Βέροια

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαδηλώνουμε ενάντια στην ακρίβεια / Βέροια, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καλεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, συλλόγους και φορείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην πλατεία Δημαρχείου την Πέμπτη 20/10/2022 στις 5.30 μ.μ        για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ακρίβεια.

 • Το 28% των πολιτών της χώρας είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
 • Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την παγίωση του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 12,1% τον Σεπτέμβρη, καταγράφοντας τον τρίτο χειρότερο δείκτη στην Ευρώπη.
 • Οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα κυμαίνονται από 17,1% έως 25,5%, ενώ και στον ηλεκτρισμό, την ενέργεια και τα καύσιμα οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη, με αποκορύφωμα την αύξηση 261,3% στο φυσικό αέριο.
 • Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δίνουν δύο τουλάχιστον κατώτατους μισθούς το χρόνο για να θερμανθούν.

Η ακρίβεια που προκαλεί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης  Μητσοτάκη δεν χτυπάει όλους το ίδιο. Κυρίως υποφέρουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.  Η κυβέρνηση  όχι απλά δεν παίρνει πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματος των πολιτών.

Μόνο για το Σεπτέμβρη φαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 500 εκ. Ευρώ! Κι αυτό ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, το επιδοτεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιδότηση, 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό.  Η κυβέρνηση πολύ συνειδητά δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων, από τα οποία εξαρτάται, και όχι για την ασφάλεια της κοινωνίας. Παράλληλα, υπερεπενδύει σε ένα μιντιακό σύστημα το οποίο δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και συμπεριφέρεται λες και οι πολίτες ζουν σε άλλη χώρα.

Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει και σε μια κατακόρυφη αύξηση των αποκοπών ρεύματος αφού ένα μέρος των καταναλωτών δεν θα αντέξει. Έχουμε διπλασιασμό των αποκοπών ρεύματος το πρώτο 9μηνο του 2022. Από 168.000 πήγαμε στις 315.0000 εντολές. Με δεδομένο ότι ένα 30% των εντολών εκτελείται, έχουμε πάνω από 100 χιλιάδες εκτελεσθείσες αποκοπές το πρώτο 9μηνο. Αν αυτό συνεχιστεί θα βρεθούμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση.

Οι τιμές βασικών προϊόντων αυξάνονται μέρα με τη μέρα με ρυθμούς που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. H βενζίνη κοστίζει πάνω από 2€/λίτρο και θα συνεχίσει να ακριβαίνει. Oι λογαριασμοί της ΔΕΗ αναγράφουν εξωπραγματικά ποσά. Το κόστος της θέρμανσης είναι απλησίαστο και τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη. Το κόστος διαβίωσης ανεβαίνει χωρίς σταματημό και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα ίδια τραγικά επίπεδα.

Σοβαρή δυσκολία να πληρώσουν το ρεύμα για 7 στους 10, τα τρόφιμα για 3 στους 5, τα καύσιμα για πάνω από 1 στους 2 – Και αυτό πέρυσι, με τα χειρότερα να έρχονται.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καλεί τα λαϊκά νοικοκυριά να ξανα-πληρώσουν για να ξανα-μετατρέψουν τη θέρμανση των σπιτιών τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Και όλα αυτά στο όνομα της προσαρμογής  που “όποιος δεν την ακολουθήσει, πεθαίνει”.

Οι κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα αποτελούν μνημείο κυνισμού και “κοινωνικού δαρβινισμού” που, αν κάτι αποδεικνύει, είναι την ανάγκη να “πεθάνουν” πολιτικά όσοι υπηρετούν τέτοιες πολιτικές και τέτοιες απόψεις.

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι επίθεση στον λαό μας και πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιουργούν.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι τηλεοπτικοί αναλυτές και οι καθεστωτικές εφημερίδες που στις αρχές του φθινοπώρου μιλούσαν για ένα παροδικό φαινόμενο τώρα έχουν γυρίσει το διακόπτη. Το αφήγημα άλλαξε, η αισιοδοξία για ανάπτυξη μετά τη πανδημία στέρεψε. Πλέον χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως «δυσάρεστο» και «επίμονο» αλλά κατά τα άλλα φυσικό και αναπόφευκτο και προειδοποιούν για τα χειρότερα που έρχονται. Κάνοντας το άσπρο μαύρο αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες που απορρέουν από οικονομικές στρατηγικές, πολιτικές αποφάσεις και ενδοκαπιταλιστικούς και διακρατικούς ανταγωνισμούς και τα χρεώνουν όλα σε κάποιες φυσικές διαταραχές, κάποια ατέλεια του συστήματος άλλα πάνω από όλα στον πόλεμο!

Για τα συμφέροντα των διακρατικών μπλοκ που αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό σκάκι , στην Ουκρανία σκοτώνονται, ξεσπιτώνονται και βιώνουν τη μιλιταριστική βία εκατομμύρια άνθρωποι. Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επεκταθεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι διώξεις, οκτώ χρόνια τώρα, του καθεστώτος του Κιέβου απέναντι στους Ρωσικής καταγωγής πολίτες της Ουκρανίας και η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ΕΕ,  και τις ΗΠΑ δημιουργούν περιορισμούς στην παραγωγή πρώτων υλών, ενέργειας και τη διανομή αυτών παγκοσμίως. Τα παραπάνω επιβαρύνουν περισσότερο τις ήδη αυξημένες τιμές στα είδη διατροφής και την ενέργεια ενώ οι επερχόμενες ελλείψεις (που για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού αποτελούν κανονικότητα διαχρονικά) χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ως φόβητρο και απειλή, ώστε τα κράτη να διαχειριστούν τις κρίσεις που τα ίδια δημιουργούν αποτρέποντας τις όποιες εντάσεις. Στο άμεσο μέλλον οι όροι επισιτιστική και ενεργειακή κρίση θα χρησιμοποιηθούν για την πειθάρχηση μας.

Τα κυβερνητικά επιτελεία τα συμφέρει να ρίξουν όλη την ευθύνη για την αύξηση των τιμών σε ένα αναπόφευκτο και πέρα από τις δυνάμεις τους γεγονός όπως ο πόλεμος. Ναι, ο πόλεμος είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας που κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση και έρχεται να προστεθεί σε άλλες αιτίες. Όταν λέμε για αιτίες εννοούμε τα γεωστρατηγικά/εδαφικά παιχνίδια με αφορμή την ενέργεια, τις πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, την «πράσινη μετάβαση» (κατά την οποία οι ρύποιέγιναν χρηματιστηριακό προϊόν, τα δημόσια αγαθά ιδιωτικοποιούνται και η φύση συνεχίζει να λεηλατείται) , την ευπάθεια των εφοδιαστικών αλυσίδων.Ο καπιταλισμός μέσα απότην αστάθεια και τη διαρκή απορρύθμιση δημιουργεί κρίσεις και δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να κάνει ό,τι θέλει και να φορτώνει τα σπασμένα στις δικές μας πλάτες.

Ήδη πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε μειώσει στο ελάχιστο την κάλυψη των αναγκών μας και δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα ενώ τα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης» είναι για γέλια. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέσα στην επισφάλεια για μισθούς που εξαφανίζονται πριν καταβληθούν, ενώ όλο και περισσότερα πράγματα έχουν καταστεί πολυτέλεια (μετακινήσεις με το αυτοκίνητο/μηχανάκι, θέρμανση σπιτιού, βόλτες, ψυχαγωγία). Η καθημερινότητα μοιάζει όλο και περισσότερο με αγώνα για επιβίωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια.Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες, κράτος, ΔΕΗ κ.ά. – Άμεση και μαζική διεύρυνση των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου με χαμηλότερες τιμές.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κανένας πλειστηριασμός σπιτιού εργαζόμενου. Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων ενάντια στους πλειστηριασμούς.  Φραγμός στις αυξήσεις των ενοικίων – Προγράμματα στέγασης για όλους
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.  Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού – Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους.
 • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές ανάγκες
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας! Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.  Φορολόγηση του κεφαλαίου και όχι των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.
 • Όχι στην επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την απεργία,  τις παρακολουθήσεις και την καταστολή. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη
 • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.
 • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Απεμπλοκή  της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Ρεύμα και θέρμανση δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό.

                                                               

Δημοφιλή άρθρα

 • Εβδομάδας