Βέροια Κοινωνία Κοινωνική ζωή

«Με το βλέμμα στο αύριο… η δυναμική του εμείς»

Αδελφοποίηση της Μ.Α.μ.Α με τον οργανισμό Luv Michael, Νέα Υόρκη

Dr Ειρήνη Αναγνώστου,σχολική ψυχολόγος, εθελόντρια επιστημονική σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της Μ.Α.μ.Α

Ήταν Τετάρτη 02/02/2022 όταν στo ΄Σπίτι της Μ.Α.μ.Α’  πραγματοποιήθηκε μια πολύ ευχάριστη και παραγωγική,διαδικτυακή συνάντηση με την  Dr Lisa A. Liberatore, μητέρα του Michael, αυτιστικού ενήλικα ,ιδρύτρια και πρόεδρος του οργανισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα LUV Michael με έδρα τη Νέα Υόρκη.Ο σύλλογος –οργανισμός  είναι συνήγορος των ατόμων με αυτισμό και έχει μια μακρά εμπειρία στην επαγγελματική εκπαίδευση και την προετοιμασία των ατόμων  με αυτισμό να ζήσουν αυτόνομα στα δικά τους σπίτια- ανεξάρτητη διαβίωση.Τότε στη  διαδικτυακή  συνάντηση έλαβαν μέρος η Dr Lisa Liberatore  και ο συνεργάτης της από το Chicago ,Mark Biondi . Η συζήτηση μεταξύ μας ήταν ζεστή, ενημερωτική και πολύ παραγωγική. Συμφωνήσαμε στη μελλοντική συνεργασία και υποστήριξη προς τους στόχους που θέτουμε ως σύλλογος,για την  παροχή  ποιοτικών  υπηρεσιών  προς τα άτομα με αυτισμό αλλά και τις οικογένειές τους.

Μερικούς μήνες μετά με την ευκαιρία ενός προσωπικού ταξιδιού στην Αμερική, θα ήταν μεγάλη παράλειψη  εάν δεν πραγματοποιούσα και μια επίσκεψη στον Αδελφοποιημένο οργανισμό, LuvMicheal. Org , στο Σαουθάμπτον, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Ο οργανισμός είναι ένας Μη- κερδοσκοπικός Οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τα δικαιώματα των Ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού.

Το 2015 ( την ίδια χρονιά με την ίδρυση του Σύλλογου Μ.Α.μ.Α Βέροιας) οι γονείς ενός νεαρού, τον Μichael, αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν Μη- κερδοσκοπικό οργανισμό για την προώθηση των δικαιωμάτων στην εργασία των ατόμων με αυτισμό  . Η Λίσα Λιμπερατόρε και ο Δημήτρης Καίσαρης αποφάσισαν με μια ομάδα γονέων να δημιουργήσουν τον οργανισμό- LuvMicheal. Αυτή τη στιγμή έχουν ιδρύσει μια υπέροχη επιχείρηση στη Νέα Υόρκη ,στην οποία απασχολούν αυτιστικούς ενήλικες  και παράγουν υψηλής ποιότητας οργανική γκρανόλα ,χωρίς γλουτένη και χημικά επιβλαβή αλλεργιογόνα. Ταυτόχρονα με την επιχείρηση αυτή διατηρούν και σπίτι, με την προοπτική δημιουργία οικισμού ,στο οποίο φιλοξενούν αυτιστικούς ενήλικες στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης.  Η Λίσα (Ιταλικής καταγωγή) και ο Δημήτρης (Ελληνικής καταγωγής) είναι και οι δύο επιτυχημένοι ιατροί στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, συνέχισαν το όραμα τους με την Ίδρυση ενός άλλου οργανισμού, US Autism Homes- με στόχο την δημιουργία κατοικιών για την Αυτόνομη Διαβίωση προς τους ενήλικες με αυτισμό. Έτσι, βρήκαν και οι ίδιοι μια απάντηση στο δίλημμα, τι θα γίνει στον γιό μας όταν εμείς δεν θα ήμαστε δίπλα του;

Η φιλοσοφία τους είναι , όταν ένας νέος άνθρωπός εξασφαλίσει την ένταξη του στην αγορά παραγωγικής εργασίας ακολουθεί η ανάγκη για την Αυτόνομη Διαβίωση, δηλαδή, το άτομο να απολαμβάνει μια ποιότητα ζωής.

Η Λίσα και ο Δημήτρης μας ανοίξαν το σπίτι τους και μας φιλοξενήσαν για τέσσερες (4) ημέρες. Tο ταξίδι το πραγματοποίησα μαζί με την αδελφή μου. Επισκεφθήκαμε τα εργαστήρια εργασίας του οργανισμού, τα σπίτια των νέων με αυτισμό, τους χώρους εκπαίδευσης καi αγωγής. Επίσης, ανταλλάξαμε πολλές ιδέες και κοινούς προβληματισμούς για τις πολύ-επίπεδες δυσκολίες ενός ατόμου στο φάσμα του αυτισμού αλλά και των οικογενειών τους. Εκεί στο Σαουθάμπτον συμβαίνει και κάτι ωραίο…η τοπική ενορία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησία έχει αγκαλιάσει τα μέλη της στο φάσμα του αυτισμού, τις οικογένειες τους, και βέβαια συνδράμει με πολλαπλούς τρόπους στην υλοποίηση των στόχων του οργανισμού. Οι ιερείς της Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  Πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος και Πάτερ Κωνσταντίνος Λαζαράκης υποστηρίζουν έμπρακτα το έργο του οργανισμού  LuvMichael.

Η αδελφοποίηση του M.A.μ.Α  με την οικογένεια του LuvMichael και την μεγάλη αγκαλιά της οικογένειας της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι για μας ένα μεγάλο δώρο και ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας για την εξέλιξη μας ως σύλλογος αλλά και για την εξέλιξη του αυτισμού στην Ελλάδα.

Τα όσα παρακολούθησα και βίωσα από την επίσκεψη μου δεν μεταφέρονται σε λόγια. Αυτό που μπορούμε να ευχηθούμε είναι ότι, όταν δύο οργανισμοί ενώνουν τις φωνές τους και την  δυναμικότητα τους μόνο θετικές μπορεί να είναι οι εξελίξεις.

Μαζί μου έφερα και διάφορα δώρα για τα παιδιά της Μ.Α.μ.Α από τα παιδιά του LuvMichael με την ελπίδα ότι θα συναντηθούμε όλοι μαζί κάποια στιγμή.

Σας προσκαλούμε να ταξιδέψετε και εσείς στην απέναντι όχθη του ωκεανού και να γνωρίσετε τους νέους φίλους μας μέσα από τις φωτογραφίες…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας