Κόσμος

Στις 18 Οκτωβρίου ανακοινώνει η ΕΕ το σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Στις 18 Οκτωβρίου πρόκειται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον σε δηλώσεις της τόνισε στόχος είναι να αποφευχθεί ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη «θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο στην αγορά» και θα αυξάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Το πακέτο θα περιέχει νομοθετική πρόταση για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση της κατανομής των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σε περίπτωση ελλείψεων σε τμήματα του μπλοκ, όπως αναφέρει το Politico.

«Η πρόταση (την επόμενη εβδομάδα) θα περιέχει πτυχές στις οποίες έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση οπότε θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του ορίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν υπάρχει πλειοψηφία σε αυτό το στάδιο».

Η Σίμσον πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά θα σήμαινε περισσότερα μέτρα μείωσης της ζήτησης. Όπως ανέφερε η «μία επιλογή» θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτικούς τους στόχους μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου του μπλοκ, και πρότεινε, μάλιστα, περαιτέρω μέτρα «για να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο εξοικονόμησης είναι επαρκές».

Επισήμανε ότι θέληση της Επιτροπής είναι να επιτύχει μειώσεις τιμών μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου. Τα νέα σχέδια πάντως θα περιλαμβάνουν ένα περίγραμμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός περιορισμού των τιμών».

«Προς κοινή αγορά αερίου στην ΕΕ»

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε γενική συμφωνία ως προς την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι και συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, δήλωσε από την πλευρά του ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Τζόζεφ Σίκελα.

Η συνάντηση των υπουργών στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο κ. Σίκελα. «Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές προμήθειες και να αξιοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη όλης της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίσουμε τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να είναι πιο σημαντικός και από τον ερχόμενο», σημείωσε.

banner-article

Ροη ειδήσεων