Βέροια

Επικίνδυνο το Οδόστρωμα προς το Ξηρολίβαδο / Πολίτες ενός κατώτερου θεού οι Ξηρολιβαδιώτες;

(του Τσιαμήτρου Κ. Γιάννη, πολίτη του Δήμου Βέροιας)

Εδώ και αρκετά χρόνια η διαγράμμιση του οδοστρώματος προς το Ξηρολίβαδο του Δήμου Βέροιας, ιδιαίτερα από την διασταύρωση Σελίου – Ξηρολιβάδου (δηλαδή από το 9ο περίπου χιλιόμετρο Βέροιας – Ξηρολιβάδου) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει βαφεί η διαγράμμιση έτσι ώστε να είναι επαρκώς ορατή. Ιδιαίτερα στις δύσκολες καιρικές συνθήκες (ομίχλη κατά την άνοιξη, το φθινόπωρο και τον χειμώνα) η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη για τα κινούμενα οχήματα.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Ξηρολίβαδο είναι πόλος έλξης όχι μόνο των κατοίκων του χωριού αλλά και τουριστών σε όλη την διάρκεια περίπου του χρόνου. Τον χειμώνα, βέβαια, δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σεβαστός αριθμός Ξηρολιβαδιωτών κατοικεί στο χωριό, ένας εκ των οποίων είναι και ο γράφων το παρόν σημείωμα.

Αρκετές φορές οι αρχές έχουν ενημερωθεί για την ανεπαρκή διαγράμμιση και από μεμονωμένα άτομα και από θεσμούς, ωστόσο, αυτό δεν ήταν και απαραίτητο να γίνει με την έννοια ότι οι κάτοικοι οφείλουν να παραπονεθούν για να γίνει η εν λόγω αποκατάσταση. Είναι αυταπόδεικτο και αυτονόητο ότι οι υπεύθυνοι οφείλουν να ενεργήσουν σύμφωνα με τον νόμο και τα καθήκοντά τους.

Χωρίς να είμαι νομικός, κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, διάβασα τα παρακάτω στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (νόμος 4540/2018 σε κάποιο άρθρο με αντικατάσταση κάποιων παραγράφων):

Παράγραφος 1 […]    ‘Οι διαγραμμίσεις οδών, που προορίζονται για κινούμενα οχήματα, πρέπει να αναγνωρίζονται εύκολα και έγκαιρα από τους οδηγούς και να είναι ορατές τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύχτα […].

Τώρα ποιος είναι υπεύθυνος για αυτά τα πράγματα δεν γνωρίζω πολύ καλά. Μάλλον ο Δήμος Βέροιας οφείλει να έχει την βούληση για την πραγματοποίηση τέτοιων αποκαταστάσεων. Ας γίνουν ενέργειες τώρα που έρχεται ο χειμώνας!

Γιαυτό προσωπικά δημοσιοποιώ το θέμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και παρακαλώ με αγάπη, με ταπεινοφροσύνη, χωρίς εμπάθεια, και με το δικαίωμα ενός φορολογούμενου  πολίτη να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για την διευθέτηση του προβλήματος.

Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα! Το έχω ζήσει επανειλημμένα, καθώς οδηγώ και οδήγησα άπειρες φορές με πυκνή ομίχλη τις κρύες ημέρες του χειμώνα προς και από το Ξηρολίβαδο. Δεν φαίνεται τίποτα! Σαν να οδηγεί κανείς αχαρτογράφητος στο πουθενά! Δεν έχει κανείς παρά να δοκιμάσει να διέλθει αυτόν τον δρόμο σε τέτοιες καιρικές συνθήκες! Φοβάμαι πολύ ότι μπορεί να θρηνήσουμε θύματα!!

Παραθέτω σημερινές (13.10.2022) φωτογραφίες του δρόμου Σελίου – Βέροιας και του δρόμου Βέροιας – Ξηρολιβάδου. Εμφανής η διαφορά της διαγράμμισης! Σε μερικά σημεία δεν φαίνεται καθόλου η παλιά διαγράμμιση του οδοστρώματος προς το Ξηρολίβαδο.

Δεν είμαστε πολίτες ενός κατώτερου Θεού εμείς οι Ξηρολιβαδιώτες!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας