Κόσμος

Μετανάστες ταξίδεψαν 11 ημέρες σκαρφαλωμένοι πάνω στο πηδάλιο δεξαμενόπλοιου

Τρεις μετανάστες που διασώθηκαν στα ισπανικά Κανάρια Νησιά, αφού όπως φαίνεται άντεξαν ένα 11ήμερο ταξίδι από τη Νιγηρία στριμωγμένοι πάνω στο πηδάλιο ενός δεξαμενόπλοιου, θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με βάση τη νομοθεσία για του παράτυπους μετανάστες, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε από την ισπανική ακτοφυλακή φαίνονται οι τρεις μετανάστες να είναι κουλουριασμένοι στο πηδάλιο στο κάτω μέρος του κύτους οριακά πάνω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου Alithini II.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δεξαμενόπλοιο, μήκους 183 μέτρων με σημαία Μάλτας, έφθασε στη Λας Πάλμας στο Γκραν Κανάρια αφού ξεκίνησε από το Λάγκος της Νιγηρίας στις 17 Νοεμβρίου και κινήθηκε παράλληλα με τις ακτές της Δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με την πλατφόρμα Marine Traffic.

Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε στον Ερυθρό Σταυρό ότι το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Νιγηρία 11 ημέρες νωρίτερα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Κανάρια Νησιά δήλωσε ότι εναπόκειται στη διαχειρίστρια εταιρία να φροντίσει τους τρεις ανθρούπους, να τους παράσχει προσωρινό κατάλυμα και να τους επιστρέψει εκεί από όπου προήλθαν το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, οι μετανάστες ίσως να μπορούν να παραμείνουν στην Ισπανία, εάν ζητήσουν άσυλο, δήλωσε στο Reuters η Ελένα Μαλένο, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για μετανάστες Walking Borders.


Το Alithini II, που ανήκει στην Gardenia Shiptrade SA, τελεί υπό τη διαχείριση της Astra Ship Management, με έδρα την Αθήνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis. Η Astra Ship Management δεν απάντησε άμεσα σε κλήσεις προκειμένου να υπάρξει κάποιο σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,