Κοινωνία

Στο «μικροσκόπιο» και τρίτη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης στην Κιβωτό του Κόσμου

Πυκνές είναι οι εξελίξεις γύρω απ’ την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, που έχει προκαλέσει μούδιασμα στην κοινωνία.

Καθώς προχωρά η εξέταση μαρτύρων στην Εισαγγελία Ανηλίκων και ταυτόχρονα οι αρμόδιες αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της οργάνωσης, σήμερα έγινε γνωστό πως ερευνάται και τρίτη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη καταγγελία αφορά ανήλικο και προέκυψε από κατάθεση πρώην εργαζόμενου σε δομή της Κιβωτού, ενώ μέλημα της Εισαγγελίας Ανηλίκων τώρα είναι να διασταυρωθεί και να πειστεί να προσέλθει στη Δικαιοσύνη το παιδί για το οποίο έγινε η συγκεκριμένη αναφορά.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 12 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία δύο πρώην εργαζόμενοι στην Κιβωτό του Κόσμου.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων τρεις εργαζόμενοι και ο ιδρυτής της Κιβωτού, πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου, τον οποίο φέρεται να έχει καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση ένας 19χρονος, πρώην τρόφιμος της δομής.

Τα αδικήματα που έρευνα η εισαγγελία είναι το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Στο μεταξύ η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ενημερώθηκαν από πρόσωπα από το περιβάλλον του ιερέα ότι ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ΜΚΟ είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάτερ Αντώνιος έχει προχωρήσει σε διορισμό συνηγόρων, δίνοντας ήδη εντολή εκπροσώπησής του στους ποινικολόγους Θρασύβουλο Κονταξή, Αναστάσιο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών φαίνεται ότι κατευθύνονται στην αναζήτηση φακέλων παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ. Έτσι θα δώσουν άμεσα εντολή να τους διαβιβαστούν απόρρητοι φάκελοι παιδιών που έχουν καταγγείλει κακοποίησή τους, αλλά και για όσους δημιουργούνται υποψίες ότι έχουν υποστεί κακοποίηση, ώστε μέσα από τις απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών να εντοπίσει στοιχεία αλλά και παιδιά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα.

Ελέγχουν τα οικονομικά

Ταυτόχρονα με τη διερεύνηση των καταγγελιών για κακοποιήσεις, «τρέχει» και η έρευνα για τα οικονομικά της οργάνωσης, στην οποία συμμετέχει και η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των ελεγχομένων και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία αποκτήθηκαν νόμιμα και εάν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Σήμερα, κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας έκανε έλεγχο στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στη Χίο, σε συνέχεια του χθεσινού ελέγχου στη δομή του Κολωνού.

Απ’ το πρωί κυκλοφορεί επίσης η πληροφορία πως πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ άδειασε, με απόλυτη μυστικότητα, τραπεζική θυρίδα σε υποκατάστημα πιστωτικού Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη πολύ σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτονται, όπως ότι κατά τη χρονική περίοδο 2017-2021 οι δωρεές άγγιξαν τα 27,7 εκατ. ευρώ συν κρατική επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, το νέο Δ.Σ. της οργάνωσης ανακοίνωσε πως θα μπουν για έλεγχο και ορκωτοί λογιστές.

 σε κατεπείγουσα εντολή για συγκέντρωση όλων των δημοσιευμάτων που αφορούν οικονομικά στοιχεία, χορηγίες και δωρεές της «Κιβωτού του Κόσμου».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας