Κοινωνία

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του για τα αρχεία παιδικής πορνογραφίας που κατείχε

Το απολογητικό υπόμνημα του βραβευμένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου για το σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας υποστήριξε στο απολογητικό του υπόμνημα ότι κατέβαζε το υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους, ενώ ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στον Αντ1 αναφέρει ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί».

Ο κατηγορούμενος στο πολυσέλιδο υπόμνημά του αυτοσυστήνεται αναφέροντας: «Θεωρούμαι από τους κριτικούς ως ο κορυφαίος συγγραφέας στην Ελλάδα στην Εφηβική Λογοτεχνία, το 2020 και 2021 ήμουν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας ALMA (Νόμπελ Λογοτεχνίας) που απονέμεται στη Σουηδία» υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «Πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας».

Ζήτησε να μην προφυλακιστεί απαριθμώντας τους λόγους

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει ζητώντας να μην προφυλακιστεί: «Επειδή δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αρχές και έχω λευκό ποινικό μητρώο.

​Επειδή η προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή για διάστημα πλέον των 25 ετών αναδεικνύει το προφίλ ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι μέσω των συγγραμμάτων του: να προειδοποιήσει για επικίνδυνες καταστάσεις, να αποτρέψει την υιοθέτηση κακών συμπεριφορών και να επαγρυπνήσει τους νεαρούς εφήβους.​

​Επειδή πάντοτε τα θέματα των βιβλίων μου αφορούν τα ευαίσθητα προβλήματα της κοινωνίας που προσεγγίζω με ρεαλισμό επιδιώκοντας να στηλιτεύσω κάθε μορφή βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, κακοποίησης, περιθωριοποίησης, ταξικού διαχωρισμού, bulling-σχολικού εκφοβισμού.

​Επειδή τα βιβλία μου εκπέμπουν μόνο θετικό πρόσημο για τους αναγνώστες, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολλαπλές βραβεύσεις τους και την αναγνωσιμότητά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

​Επειδή δεν προκύπτει εκ μέρους μου καμία πράξη περαιτέρω διαθέσεως ή διακινήσεως του εν λόγω υλικού.

​Επειδή η λήψη των εν λόγω αρχείων έγινε μαζικά σε ακολουθία της λέξης αναζήτησης χωρίς καν να έχω τη δυνατότητα να κάνω προεπισκόπηση αυτών ή να επιλέξω αν πραγματικά θα με ενδιέφερε αποσπασματικά να τα δω.

​Επειδή δεν βρίσκω σε καμία περίπτωση ευχαρίστηση ή ικανοποίηση από τη θέαση αυτών.

​Επειδή με κάθε ειλικρίνεια Σας δηλώνω ότι μου προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό

Δεν έχω απασχολήσει ποτέ τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές της Χώρας. Έχω λευκό ποινικό μητρώο. Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι δεν είμαι και δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη».

«Πηγή έμπνευσης τα αρχεία με το παιδικό πορνογραφικό υλικό»

Αφού πρώτα απαριθμεί τα λογοτεχνικά του συγγράμματα που αποτυπώνουν, όπως αναφέρει ο ίδιος, κοινωνικά μηνύματα μέσω των μυθιστορημάτων και σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας, ο ίδιος μέσω του απολογητικού του υπομνήματος επισημαίνει ότι «για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μία πηγή έμπνευσης.

Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες. Για παράδειγμα, για το θέμα του ρατσισμού και του bulling έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία) προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα.

Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου “Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια” έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά «13 Reasons Why» και την ταινία “Οι κατηγορούμενοι”. Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου».

Ο προφυλακισμένος στις φυλακές Τρίπολης συγγραφέας, στην κατοχή του οποίου οι αναλυτές της Δίωξης εντόπισαν στα αρχεία του περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών, αναφέρει στο υπόμνημα ότι «ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια σε βάρος μου! Ούτε έστω ένα ύποπτο ή ανοίκειο βλέμμα εκ μέρους μου! Επιπλέον, δεν επιδίωξα ποτέ και δεν είχα ποτέ την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο –πέραν του τυπικού «Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας» με απάντηση «Σας ευχαριστώ»!».

Ακόμη, φέρεται να ισχυρίζεται ότι «το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση του βιβλίου μου “9 Καίσαρες”, στο οποίο ομοίως πραγματευόμουν το θέμα των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη -από τον ενήλικα γονέα- χρησιμοποίηση του διαδικτύου από τους νεαρούς εφήβους μέσω –κατά βάση- των PC games. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου».

Ο κ. Παπαθεοδώρου μέσω του απολογητικού υπομνήματος φέρετε να απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους θα χρησιμοποιούσε το εν λόγω υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκαν στην κατοχή του. «Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:

το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων

το πώς γίνεται η “πρόσκληση” προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης

ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών, ήτοι αν αυτά προσποιούνταν ότι είναι χαρούμενα, ευχαριστημένα, δυστυχισμένα, αν αντιλαμβάνονται τις πράξεις τους, αν φαίνεται η καταπίεση, το άδειο βλέμμα τους κλπ».

Ενώ παράλληλα φέρεται να εξηγεί ότι «από το πρόγραμμα e-mule υπάρχει η δυνατότητα μόνο να κατέβουν αρχεία πχ ταινίες κινηματογράφου, τραγούδια. Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως “girl”, “boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δεν μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία.

Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης-. Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής».

Στο απολογητικό υπόμνημα, ο συγγραφέας καταλήγει μάλιστα λέγοντας «ουδέποτε έχω προβεί σε διαμοιρασμό, αποστολή, διακίνηση αυτών των αρχείων!».

Υπενθυμίζεται ότι ο συγγραφέας δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές με την απολογία του και με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακίστηκε και βρίσκεται πλέον στις φυλακές της Τρίπολης από τις 26 Οκτωβρίου.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας