Βέροια

Τέταρτη ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ / Φιλοξενία από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229, με τίτλο «Μe, You and Οur Europe», το 5ο ΓΕ.Λ. πραγματοποίησε κινητικότητα– φιλοξενία στην Ελλάδα αποστολών των σχολείων-εταίρων από δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στη Βέροια μετέβησαν από τις 18 ως τις 22 Οκτωβρίου 2022 τα εξής συνεργαζόμενα σχολεία: το Inspirocollege από το Ηouthalen-Helchteren του Βελγίου (ως σχολείο-συντονιστής) και το Ι.Ε.S. Virgen del Pilar από τη Σαραγόσα της Ισπανίας. Κεντρικό θέμα των εργασιών ήταν η ιστορία της Ευρώπης, η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θεσμοί της, ο τρόπος λειτουργίας της και οι προοπτικές της.

Για μία εβδομάδα 4 εκπαιδευτικοί και 17 μαθητές και μαθήτριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία φιλοξενήθηκαν από το ελληνικό σχολείο· 17 μαθητές και μαθήτριες και 5 εκπαιδευτικοί από το ελληνικό σχολείο υποδέχτηκαν τους εταίρους τους και συνεργάστηκαν με στόχους, αφενός, την ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και, αφετέρου, την κατανόηση της αξίας του «ενεργού πολίτη». Για να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, οι διεθνικές ομάδες ερεύνησαν και παρουσίασαν θέματα σχετικά με την Ευρώπη, παρακολούθησαν διαλέξεις στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δυτικής Μακεδονίας «Europe Direct» και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν σε διαδραστικά παιχνίδια, επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Μουσείο των Αιγών, τη Σχολή Αριστοτέλους στη Μίεζα, τον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, περπάτησαν σε βορειοελλαδίτικα πολιτιστικά σημεία αναφοράς, όπως την Παλιά Πόλη Βέροιας και την αντίστοιχη της Έδεσσας, τον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, αλλά και την σύγχρονη πόλη της Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και, φυσικά, γεύτηκαν τις νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι εμπειρίες ήταν γεμάτες με έντονα συναισθήματα και στάθηκαν αφορμή για να αναλογιστεί κανείς για μια ακόμη φορά την απίστευτη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων Erasmus και τη συμβολή τους στην διαπολιτισμική επαφή, στην εξάσκηση των ξένων γλωσσών και στην τόνωση της ευρωπαϊκής συνείδησης!

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κα εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

banner-article

Ροη ειδήσεων