Κόσμος

Δραματική προειδοποίηση από ΔΝΤ: Αν δεν ελεγχθεί ο πληθωρισμός οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους

 Χρίστος Καλουντζόγλου

Οι άνθρωποι «θα βγουν στους δρόμους» σε όλο τον κόσμο αν δεν ληφθούν μέτρα για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι από τις συνέπειες του πληθωρισμού, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συνολική επίπτωση των πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και την ανεκτικότητα των ανθρώπων. Κι αν δεν αναλάβεις δράση για να υποστηρίξεις τους πιο ευάλωτους, θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε η κυρία Γκεοργκίεβα στην Κριστιάν Αμανπουρ, του CNN.

«Αν δεν επιτύχουμε υποχώρηση του πληθωρισμού, θα πληγούν οι πιο ευάλωτοι, διότι μία έκρηξη στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν αντέχεται – για τους φτωχούς, είναι τραγωδία. Γι’ αυτό σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς, όταν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά ο πληθωρισμός», πρόσθεσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, δίνοντας μία εξαιρετικά ανησυχητική προοπτική για τα όσα έρχονται.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, κατά την άποψη της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία επισήμανε ότι «το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και η σταθερότητα των τιμών είναι μια κρίσιμη συνθήκη».

Τα γεγονότα που έχουν πυροδοτήσει τις αυξήσεις, κυρίως η πανδημία του Covid- 19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «έχουν καταστήσει τον πληθωρισμό σήμερα τον μεγαλύτερο εχθρό μας», είπε στην Κριστιάν Αμανπουρ η κυρία Γκεοργκίεβα.

«Αυτός ο χρόνος είναι σκληρός, ο επόμενος σκληρότερος. Γιατί; Διότι το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο κι ύστερα άλλο ένα σοκ. Μόλις σε τρία χρόνια: η πανδημία (που δεν έχει τελειώσει), ο πόλεμος, η ρωσική εισβολή που πυροδότησε τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και μετά το αποτέλεσμα είναι η κρίση από την αύξηση του κόστους διαβίωσης», τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Σουηδία, η κυρία Γκεοργκίεβα απάντησε ότι δεν την εκπλήσσει «που βλέπει τους ανθρώπους να θυμώνουν».

«Ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους επί μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται δραματικά. Και γι’αυτό απευθύνω έκκληση σε κείνους που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις να είναι συνετοί», είπε η κυρία Γκεοργκίεβα.

«Αν δεν μπορέσουμε να προστατεύσουμε την αίσθηση της επιβίωσης και την αίσθηση της αλληλεγγύης, αυτό θα συμβεί: θα βγουν οι άνθρωποι στους δρόμους», προειδοποίησε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων