Κόσμος

Οι «συνωμοσιολόγοι» που ήθελαν να καταλύσουν το γερμανικό κράτος

«Πολίτες του Ράιχ»: Πώς ένας φαντασμένος αριστοκράτης, αρνητές της πανδημίας, νεοναζί και ακροδεξιοί έφτασαν στο σημείο να μετασχηματιστούν σε ένοπλη, ριζοσπαστική ομάδα που απειλούσε με αιματοκύλισμα και κατάλυση της δημοκρατίας.

Δεκάδες συλλήψεις, προφυλακίσεις και πολλά ερωτήματα από την εξάρθρωση της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» με την κινηματογραφικού τύπου υπόθεση να έχει προκαλέσει σεισμό στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις οκτώ από τους 25 συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί και είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες περί κατάργησης της ισχύουσας ελεύθερης δημοκρατικής τάξης της χώρας.

Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας, Πέτερ Φρανκ, δήλωσε, σήμερα το απόγευμα, ότι πρόκειται για «τρομοκρατική οργάνωση η οποία σχηματίστηκε γύρω από τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο και είχε τη μορφή συμβουλίου, δομημένου όπως ένας κυβερνητικός οργανισμός», με ιδεολογική επίδραση από τις θεωρίες συνωμοσίας και την θεωρία QAnon.

Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Τα σχέδια της οργάνωσης φαίνεται ότι ήταν υπό διαμόρφωση από τον Νοέμβριο του 2021, με τα μέλη να γνώριζαν ότι το πλάνο τους μπορούσε να ολοκληρωθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα και τη χρήση βίας κατά κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ήθελαν, ακόμη, να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση η οποία θα διαπραγματευόταν την κατάσταση στη Γερμανία με τις… Συμμαχικές δυνάμεις που νίκησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ως διαμεσολαβητής θα αναλάμβανε η Ρωσική Ομοσπονδία. Η σύντροφος, άλλωστε, του περιβόητου Πρίγκιπα είναι ρωσικής καταγωγής. Πάντως, όπως επισημαίνουν κύκλοι των υπηρεσιών ασφάλειας στην Tagesspiegel δεν ΄χει προκύψει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι η ομάδα αυτή υποστηριζόταν ή ελεγχόταν από τη Ρωσία.

Η πανδημία, οι συνωμοσιολόγοι κι ένας αριστοκράτης

Ο Ερρίκος ο 13ος έλκει την καταγωγή του από αριστοκρατική οικογένεια, διάδοχος του Οίκου των Ρόις, στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, με τους απόγονους του οίκου να έχουν ακόμη στην κατοχή τους μερικά κάστρα και άλλα οικήματα. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν απομακρυνθεί εδώ και καιρό από τον Ερρίκο, την ώρα που εκπρόσωπός τους υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας ήταν σε αρκετές περιπτώσεις «συγχυσμένος», ενώ φέρεται να ήταν οπαδός θεωριών συνωμοσίας.

Τα μέλη της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», άλλωστε, έχουν καταγραφεί ως μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, αλλά και ως αρνητές του κορονοϊού. Συμμετείχαν, άλλωστε, σε μια ομάδα που επιχείρησε να εισβάλει στην Μπούντεσταγκ τον Αύγουστο του 2020.

Ο Ερρίκος ο 13ος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του

Εκείνο που έχει προκαλέσει ανησυχία στις υπηρεσίες ασφαλείας είναι το πόσο γρήγορα μεγάλωσε το δίκτυο της ομάδας και από μια οργάνωση σχεδόν περιφερειακή βρέθηκε στο να έχει επιχειρησιακές δυνατότητες και να χαρακτηρίζεται, πλέον, ως τρομοκρατική ομάδα.

Αρκετά μέλη της ομάδας, που περιλαμβάνει οπαδούς θεωριών συνωμοσίας και ακροδεξιούς εξτρεμιστές, ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τους «Πολίτες του Ράιχ» που επιχειρηματολογούσαν εδώ και πολύ καιρό κατά της ομοσπονδιακής δημοκρατίας. Το ανησυχητικό, όπως αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφάλειας, είναι ότι και άλλοι πολίτες που δεν είχαν απαραίτητα σχέση με τη συνωμοσιολογία ριζοσπαστικοποιήθηκαν και έφτασαν στα όρια της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι κι ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας, ο Μίκαελ Φ., οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του το 2020 όταν συνέκρινε τις απαγορεύσεις για την πανδημία με το καθεστώς των ναζί. Ο αστυνομικός αυτός ήταν από τους πρωταγωνιστές σε τέτοιες εκδηλώσεις στην Κάτω Σαξονία.

Στην οργάνωση υπάρχουν ακόμη και μέλη νεοναζιστικών ομάδων, ενώ κεντρική φιγούρα στην υπόθεση είναι και η πρώην βουλευτής του ακροδεξιού AfD,  Birgit Malsack-Winkemann, η οποία επέστρεψε στη θέση της ως δικαστής όταν αποχώρησε από τη Μπούντεσταγκ. Φέρεται να συμβούλεψε τους «συντρόφους» της να χτυπήσουν το συντομότερο δυνατόν. Η ακροδεξιά πολιτικός φέρεται να προοριζόταν για τη θέση της «υπουργού Δικαιοσύνης» και έχει επίσης συλληφθεί.

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα από περίπου 3000 αστυνομικούς αποτελεί την μεγαλύτερη μεταπολεμικά κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας στον χώρο της τρομοκρατίας

Οι Πολίτες του Ράιχ

Οι οπαδοί της ομάδας αυτής αρνούνται την ύπαρξη της Γερμανίας ως κυρίαρχο κράτος και υποστηρίζουν ότι το γερμανικό Ράιχ εξακολουθεί να υπάρχει στα προπολεμικά όριά του και κυβερνάται από μια Προσωρινή Κυβέρνηση (KRR) ή εξόριστη κυβέρνηση, το σημερινό γερμανικό κράτος είναι παράνομο και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης (1919) παραμένει σε ισχύ. Η γερμανική συνθηκολόγηση απορρίπτεται, όπως και το Σύνταγμα του 1949, στο οποίο τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν αποτελεί διάδοχο σχήμα του Ράιχ. «Οι Πολίτες του Ράιχ» πιστεύουν ότι το Ράιχ παραμένει ζωντανό, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος, επειδή του λείπει η οργάνωση και οι κυβερνητικές αρχές.

Ιδρυτής της αρχικής προσωρινής κυβέρνησης του Ράιχ ήταν το 1985 ο Βόλφγκανγκ Γκούντερ Έμπελ, πρώην επιστάτης στον σιδηρόδρομο του Ράιχ στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Έμπελ είχε αυτοανακηρυχθεί «Καγκελάριος του Ράιχ», αλλά έπειτα από διαφωνίες με άλλα στελέχη δημιουργήθηκαν πολλές «κυβερνήσεις», ακόμη και στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Από αυτές τυπώνονται νόμισμα και γραμματόσημα, εκδίδονται άδειες οδήγησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ιδρύονται και «κρατικές υπηρεσίες». Συχνά μέλη της οργάνωσης αρνούνται να πληρώσουν φόρους, ενώ επιβάλλουν «πρόστιμα» και εκδίδουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος υπαλλήλων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τα έγγραφά τους και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία των δικαστηρίων.

Μπορεί σε πρώτο πλάνο οι ιδέες τους να έχουν αντιμετωπιστεί ως αλλοπρόσαλλες, όμως δεν είναι ήταν ούτε στο παρελθόν «άκακοι». Το 2016 μέλος της οργάνωσης στη Βαυαρία που είχε στην κατοχή τους πολλά όπλα, άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών και σκότωσε έναν από αυτούς.

Τον Απρίλιο του 2018 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αυξηθεί κατά 80% τα προηγούμενα δύο χρόνια, για να φθάσουν συνολικά περίπου τις 20.000. Από αυτούς οι 950 ήταν καταχωρισμένοι ως «ακροδεξιοί». Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών των Πολιτών του Ράιχ βρίσκεται πάνω από τα 50 έτη, είναι κυρίως άνδρες και ζουν στα νότια της Γερμανίας.

Δεν αποτελούν ένα ενιαίο κίνημα, πάντως, καθώς ορισμένοι από αυτούς βλέπουν τους εαυτούς τους ως αρχηγούς κράτους της δικής τους αυτοκρατορίας, με δικές τους ταυτότητες και πινακίδες κυκλοφορίας. Για αυτούς η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος χρησιμοποιεί τον όρο «αυτοδιαχειριζόμενοι». Ισχυρίζονται ότι έχουν νομική και εδαφική αυτονομία εκτός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας