Κόσμος

Το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η αποστολή οχημάτων μάχης από την Αθήνα

Στην αποστολή οχημάτων μάχης από την Αθήνα στο Κίεβο αναφέρθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Κουλέμπα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Μπορεί ο κ. Δένδιας να αρνήθηκε να σχολιάσει την αποστολή όπλων από την Αθήνα στο Κίεβο, ωστόσο ο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε ήδη η αποστολή των σοβιετικής κατασκευής οχημάτων μάχης BMP-1 προς την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός ΥΠ.ΕΞ. ανάφερε επίσης ότι προτεραιότητα έχει πλέον η αεράμυνα της χώρας του: ένα αίτημα που ήδη είναι γνωστό στην Αθήνα, η οποία και θα το εξετάσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουλέμπα ανάφερε πως «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τα όπλα που μεταφέρει η Ελλάδα στην Ουκρανία για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Και είναι πολύ σημαντικό ότι η πολυαναμενόμενη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει. Θα φτάσουν σύντομα στον στρατό μας και θα ενισχύσει άμεσα τη μαχητική ικανότητα και την αμυντική ικανότητα της χώρας μας. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στην Ελλάδα για αυτή τη βοήθεια».

Το θέμα με τα αντιαεροπορικά

Στη συνεχεία ο Ουκρανός υπουργός έθεσε ζήτημα συνέχισης της συνεργασίας με την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα και σημείωσε ότι η ενίσχυση της αεράμυνας αποτελεί πλέον προτεραιότητα. «Η Ελλάδα γνωρίζει το αίτημά μας και θα το επεξεργαστεί», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί από το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ουσιαστικά απέκλεισε την αποστολή αντιαεροπορικών προς την Ουκρανία.  Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «κανένα σύστημα, από αυτά που είναι επιχειρησιακά ενεργά και απαραίτητα, δεν είναι προς διάθεση στους Ουκρανούς».

«Ότι είναι από τα αποθέματα μπήκαν στο σχέδιο αποκατάστασης και δεν δημιουργούν κανένα κενό. Σε ό,τι αφορά, τα αντιαεροπορικά μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς που είναι επιχειρησιακά ενεργά στα νησιά μας, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα δώσουμε πουθενά αν δεν έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και δεν έχει υλοποιηθεί αντικατάσταση τους. Και επειδή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ή να συμφωνηθεί η αντικατάσταση τους χωρίς να υπάρξει ούτε μίας μέρας κενό – αυτό το ξέρουμε γιατί είμαστε ρεαλιστές σε αυτό – δεν πρόκειται να δοθούν εφόσον είναι επιχειρησιακά ενεργά. Επομένως δεν θα αποδυναμωθεί με κανένα τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας ούτε στα νησιά ούτε σε καμία σπιθαμή του εδάφους της», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Γερμανία απέστειλε την πρώτη παρτίδα οχημάτων μάχης πεζικού Marder στην Ελλάδα για να αντικαταστήσει τα σοβιετικά BMP-1.

Επεισοδιακή ήταν η συνάντηση Δένδια – Κουλέμπα, καθώς διακόπηκε από σειρήνες που ήχησαν στο Κίεβο, για ρωσικούς εναέριους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να καταφύγουν, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία, σε καταφύγιο.

banner-article

Ροη ειδήσεων