Ελλάδα Πολιτική

Guardian: «Ποιος εκβιάζει ποιον, εδώ;» για τις τεταμένες σχέσεις Μητσοτάκη-Μαρινάκη

Άρθρο που τιτλοφορείται ως: «Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό. Ρίξτε μια ματιά στην Eλλάδα για να μάθετε» βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο της σημερινής Guardian

Ο αρθρογράφος Alexander Clapp επικεντρώνει τώρα στην υπόθεση Μαρινάκη. Βλέπει τον εφοπλιστή και μιντιάρχη να θέλει να ελέγξει την κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, βοήθησε να εκλεχθεί και αναρωτιέται: «Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: ποιος εκβιάζει ποιον, εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται ευνοϊκή κάλυψη από έναν μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, καθώς οδεύει προς τις εκλογές του επόμενου έτους; Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρεται να φέρει την ευθύνη σε ένα κράτος που τυχαίνει να τον έχει υπό έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών;»

Ο αρθρογράφος Alexander Clapp -που είχε γράψει και το περίφημο «The Rot at the Heart of Greece Is Now Clear for Everyone to See» στους New York Times και είχε προκαλέσει τότε κυβερνητικές αντιδράσεις- επικεντρώνει τώρα στην υπόθεση Μαρινάκη. «Σε κάθε Έλληνα ακούστηκαν σαν μια περίεργη επιλογή λέξεων», γράφει αναφερόμενος στις δηλώσεις Μαρινάκη/ Βρέντζου για το «φασιστικό παρακράτος» που «για τρία ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε ένα καθεστώς παρανομίας, υποκλοπών με συνδέσμους και παρακλάδια σε όλο το οργανωμένο έγκλημα με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Ουσιαστικά ο Clapp παρατηρεί μια μεταβολή. Βλέπει τον εφοπλιστή και μιντιάρχη να θέλει να ελέγξει την κυβέρνηση, την οποία ο ίδιος με τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, βοήθησε να εκλεχθεί.

«Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα: ποιος εκβιάζει ποιον, εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται ευνοϊκή κάλυψη από έναν μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης καθώς οδεύει προς τις εκλογές του επόμενου έτους; Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρεται να φέρει την ευθύνη σε ένα κράτος που τυχαίνει να τον έχει υπό έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών; Από ορισμένες απόψεις, το επίκεντρο του σκανδάλου έχει μετατοπιστεί, καθώς δεν αφορά πλέον τις υποκλοπές καθεαυτές, αλλά το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος κάτω από το προσωπείο της εκλογικής πολιτικής» υπογραμμίζει ο Clapp

Και καταλήγει: «Μια βαριά ολιγαρχική παρέμβαση μεταμφιέζεται σε μια καθυστερημένη ώθηση σε δημόσια διαφάνεια. Ο Μητσοτάκης κουτσαίνει στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Μαρινάκης χαμογελά από το περιθώριο. Όλο αυτό το διάστημα, οι Έλληνες περιμένουν να τελειώσει ο διαγωνισμός και να λάβουν απαντήσεις.».

thepressproject

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας