδου και ο ίδιος ο Πασχάλης Λαμπαρδής, ενώ αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Ελένη Μικροπούλου.

Η Ευδοξία Αδαμίδου, πέρα από την γέφυρα του επαγγέλματος που τη συνδέει με το συγγραφέα αναφέρθηκε στην επικαιρότητά του καθώς θίγει το θέμα της αυτοπεποίθησης των εφήβων, που πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους για να προχωρήσουν. Αν χρειαστούν και τη βοήθεια της ψυχολογίας αυτή είναι πάντα διαθέσιμη.

“Θεωρώ ότι το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευση για το κάθε άνθρωπο που δεν θεωρεί πολυτέλεια την δουλειά με τον εαυτό του και ιδιαίτερα για τον έφηβο αναγνώστη που μπορεί να αποτελέσει φωτεινό δρόμο προς την αυτογνωσία” ολοκλήρωσε η Ευδοξία Αδαμίδου.

 Μιλώντας ο ίδιος ο συγγραφέας για το πνεύμα του βιβλίου, περιέγραψε το πώς μπορεί να λειτουργήσει κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως κοινωνικών, πολιτιστικών, κληρονομικών καταβολών, κάνοντας μια εκούσια ψυχική ενδοσκόπηση και ξεκινώντας μια θεραπευτική πορεία εντοπισμού πληγών και σφαλμάτων, επούλωσης, διόρθωσης, εξέλιξης και αυτοβελτίωσης, στον επίπονο αλλά και καρποφόρο δρόμο της αυτογνωσίας που οδηγεί στη οικοδομή του καλού και δημιουργικού εαυτού, αξιοποιώντας το «χθες» προς όφελος του «αύριο» παλεύοντας δημιουργικά «σήμερα».

«…Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πού θέλεις να φτάσεις! Η πρόβα ζωής εκπέμπει το μήνυμα να μην καθυστερούμε άλλο στη ζωή και να κάνουμε πρόβα την καλύτερη εκδοχή της. Ώστε να τη ζήσουμε πέρα από τις πληγές μας, σαν ένα θαύμα που μας χαρίστηκε και όχι σαν τραύμα, που συνεχώς αιμορραγεί.

Το βιβλίο καλεί τον καθένα να ορθώσει ανάστημα στις αρνητικές καταβολές του, μην επιτρέποντας να κλέψουν τα όνειρά του. Να ελευθερωθεί από τις παιδικές του φυλακές, χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο μεμψιμοιρώντας.

“Μοιάζεις σαν να είσαι μετέωρος μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι και δεν ξέρεις ποια κατεύθυνση να πάρεις… Έχεις τρεις επιλογές: Ή μένεις κολλημένος στην ίδια θέση και βουλιάζεις όλο και περισσότερο κάθε μέρα, ή οδηγείσαι στην υποταγή της μοίρας κι όπου σε βγάλει, ή παίρνεις τον δρόμο της ευτυχίας, που σημαίνει να αγωνίζεσαι για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου… Οι επιλογές μας είναι το εισιτήριο του αύριο..», αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο.

Ο συγγραφέας, μέσα από την «Πρόβα ζωής», εστιάζει στον παιδαγωγικό ρόλο μιας εναλλακτικής προσέγγισης ενός διαφορετικού εκπαιδευτικού (ήρωα του βιβλίου), που οραματίζεται, με εργαλεία του την ανοιχτή επικοινωνία και τη βιωματική κατάθεση, όντας ο ίδιος ένα μεγάλο πληγωμένο παιδί από τη δική του κοινωνική και οικογενειακή συνάφεια, αγωνιζόμενος να οικοδομήσει ισχυρές και υγιείς προσωπικότητες μεταξύ των εφήβων μαθητών του.

Ένα εξαιρετικά δύσκολο, ενδιαφέρον και κρίσιμο ηλικιακό στάδιο, αφού κατά τον συγγραφέα εδραιώνονται, από τα πρώτα παιδικά χρόνια αλλά και έπειτα οι ισόβιες «φυλακές», με δομικά υλικά εγκλωβισμού τα όποια πρότυπα έχουν χαραχθεί από κλειστά συνήθως οικογενειακά περιβάλλοντα στον παιδικό ψυχισμό.

Σ’ αυτό τον αγώνα του απεγκλωβισμού, στον οποίον και καλεί κάθε άνθρωπο μέσα από το βιβλίο του, ο Πασχάλης Λαμπαρδής ισχυρίζεται ότι καταλυτικός παράγοντας και προϋπόθεση στην ψυχοφελή εξέλιξη είναι η διόρθωση μέσα από τη λογική του «αναγνωρίζω λάθη, τα διορθώνω, διορθώνομαι, εξελίσσομαι».  Μάλιστα παρατηρεί αισιόδοξα ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, με την κατάλληλη εκπαιδευτική καθοδήγηση μέσα από την οικογένεια και το σχολείο,  διατηρούν ακόμα ζωντανή μια άλλη εγκεφαλική «πλαστικότητα» σε ό,τι αφορά την κατανόηση, την αντίληψη αλλά και τη διαμόρφωση θέσεων και προθέσεων ως μελλοντικές στάσεις ζωής.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο συγγραφέας κάνει λόγο για τη σημασία της δημιουργικής αξιοποίησης του κόπου αλλά και του πόνου, μακριά από την εμμονή των αυταρχικών απαγορεύσεων των οικογενειακών προτύπων μιας παλιάς εποχής αλλά και της υπερπροστασίας που δίνει τη σκυτάλη στην ασυδοσία της νέας γενιάς, στην εποχή που ζούμε και βιώνουμε τον άκρατο μηδενισμό και αρνητισμό.

……………………..

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει ψυχολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική και κοινοτική ψυχολογία. Ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τόσο ερευνητικά, όσο και με τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών και την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων. Πιστεύει ότι η τέχνη του λόγου έχει λυτρωτική δύναμη και ότι η πίστη μπορεί να κάνει μικρά και μεγάλα θαύματα στη ζωή μας. Έχει γράψει τα βιβλία: Υπόθεση ζωής (Μαλιάρης, 1997), Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου (Ιωλκός, 2002· β΄ έκδοση, Πατάκης 2010), Βραβείο λογοτεχνίας και πνευματικών αξιών 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, Οι φύλακες της Ανατολίας (Πατάκης, 2005), Η κοιλάδα των σπαθιών (Πατάκης, 2008), Κάθετη έξοδος (Πατάκης, 2011), Βραβείο Αναγνωστών 2012, Ένα (Πατάκης, 2014), Ξαναγράφω τη ζωή μου απ’ την αρχή (Πατάκης, 2018), καθώς και αρκετά διηγήματα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων