Βιβλίο

Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Νίκου Μανούδη “Στον σταθμό και άλλες ιστορίες” / Μια αμαξοστοιχία…ιστοριών!

Σε ένα πλατύ κοινό, που γνωρίζει τον συγγραφέα από την πολύχρονη δράση του στη θεατρική γραφή, παρουσιάστηκε το πρώτο πεζογράφημα του Νίκου Μανούδη με τίτλο “Στον σταθμό και άλλες ιστορίες” εκδόσεις “Γράφημα”.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στον Πολύχώρο της Βέροιας “Ελιά” σε συνδιοργάνωση του Ομίλου Φίλων Θεάτρου Βέροιας και των εκδόσεων “Γράφημα” , με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου “Ηλιοτρόπιο”. Παρών στην αποψινή εκδήλωση και ο εκδότης.

Παρουσιαστές ο Φώτης Σιμόπουλος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας και η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου. Αποσπάσματα διάβασε η φαρμακοποιός και ηθοποιός Δέσποινα Γιάγκογλου.

Ο Φώτης Σιμόπουλος ξεκίνησε με το βιογραφικό του Νίκου Μανούδη, που αν και Χημικός στο Χημείο του Κράτους, συνδύασε τον ορθολογισμό της Επιστήμης με τη μαγεία του Θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα, που ανέβηκαν σε διάφορες σκηνές.

Στη συνέχεια πέρασε στο πρώτο του πεζογράφημα, που το χαρακτήρισε καταγραφή του πρόσφατου παρελθόντος μέσα σε παιχνίδια του χρόνου, καθώς το χθες μιλά για το αύριο.

Έργο εμπνευσμένο, αποτελείται από διηγήματα δεμένα στον κεντρικό άξονα του χρόνου, μεταφέροντας με κάθε ιστορία του πλήθος συναισθημάτων αλλά και προβληματισμών γύρω από τη ζωή και τον άνθρωπο.

Η νοσταλγία, η κατάθεση στο βωμό της μνήμης, αλλά και ο σκεπτικισμός, που εναλλάσσεται με την τρυφερότητα ή τον πόνο της απώλειας αγαπημένων προσώπων, οδηγεί σε αποδράσεις που ξαφνιάζουν,  καταλήγοντας σε διηγήματα μικρής φόρμας με ιδιαίτερο λυρισμό και στην τακτική του εγκιβωτισμού με το διήγημά του “στον σταθμό”.

“Ντυμένος με αναμνήσεις αλλά γυμνός από απαντήσεις, ο συγγραφέας μάς κερνά τον δικό του οίνο και το δικό του πνεύμα” ολοκλήρωσε ο Φώτης Σιμόπουλος.

Η Δέσποινα Καρυπίδου έδωσε με λόγο εύστοχο και πυκνό την προσωπική της πρόσληψη από το διάβασμα του βιβλίου.

Χαρακτηρίζοντας τη συλλογή διηγημάτων “αμαξοστοιχία ιστοριών”  βρήκε μέσα σ’ αυτές ό,τι θα βρει ο κάθε αναγνώστης, κομμάτια από τον εαυτό της.

Σ’ έναν λογοτεχνικό χώρο διαχρονικό οι ήρωες του Μανούδη, άλλοτε άτολμοι, άλλοτε θυμόσοφοι, πότε κλεισμένοι στο κουκούλι τους ποθώντας την ελευθερία τους, αναζητώντας τον έρωτα ή καταθέτοντας στη νοσταλγία, την ελπίδα και τη μνήμη, γίνονται φορείς νοημάτων σε κάθε διήγημα.

“Ο σταθμός του συγγραφέα, σταθμός αλλιώτικων αφίξεων και αναχωρήσεων, κιβώτια και βαλίτσες που κρύβουν μυστικά, οδηγούν στην τελική σκέψη, στο πόσο ατελείς είμαστε ως άνθρωποι” κατέληξε η Δέσποινα Καρυπίδου.

Η Δέσποινα Γιάγκογλου διάβασε ανάμεσα στα κείμενα, με την εκφραστική φωνή της, αποσπάσματα του βιβλίου, δημιουργώντας την απαιτούμενη ατμόσφαιρα.

Ο συγγραφέας, ο Νίκος Μανούδης, μίλησε για την περιπέτεια της γραφής ενός βιβλίου, καθώς περνά από  τόσα στάδια μέχρι να καταλήξει στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Διαδικασία δύσκολη για τον κάθε συγγραφέα.

Με τόνο εξομολογητικό κατέθεσε πως η ιδέα της γραφής αυτού του πρώτου του πεζογραφήματος τον βασάνιζε πολλά χρόνια πριν, καθώς ιστορίες, μνήμες και σκέψεις αιωρούνταν στο μυαλό του, θέλοντας να βρουν τον τρόπο να καταγραφούν.

Η πανδημία με τη μόνωση που επέφερε και μια εικόνα από το θεατρικό έργο ο “Θάνατος του εμποράκου” του Άρθουρ Μίλερ, τον οδήγησαν στην απόφαση να δεθούν οι ιστορίες του μεταξύ τους με τη δική του αφηγηματική αμαξοστοιχία και  να τις μεταφέρει μέσα στο χρόνο, θέλοντας να τις μοιραστεί με γνωστούς και άγνωστους αναγνώστες του βιβλίου του.

Έτσι, απόψε, ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, υπέγραψε στο τέλος της βραδιάς τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων