Κόσμος

Εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων καταγγέλλει η Μόσχα | video

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία εκτέλεσε περισσότερους από 10 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι, κατηγορώντας το Κίεβο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τα οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, η Δύση αγνοεί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας ήταν μια απάντηση σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει την εκτέλεση Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

«Αυτή η βάναυση δολοφονία Ρώσων στρατιωτικών δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτή είναι κοινή πρακτική στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που υποστηρίζεται ενεργά από το καθεστώς του Κιέβου και αγνοείται κατάφωρα από τους δυτικούς προστάτες του», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο που φέρεται να δείχνει Ουκρανούς μαχητές να πυροβολούν Ρώσους στρατιώτες πεσμένους στο έδαφος, οι οποίοι έχουν παραδοθεί. Σύμφωνα με τον Βαλέρι Φαντέγιεφ, πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου (HRC) το περιστατικό συνέβη στην πόλη Μακεγιέφκα.

Ο Φαντέγιεφ χαρακτήρισε το συμβάν ως επιδεικτικό και προκλητικό έγκλημα, τονίζοντας ότι θα απαιτήσει διεθνή έρευνα. Το εν λόγω βίντεο θα σταλεί στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Διεθνή Αμνηστία, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και άλλους οργανισμούς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε ότι το βίντεο δείχνει «την εσκεμμένη και μεθοδική δολοφονία περισσότερων από δέκα ακινητοποιημένων Ρώσων στρατιωτών από εκφυλισμένους Ουκρανούς στρατιώτες με εξ επαφής πυροβολισμούς στο κεφάλι».

Συμπλήρωσε ότι το βίντεο αποτελεί ένδειξη της «αποτρόπαιας φύσης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του «καθεστώτος» του στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι αυτός «θα απαντήσει ενώπιον του δικαστηρίου της Ιστορίας, του λαού της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο στην καταγγελία της Μόσχας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας