Βίντεο Γενικά Κόσμος Ταξίδια Φωτογραφία

Δήμητρα Στασινοπούλου “Η αρμένικη κληρονομιά στο Ιράν” – video

Η Δήμητρα Στασινοπούλου, για τις φωτογραφίες της που συνδυάζονται με έρευνα μακρινών τόπων και των ανθρώπων τους, βραβεύτηκε από την UNESCO.

Σε ένα από τα ταξίδια της, αυτήν τη φορά στο Ιράν, επισκέφθηκε την αρμενική μονή του Αγίου Σωτήρος στο Ισφαχάν. Εντυπωσιασμένη από την εικονογράφηση του ναού και το ιστορικό-λαογραφικό μουσείο του, ταξίδεψε στα βόρεια της χώρας, για να απαθανατίσει τα αρμενικά μοναστήρια του Αγίου Θαδδαίου και του Αγίου Στεφάνου. Λέει σε συνέντευξή της στο armenika.gr:

“Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Ιράν έμεινα μόνο δυο μέρες στο Ισφαχάν και επισκέφτηκα τη μονή Αγίου Σωτήρος, που πραγματικά άξιζε τον κόπο.
Το εσωτερικό του ναού έχει καταπληκτικές αγιογραφίες που καλύπτουν όλους τους τοίχους, νομίζω πως είναι επηρεασμένες από την ιρανική τέχνη και την ευρωπαϊκή αναγεννησιακή ζωγραφική.
Το μουσείο της μονής έχει πολύ ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή μεσαιωνικών χειρογράφων. Η λαογραφική-εθνολογική συλλογή δείχνει τη ζωή και καθημερινότητα των ανθρώπων της αρμενικής κοινότητας του Ισφαχάν, η οποία πρέπει να έχει γνωρίσει περιόδους μεγάλης άνθησης και πλούτου.
Επίσης, φωτογράφισα τα αρμενικά μοναστήρια του Αγίου Θαδδαίου του 14ου αιώνα και του Αγίου Στεφάνου του 9ου αιώνα, που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράν, σε περιοχές κάπως απομονωμένες. Εκείνη την ημέρα έκανα 620 χιλιόμετρα.
Θέλω ένα από τα επόμενα ταξίδια μου να είναι στην Αρμενία, ίσως την ερχόμενη άνοιξη. Χαίρομαι που ήρθα σε επαφή μαζί σας για να βοηθήσω, ώστε με αυτές τις εικόνες περισσότεροι άνθρωποι να ανακαλύψουν την καταπληκτική, όμορφη κουλτούρα του λαού σας. Η φωτογραφική δουλειά μου είναι ένα έργο αγάπης. Χαίρομαι να το μοιράζομαι με ανθρώπους και να τους δίνω την ευκαιρία να κάνουν ένα οπτικό ταξίδι μαζί μου».

…………………….

*Στο video  της Δήμητρας Στασινοπούλου αποτυπώνεται όλη η ομορφιά της αρμένικης κληρονομιάς στο Ιράν με τη γνωστή υψηλή αισθητική της φωτογράφου. Συνέντευξή της στη Φαρέτρα μπορείτε να τη δείτε εδώ.

 

banner-article

Ροη ειδήσεων