Κοινωνία Ρεπορτάζ Τοπικά

Σημαντική σύσκεψη – συνάντηση συνταξιούχων Κ&Δ Μακεδονίας στη Βέροια /  “Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν άλλο!”

Με μεγάλο πλήθος συμμετοχών από εκπροσώπους  Διοικητικών Συμβουλίων Συνταξιουχικών  Οργανώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στη Βέροια σύσκεψη, για να αναλυθούν αφενός τα δραματικά προβλήματα που οι συνταξιούχοι σήμερα αντιμετωπίζουν και αφετέρου η οργάνωση του αγώνα τους για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν τα παρακάτω σωματεία:

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ημαθίας με έδρα τη Βέροια, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Βέροιας και περιχώρων, Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νάουσας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, Σωματείο Συνταξιούχων Λιτόχωρου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης και το παράρτημα Σερβίων και Τρανόβαλτου, ΤΣΑ Κοζάνης, ΠΑΣΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Φλώρινας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Γιαννιτσών, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ημαθίας, Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Έδεσσας.

Την σύσκεψη – συζήτηση συντόνισε η Πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας Αθανασιάδου Βασιλική.

Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Βέροιας και περιχώρων χαιρέτησε ο Πρόεδρος Θέμελης Δημήτρης.

Κεντρικός εισηγητής ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων  και Γ.Γ.  της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ   Παναγιώτης Πάλμος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι γενικά η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους είναι:

“Τώρα μ’ εσάς θα ασχολούμαστε; Εμείς κοιτάμε τους νέους.” Βέβαια, αυτό συμπλήρωσε είναι ψέμα γιατί αν ενδιαφερόταν πραγματικά για τους νέους δεν θα παρέμενε ο Βασικός Μισθός στα 751 ευρώ, όσο ήταν πριν ακριβώς 12 χρόνια!

Για την ακρίβεια, που κυριολεκτικά ταλανίζει τους συνταξιούχους, είπε ότι δεν είναι θέμα ούτε της Πανδημίας ούτε του Πολέμου. Για παράδειγμα: “Ενώ χρησιμοποιούσαμε λιγνίτη που έχουμε άφθονο στη χώρα μας κατά 80%, σήμερα δεν χρησιμοποιούμε ούτε 10%  και έχουμε σαν βάση παραγωγής το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Για να γίνει ανταγωνιστικό το εισαγόμενο φυσικό αέριο επέβαλαν φόρους στον ελληνικό λιγνίτη! Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το “χρηματιστήριο ενέργειας”, (χρηματιστήριο σημαίνει τζόγος), άλλες βασικές αιτίες της ακρίβειας.

Για τις υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση σχετικά με τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, οι οποίες κυμαίνονται στο 7%, είπε: Ακόμη και να τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις –  με δεδομένο ότι ο επίσημος πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 9%, ενώ ο πραγματικός είναι πολύ πιο πάνω –  σημαίνει ότι φανερά μας κοροϊδεύουν.

Πέρα απ’ αυτό. Οι συνταξιούχοι τα χρόνια των μνημονίων έχασαν ένα 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Τη στιγμή που εφοπλιστές τα έχουν όλα αφορολόγητα. Ούτε καν για τη θέρμανση μικρών παιδιών στους παιδικούς σταθμούς δεν μειώνουν φόρους και ΦΠΑ.

Αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τα προβλήματα υγείας όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά γενικότερα και στάθηκε στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, όπου 2000 μικρά παιδιά είναι στη λίστα να χειρουργηθούν χωρίς αυτό να είναι εφικτό, γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Όσο για τον λεγόμενο “Προσωπικό Γιατρό” είπε ότι πρόκειται για κοροϊδία! “Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να μπορεί να δει 2000 ασθενείς”, αναρωτήθηκε. “Είναι δυνατόν να έχουμε βελτιώσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όταν οι δαπάνες για την υγεία συνεχώς μειώνονται;”, συνέχισε.

“Δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Δουλειά τους και δουλειά μας”. Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από “το ιερό πεζοδρόμιο”. Για μας δύναμη είναι η καλύτερη λειτουργία των σωματείων και η παραπέρα ενδυνάμωσή τους με νέα μέλη. Προεκλογικά μπορούμε να πιέσουμε περισσότερο.

“Είμαστε πολλοί! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα!”

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ Γιάννη Αγγελόπουλο.

“Προσβάλουν τη νοημοσύνη μας”, είπε. Δεν εφαρμόζουν ούτε τους δικούς τους νόμους, όταν πρόκειται για να πάρουμε. Τοποθετούσαν άτοκα τα αποθεματικά των ταμείων στις τράπεζες. Μας κλέβουν νόμιμα. Στόχος τους τα πάντα να παραδοθούν στους  ιδιώτες να μην υπάρξει Κοινωνικό Κράτος, κατέληξε συμπληρώνοντας τον πρώτο ομιλητή.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ημαθίας Χαράλαμπος Γκόγκας μίλησε για τις μνημονιακές περικοπές που είχαν οι συνταξιούχοι και αναρωτήθηκε “αφού τα μνημόνια τέλειωσαν, γιατί δεν μας επιστρέφουν όσα μας κατακράτησαν;”. Ο κ. Γκόγκας είπε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελεί “την ταφόπλακα των συντάξεων”, για να επιμείνει περισσότερο στο θέμα της λεγόμενης “προσωπικής διαφοράς” και στη φιλοσοφία που τη διέπει.

Εξήγησε δε ότι οι όποιες αυξήσεις δοθούν στους συνταξιούχους θα είναι στην ουσία λογιστικές και όχι πραγματικές, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.  Δηλαδή αν κάποιος συνταξιούχος παίρνει σήμερα 1000 ευρώ τον μήνα και προσωπική διαφορά είναι 250 ευρώ σε περίπτωση που πάρει μια αύξηση πχ 70 ευρώ, θα παίρνει πάλι τα ίδια χρήματα μόνο που η προσωπική διαφορά θα γίνει τώρα 180. Δηλαδή για να πάρει πραγματική αύξηση ένας συνταξιούχος πρέπει οι προηγούμενες “αυξήσεις” να μηδενίσουν την “προσωπική διαφορά”! Ένα λοιπόν από τα αιτήματά μας είπε είναι η κατάργηση  της  “προσωπικής διαφοράς”

Στη συνέχεια έθεσαν ερωτήσεις οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι οποίες απαντήθηκαν από το Προεδρείο,  και ακολούθησαν τοποθετήσεις αφενός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνταξιούχων, αφετέρου για τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα και το κλίμα που επικρατεί στους συνταξιούχους κάθε περιοχής.

Απ’ την όλη σύσκεψη προέκυψε ότι μόνο με τη σωστή οργάνωση και τον αγώνα θα διεκδικηθούν τα αιτήματα ή όπως είπε ό εκπρόσωπος  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων “στο ιερό πεζοδρόμιο”!

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Σημείωση Φαρέτρας: Μόλις μας σταλούν θα αναρτήσουμε τα ονόματα των τοπικών συνταξιουχικών οργανώσεων της Κ&Δ Μακεδονίας που πήραν μέρος στη σύσκεψη.

banner-article

Ροη ειδήσεων